Για να είμαι ειλικρινής έχω ξεσυνηθίσει τελευταία με τα ξενύχτια και πόσο δε μάλλον για να δω ΝΒΑ μέχρι τις 7 το πρωί. Αλλά οι τελικοί του ΝΒΑ και γενικά τα πλέι οφς είναι ένας άλλος κόσμος στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Είναι παιχνίδια που έχουν και ΝΒΑ και Ευρώπη! Και εννοώ για το παθος και την τακτική. Καθώς είδαμε για παράδειγμα το Γκόλντεν Στέιτ να παίζει πολλές φορές άμυνες ζώνης (κατά το δοκούν καθώς απαγορεύεται στο ΝΒΑ). Πάνω απ’ όλα είδαμε όμως έναν τρομερό πρώτο τελικό με ένα ζευγάρι που ανταμώνει σε τελικούς μετά από 58 χρόνια (!) αλλά υπόσχεται μπόλικο σασπένς και θέαμα.

Η Βοστώνη που θέλει τίτλο πάλι μετά από σχεδόν 15 χρόνια (2008) επιβεβαίωσε ότι είναι μια εξαιρετική ομάδα με την σημασία της λέξεως και όχι με τους σταρ. Και ότι δικαίως έχει την καλύτερη άμυνα στο ΝΒΑ και δικαίως είναι απίστευτη εκτός έδρας. Στους τελικούς της Ανατολής με μειονέκτημα απέναντι στο Μαιάμι έκανε τρία διπλά για να περάσει! Τώρα με το καλημέρα έσπασε το αήττητο των Ουόριορς.

Και με τι τρόπο, ε; Με έναν Κάρι να έχει 21π και 6τρ στην 1η περίοδο! Που λες τέλος θα φάνε 20 οι Σέλτικς. Και ενώ το γύρισαν με ένα 10-0 και προηγήθηκαν 54-56 στο ημίχρονο, έμειναν πίσω με 15 στην 3η περίοδο με 87-72! Και λες αντίο. Αμ δε!

Αυτό σημαίνει ομαδάρα και αυτό έχει κατορθώσει ο Ίμε Ουντόκα στην πρώτη του χρονιά μάλιστα στους Σέλτικς. Σημειωτέον για όσους δεν γνωρίζουν τον Νιγηριανό κόουτς ότι ήταν μια 7ετία ασίσταντ του Πόποβιτς και ότι ήταν εξαιρετικός αμυντικός στην καριέρα του σαν παίκτης.

Οι Σέλτικς εκεί που ήταν στο καναβάτσο όχι μόνο δεν το έβαλαν κάτω μετά από ένα τρελό ματς με συνεχόμενα και πολλά τρίποντα εκατέρωθεν στο πρώτο ημίχρονο και ειδικά στην 1η περίοδο, αλλά είχαν υπομονή και άμυνα να γυρίσουν. Και έτσι από -15 πήγαν στο +8 με 114-103 στα 2′ και πάγωσαν την έδρα των “πολεμιστών”! Την διαφορά έκαναν ασφαλώς η άμυνα καθώς το Γκόλντεν Στέιτ σκοράρισε 16 πόντους σε ένα διάστημα 12′ (34′-46′)! Πολύ μικρό σκοράρισμα με επιμέρους σκορ για τους Σέλτικς το 42-16!

Κλειδί Νο2 τα τρίποντα των Σέλτικς που έχουν καλό μακρινό σουτ αλλά για πρώτο τελικό και ειδικά εκτός έδρας το 21/41τρ είναι απίστευτο. Και όλα αυτά με τον Τέιτουμ σε κακή μέρα επιθετικά με 12 πόντους (3/17 σουτ) αλλά εξαιρετικό στην δημουργία με 13 ασίστ καθώς αυτό δεικνύει και το πόσο μπασκετική ομάδα είναι οι Σέλτικς. Να θυμίσω ότι ο ηγέτης και σκόρερ των 30 πόντων Τέιτουμ έχει μόλις 4 ασίστ μ.ο φέτος!

Και κλειδί Νο3 ο 36αρης φόργουορντ σέντερ Αλ Χόρφορντ που ήταν εκπληκτικός ειδικά στην ανατροπή με 26 πόντους και 9/12 σουτ και 6/8 τρίποντα! Και 16 πόντους πάνω από το μ.ο του. Παίκτης κλειδί και ο παγκίτης Ντέρεκ Γουάιτ στην περιφέρεια με 21 πόντους και 5/8 τρίποντα!

Οι Σέλτικς κτύπησαν όλες τις αδυναμίες του Γκόλντεν Στέιτ στην περιφέρεια και ειδικά στα χαμηλά σχήματα που παίζει ο Κερ. Οι “πολεμιστές” έπαιξαν ακόμα και με τον Γκριν στο “5” (!) που έχουν μόνο τον άπειρο και μέτριο Λούνει (απόντος και του Αϊσμάν) ή με τον Ουίγγινς στο “4”. Βέβαια έτσι ανοίγουν τρομερά το γήπεδο και βρίσκουν συνεχόμενα ελεύθερα σουτ στις παγίδες μιας και όλοι πασάρουν καλά την λεγόμενη έξτρα πάσα και όλοι έχουν μακρινό σουτ. Παρόλα αυτά οι Ουόριορς είχαν 19/45 ενώ ο Κάρι σκοράρισε μόλις 13 πόντους στις άλλες τρεις περιόδους μετά τους 21 πόντους στην αρχή και είχε μόλις 1/7 τρίποντα στο διάστημα αυτό ενδεικτικό της άμυνας των Σέλτικς με ομαδική δουλειά ή τον Σμαρτ βδέλα πάνω του.

Σίγουρα όμως η σειρα έχει πολύ δρόμο μιας και οι Σέλτικς προτιμούν να παίζουν μάλλον μακρυά από την Βοστώνη που χάνουν εύκολα για τέτοιο επίπεδο…!