O Σωτήρης Γεωργίου όπως μόνο αυτός ξέρει αναλύει το πρώτο ντέρμπι της χρονιάς και αναφέρεται και στην επόμενη μέρα των δύο “αιωνίων”… 

Πάμε λοιπόν !Όπως τα λέμε εμείς. Χωρίς φρου φρου και αρώματα, χωρίς δημόσιες σχέσεις.  Αυτά είναι για άλλους. Εμείς εδώ μάγκες να αρέσουμε στον κόσμο και όχι στους παράγοντες. Λοιπόν πάει το πρώτο Κλάσικο. Όλα στο πράσινο. Δεν ξέρω αν ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πηγαίνει στο καζίνο αλλά ξετίναξε την μπάνκα. Οχι ρεπετισιόν  , το μηδέν έπαιζε και του έκατσε 36 φορές! Πιο μάγκας….πεθαίνεις που λέμε. Πιο μάγκας Παναθηναϊκός δεν γίνεται απ αυτόν που είδαμε χτες. Ποιό μεγάλη νίκη την τελευταία 10ετία δεν έχει πάρει. Και από την άλλη πιο πεθαμένος Ολυμπιακός δεν γίνεται…Ούτε κουκλάκια να έπαιζαν με ερυθρόλευκες φανέλες. Προπονητής που δεν συμμετείχε ουσιαστικά, ηγέτης αόρατος (Σπανούλης) και πάει λέγοντας… Μπασκετικά ο Παναθηναϊκός του πήρε όχι του σκαλπ του Ολυμπιακού αλλά και τα σπασουάρ….. Και ο Ιβάνοβιτς του Μπαρτζώκα όχι το δίπλωμα αλλά και τα μολύβια…. Πιο μαγκιόρικη νίκη των πρασίνων δεν γινόταν. Και επιβεβαιώθηκε αυτό που είπαμε και στο ΑΡΤ στην εκπομπή του Δρόσου Πέμπτη απόγευμα. Ο ΠΑΟ είναι μισός αλλά χωρίς άγχος και η πεντάδα του και 6-7 παίκτες δεν είναι άσχημοι. Αν ο Ολυμπιακός που θα έχει πίεση δεν πάει το ματς στο βάθος αλλά γίνει θριλεράκι πιο εύκολα το παίρνουν οι πράσινοι χωρίς το άγχος! Και γι αυτό ένα Κλάσικο είναι Κλασικο όποιοι και να παίζουν, όπου και να παίζουν, σε ότι και να πάιζουν (και στο τάβλι ακόμα!) , σε ότι κατάσταση και αν είναι, ότι διαφορά μπάτζετ έχουν. Φανέλα . Και στο μπάσκετ η πράσινη φανέλα είναι πολύ πιο βαριά, ντε φάκτο πλέον.

Ο Παναθηναϊκός χωρίς κόσμο, σε φάση ανανέωσης (ριζικής σε ηλικίες και όχι πρόσωπα όπως εποχής Πεδουλάκη) , μισός χωρίς Γκιστ, Μαυροκεφαλίδη, Νέλσον και αναζητώντας ένα ακόμα ψηλό και από προετοιμασία ελλιπέστατη και ανύπαρκτη, με τον Διαμαντίδη στα 35 , βρήκε ένα Ολυμπιακό πάνοπλο(η απουσία των Παπαπέτρου-Ντάρντεν δεν είναι συγκρίσιμη)και μια κλάση πάνω. Και όμως ο Παναθηναϊκός πήρε το ματς. Και από -13 μάλιστα. Σε ένα σημείο που λες ότι ο Ολυμπιακός με +13 και το τεράστο βάθος του το μόνο που έχει να κάνει έιναι να διαχειριστεί το προβάδισμα. Και όμως ο Ολυμπιακός έκανε ότι έπρεπε για να χάσει. Ο Μπαρτζώκας στον πάγκο μάλλον δεν έκανε τίποτα ή ότι έκανε ήταν λάθος. Σαφώς όμως δεν φταίει μόνο ο Μπαρτζώκας αλλά και οι παίκτες έχουν την ευθύνη τους. Βασικά ο Ολυμπιακός για ένα ακόμα παιχνίδι μπήκε και στο άδειο ΟΑΚΑ σαν να παίζει με 30000 (!) πράσινους να ουρλιάζουν. Ψυχολογία ΜΗΔΕΝ και βρέθηκε να χάνει με 14-4 στο 5′ με το γήπεδο κατηφορικό λες και ήταν ζούγκλα! Στο πρώτο μέρος έκανε 16τρ όσα και δίποντα παίζοντας το μπάσκετ αλάνας ή ..τεπελένι, δηλαδή το κλασικό γύρω γύρω όλοι και σε όποιον μείνει η μπάλα πυροβόλα! Ο ΠΑΟ είχε Μπατίστα-Φώτση και μετά Διαμαντάκο και ο Ολυμπιακός έπαιζε γύρω γύρω όλοι…. Ο Σπανούλης χωρίς τον κόσμο να τον βρίζει ήταν πιο αόρατος από τον αόρατο στην ταινία και σκόραρε στο 19′ για πρώτη φορά! Βεβαίως ο Ολυμπιακός ισορρόπησε αφού έσκασε και ο ΠΑΟ και με ένα 17-0 και 28π στην 3η περίοδο , γύρισε το ντέρμπι και έδειξε να το καθαρίζει με +13 πολλές φορές. Και εκεί στο τέλος η κλασική τρικυμία ειδικά στο 68-75 με την μπάλα δική του στο 38′! Ετρωγε τρίποντο, πικ εν ρολ σε 5” στο τέλος από επαναφορά, δεν κράταγε την μπάλα, δεν σημάδευε (καθόλου σε όλο το ματς!) τον Μπατίστα(!), έχανε βολές. Ιδανικός αυτόχειρας, βγάζει βιβλίο πως να χάνετε όταν ο αντίπαλος φορά πράσινα! Η ανύπαρκτη ψυχολογία και διαχέιριση σε τέτοιες ομάδες βαραίνει ασφαλώς πρωτίστως τον προπονητή που σε αυτές τις καταστάσεις τον θέλεις. Αλλά και τους παίκτες και ειδικά όταν έχεις ένα ηγέτη των 3εκ σχεδόν (παραπάνω με την εφορία, δηλ σχεδόν 5εκ δολλάρια!). Για τον Σπανούλη ο λόγος. Αλλά και τους άλλους. Για παράδειγμα ο Μάντζαρης από κορυφαίος αμυντικός πλέον περπατά και παίζει άμυνα με τα μάτια σαν να έχει κάτσει πάνω στο συμβόλαιο του και θυμίζει παίκτη ρολίστα της Α 2! Και ας έγινε ντόρος το καλοκάιρι. Τραγικός , ανύπαρκτος Ολυμπιακός. Βλέπει φαντάσματα στο ΟΑΚΑ . Τρέμει. Πανικός και που πατά στο παρκέ. Ένα ματς των 15-20π το έχασε μόνος του! Θέλει προσπάθεια αυτό. Μηδέν ψυχολογία, μηδέν διαχείριση,μηδέν όλα. Και ο μάγκας Παναθηναϊκός από την άλλη χωρίς άγχος του πήρε και το πορτοφόλι πέφτοντας από την Ακρόπολη!

ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Ο Παναθηναϊκός κερδίζει πίστωση χρόνου αβέρτα… Αν και η Ευρωλίγκα είναι δύσκολη με τον όμιλο που έχει. Κέρδισε Παππά και Γιάνκοβιτς. Περιμένει ένα ακόμα παίκτη και επιστροφές. Και όπως δέιχνει από τον Γενάρη θα είναι πολύ καλύτερος μόλις δουλέψει πλήρης. Σαφώς όμως δεν μπορεί να νομίζει ότι επειδή έκανε χτες ότι έκανε , είναι καβάλα στο άλογο. Εχει αδυναμίες, θα βγουν και θα πάθει και ζημιές και θα έχει λογικά διακυμάνσεις. Αλλά είναι σε καλό δρόμο, έφτιαξε την ψυχολογία του και τον κόσμο του βασικά για να πάρει πίστωση και αισθάνεται αυτοκράτορας και όχι άδικα . Αλλά πρέπει να έχει χαμηλά την μπάλα. Κρατάμε ότι άλλαξε στιλ μπάσκετ. Δεν προσαρμόζεται πάνω στον Σπανούλη, παίζει το δικό του μπάσκετ, ακουμπά την μπάλα στον Μπατίστα . Ρισκάρει ο Ιβάνοβιτς χωρίς φόβο. Γιάνκοβιτς και Παππάς έχουν χρυσή ευκαιρία. Και όλοι παίρνουν ρόλους και ας είναι αμούστακοι. Εξαιρετικός φυσικά και ο Ιβάνοβιτς στην διαχείριση του ματς και βασικά και στο ψυχολογικό κομμάτι.

Ο Ολυμπιακός έχει ντράβαλα. Ο κόσμος έξαλλος με τον Μπαρτζώκα και όχι άδικα . Οταν ο προπονητής σου χάνει με τον ίδιο τρόπο συνέχεια από τον ίδιο αντίπαλο για 3η σεζόν, λες δεν πάει άλλο. Και όταν οι μισοί και πλέο στόχοι είναι αυτά τα ματς, λες πάω για αλλαγή λογικά. Δεν ξέρω αν έχουμε αλλαγή αν και ακόγεται ήδη ο Κατσικάρης και ο Τζόρτζεβιτς. Ο Μπαρτζώκας χρεώνεται αποτυχίες καθώς σε τέτοια κλαμπ το αποτέλεσμα μετρά κακά τα ψέματα. Και πλέον το κλίμα βάρυνε. Αλλά βαραίνει και για τον Σπανούλη πλέον αλλά και άλλους παίκτες. Αν και η ομάδα είναι καλύτερη από πέρσι και ασφαλώς μπορεί να συνέλθει. Αλλά επειδή καλώς ή κακώς στους αιώνιους τα μεταξύ τους είναι σημαντικότερα και από ευρωπαϊκή κούπα, ο κόσμος πάγωσε, το κλίμα χάλασε και μπορεί η κατάσταση να στραβώσει ακόμα περισσότερο καθώς ήδη είχαμε αποδοκιμασίες στο ΣΕΦ. Ο Ολυμπιακός αναζητά βασικά ηρεμία και μετά να δει τι θα κάνει στο κεφάλαιο προπονητής και τελικά στο τέλος να βρει λύσεις με ησυχία σχετικά για το ψυχολογικό σοκ που έχει όταν πηγαίνει στο ΟΑΚΑ ακόμα και αν λείπει ο Παναθηναϊκός! Και ένα μεγάλο ερώτημα είναι αν οι παίκτες του, οι περισσότεροι, έχουν κάτσει πάνω στα παχυλά ανανεωμένα με επέκταση συμβόλαια και δεν πεθαίνουν στο παρκέ όπως λέμε….

Σ.Σ ότι σκέψεις και ερωτήσεις κάτω από το άρθρο για διάλογο