H Eφές αν και είχε μια μέτρια πορεία όλη την σεζόν απέδειξε όχι άδικα, ότι είναι μακράν η κορυφαία ομάδα της τελευταίας πενταετίας,ή έστω τετραετίας για την ακρίβεια.

 Απλά έβαλα το πενταετία επειδή έτσι και σε δεκαετίες είθισται να προσδιορίζουμε τους κορυφαίους.

Η Εφές τα πήρε όλα και έφυγε την τελευταία τετραετία.Πάνω που έλεγαν ότι πήγαν τζάμπα τα λεφτά και ότι παραμένει σοφτ και χωρίς να μπορεί το βήμα παραπάνω επειδή δεν έχει ποδοσφαιρικούς οπαδούς όπως η Φενέρ και η Γαλατά και άρα brand, ήρθε και απέδειξε ότι οι εποχές έχουν αλλάξει και μετρά τι κάνεις και μόνο στο παρκέ.

Η Εφές και η διοικησή της συνέχισε το πλάνο της εμπιστευόμενη πλέον τον Εργκίν Αταμάν που κάποια χλεύαζαν για το παρουσιαστικό του στις εποχές Γαλατά! Και τελικά έβαλε κάτω όλους τους ….σινιέ κοστουμάτους και τεχνοκράτες με απλό μπάσκετ. Χωρίς φρου φρου και αρώματα. Ο Αταμάν που από την Γαλατά μετακόμισε Δεκέμβρη του 2017 στην Εφές στην θέση του Περάσοβιτς.

Και μετά από ένα χρόνο αρχίζει η ένδοξη πορεία.  Ο Αταμάν που σημειωτέον ήταν και στο 2009 και2010 στην Εφές (και για ελάχιστα στην αρχή της καριέρας του το 2000!),έκανε το χρυσό deal. Εφερε Λάρκιν και Μίσιτς και στην συνέχεια έφτιαξε μια ομάδα με την τέλεια χημεία χωρίς αλλαγές ουσιαστικά.

 Και έτσι με ένα τέλειο κορμό και ίδια φιλοσοφία κάθε χρόνο,η Εφές άρχισε να αποκτά και ειδικό βάρος δείχνοντας από την πρώτη του ουσιαστική χρονιά τα δόντια της…Εφτασε στον τελικό που έχασε από την Εφές και αν δεν είχε έρθει η πανδημία θα είχε μάλλον πάρει την κούπα του 2020 όταν έκανε περίπατο όλη τη σεζόν κερδίζοντας όλους τους μεγάλους μέσα έξω. Και πήρε τις δύο επόμενες.Και παίζοντας και το καλύτερο μπάσκετ μακράν τα περισσότερα χρόνια! Με πολύ επίθεση και φαντεζί μπάσκετ.

Και έτσι απέκτησε και υγιείς οπαδούς και γεμίζει με άνεση το γηπεδό της στα πρότυπα του ΝΒΑ. Όλα αυτά χωρίς τα τρομερά μπάτζετ και με λιγότερα σίγουρα χρήματα από ότι ξοδεύουν πχ Μπάρτσα,ΤΣΣΚΑ,Ρεάλ και άλλες ομάδες. Η Εφές κέρδισε τον κόσμο,αν δεν ήταν η πανδημία θα είχε μάλλον γράψει ιστορία αλά Γιουγκοπλάστικα με 3 συνεχόμενους τίτλους και θα έμενε στην ιστορία. Αλλά και τώρα μένει στην ιστορία και κυρίως γιατί παίζει εξαιρετικό μπάσκετ.

Με ένα μπάτζετ κοντά στα 13εκ αγωνιστικά που δεν είναι δα και τρομερό.Και έδειξε ότι ξέρει να κερδίζει και από την άμυνα όπως έκανε στο φετινό Φ4.

 Το μεγάλο κέρδος επίσης του Αταμάν που εκτοξεύει και την αξία του,ειναι ότι πέραν της δικαίωσης να στήσει μια ομάδα με δύο σούπερ σταρ θυμίζοντας κάπως το τρομερό δίδυμο Γκάλη-Γιαννάκη εποχές Άρη το ’80,κατάφερε να πείσει παίκτες πρωταγωνιστές αλλού όπως ο Σίνγκλετον(πχ στον ΠΑΟ)να κάνουν την χαμάλικη δουλειά και όχι να είναι σταρ. Η Εφές αν και φέτος δεν έπαιξε καλό μπάσκετ και δεν έδειχνε καλά,απέδειξε ότι ήξερε τα μονοπάτια…

Και ο Αταμάν δικαιώθηκε καθώς δεν πήγε στα …μουλωχτά αλλά είπε πάμε να το πάρουμε και ας μην πιστεύετε ότι είμαστε καλά.Ο Τούρκος τεχνικός που κάποιοι λένε …ταβερνιάρη,τους κάνει πλάκα σε όλους τελικά . Πέραν της μπασκετάρας που ξέρει,έιναι κορυφαίος και στο στήσιμο και σχεδιασμό μιας ομάδας και στην ψυχολογία και στην διαχείριση των μεγάλων προσωπικοτήτων.Οπως και στο να βρίσκει ένα τέτοιο δίδυμο που είναι ακόμα πιο δύσκολο.

Οσο για το μπάσκετ της Εφές είναι όταν πρέπει πανέξυπνο στην επίθεση και απλό σχετικά αλλα πολλές φορές το απλό είναι το πιο δύσκολο. Οι Μίσιτς-Λάρκιν έχοντας συνεχώς την μπάλα στα χέρια τους με απόλυτη ελευθερία και καθότι όλα περνάνε από αυτούς,θυμίζουν πολλές φορές την Μπαρτσελόνα με τον Μέσι και τους άλλους παικταράδες!

Μήπως έχουν πολύ απορία όταν καίει η μπάλα,αν αυτοί οι δύο θα …καθαρίσουν την μπουγάδα;  Αξιοι όλοι στην Εφές και μπράβο τους!

Tags:
Anadolu Efes