Ασφαλώς υπάρχει προβληματισμός στους φίλους του Ολυμπιακού από το καλοκαίρι καθώς δεν ήρθαν μαζί με τον Μπλατ τα μεγάλα ονόματα και βλέποντας και τις ήττες στην Μόσχα και μάλιστα ενώ η ομάδα έχανε πολύ, άρχισαν και κάποιες γκρίνιες.Ασφαλώς όμως είναι πολύ νωρίς ακόμα. Και ο Ολυμπιακός έχει πολλούς λόγους να είναι αισιόδοξος έχοντας στον πάγκο του ένα κορυφαίο προπονητή. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι στην Μόσχα έπαιξε και χωρίς τους Σπανούλη-Παπανικολάου. Αυτό όμως που δεν άρεσε είχε να κάνει με την ομάδα που και στα δύο πρώτα ημίχρονα και κάτι παραπάνω ήταν κακή. Με αντίπαλο την ενισχυμένη Εφές της Ευρωλίγκα οι ερυθρόλευκοι είχαν μια κάκιστη εικόνα για 25‘ που βρέθηκαν και στο –24 και με αεράμυνα στο πρώτο μέρος. Στο τέλος πλησίασαν παίζοντας άμυνα και μείωσαν και στους 7π αλλά η εικόνα συνολικά ήταν κακή με την ομάδα να έχει και πρόβλημα στο σκορ με τους 70π. Στο ματς με την Ούνιξ Καζάν του Πρίφτη που δεν έχει και κανένα ακριβό για υψηλό επίπεδο ρόστερ και δεν παίζει Ευρωλίγκα,οι ερυθρόλευκοι έχαναν με 52-39 στην αρχή του β’μέρους και στην συνέχεια αντέδρασαν και γύρισαν το παιχνίδι και το πήραν και στην παράταση.

Σαφώς ο Ολυμπιακός είναι ανέτοιμος ακόμα.Και είναι ανέτοιμος καθώς έχει αλλάξει φιλοσοφία και γι αυτό θέλει χρόνο. Μην ξεχνάμε ότι πλέον έχει πολλές εσωτερικές αλλαγές. Οι ξένοι παίκτες πλέον παίρνουν ρόλους σημαντικούς και στην επίθεση σε αντίθεση με τα περασμένα χρόνια. Και ο Γκος ειδικά στην περιφέρεια αναμένεται να είναι βαρόμετρο και θέλει τον χρόνο του καθώς πρώτη φορά παίζει σε ομάδα με “φανέλα” και μόλις δεύτερη στην Ευρώπη. Η αλλαγή προπονητή όμως έφερε πολλές αλλαγές. Ο Σφαιρόπουλος έπαιζε αργό μπάσκετ με έμφαση στην τακτική και το διάβασμα στους χώρους στην άμυνα. Ο Μπλατ παίζει πιο επιθετικές άμυνες, ψάχνει το γρήγορο μπάσκετ και το τρανζίσιον και γενικά ο Ολυμπιακός αλλάζει φιλοσοφία και ύψη. Πλέον θα είναι επιθετικός, δεν θα παίζει τόσο ομαδικές άμυνες περιμένοντας αλλά θα επιδιώκει να κλέψει μπάλες, θα κάνει ανατροπές. Αυτό που έχασε πέρσι που όταν το ματς στράβωνε οι 15π γίνονταν 25 και γκρίνια,σε αντίθεση με τα περασμένα χρόνια, φέτος φαίνεται να αλλάζει (με την Εφές το 59-34 έγινε 72-65).

Ο φετινός Ολυμπιακός στα φιλικά δεν παράτησε τα παιχνίδια αλλά προσπάθησε να τα γυρίσει και τα κατάφερε με την Καζάν. Σημαντικό. Θέλει δουλειά στην άμυνα και την συγκέντρωση (πολλές φορές έκλειναν στην μια πλευρά και είχαν και αργές επιστροφές ειδικά με την Εφές) για να έχει διάρκεια. Πολλές φορές οι παίκτες βιάζονταν να κλέψουν μια μπάλα και πολλές φορές έκαναν και πολλά εύκολα λάθη στην επίθεση σε απλές πάσες ή ακόμα και επαναφορά. Το ίδιο και στο ριμπάουντ. Αυτά λογικά είναι θέματα χρόνου και δουλειάς. Ένα πάντως ζήτημα που θα απασχολήσει είναι το τρίποντο. Με την Εφές είχε 5/27 και γενικά δείχνει να έχει σουτέρ αλλά προς το παρόν δεν δουλεύει ο τομέας αυτός. Ασφαλώς δεν υπάρχει ο κλασικός μακρινός σκόρερ και γι αυτό ο Σπανούλης είναι προς το παρόν ο κορυφαίος σουτέρ τριών πόντων στην ομάδα.

Στα επιμέρους θέματα ο Γκος από το κάκιστο και με πολλά λάθη παιχνίδι με την Εφές μεταμορφώθηκε στο επόμενο. Ο Μάντζαρης δείχνει ορεξάτος ειδικά στην άμυνα μετά από μια κακή σεζόν. Ο Σπανούλης που έλλειψε από την Μόσχα δείχνει ορεξάτος και ο Μπλατ θα του δίνει σουτ και όχι την μπάλα στα χέρια πολύ ώρα όπως φαίνεται. Αλλαγή δηλαδή για να μην μένει η μπάλα πάνω του. Ο Πρίντεζης με τους 28π με την Καζάν έδειξε ότι βρίσκει τα πατήματά του μετά από μια μέτρια σεζόν λόγω κούρασης και ενώ φέτος δεν είχε Εθνικές. Βαρόμετρο στην ρακέτα θα είναι ο ΛεΝτέι που μάλιστα είχε και το απόλυτο στις βολές, πολύ σημαντικό ειδικά για ένα Ολυμπιακό με πρόβλημα στο τομέα αυτό.Ο Μιλουτίνοφ δεν δείχνει να παίρνει την ευκαιρία από τα μαλλιά από πέρσι αν και πενταδάτος από 3ος προ δύο ετών. Θετικότατος ο Βεζένκοφ που μπαίνει σε ρόλους και στα αναμενόμενα οι άλλοι. Προσέχουμε επίσης κάποια τρικ του Μπλατ όπως ότι έπαιξε με Μιλουτίνοφ, ΛεΝτέι αλλά και Πρίντεζη μαζί!!