Σε ρυθμούς αρχίζουμε και μπαίνουμε σταδιακά λοιπόν στο μπάσκετ μας και ενώ ήδη οι Ελληνικές ομάδες έχουν αρχίσει την προετοιμασία τους έχοντας σχηματίσει νωρίς νωρίς τα ρόστερ τους, αρχίζει και η πρώτη εξαγωγή συμπερασμάτων. Πολλά ακούγονται για τον Ολυμπιακό που έκανε πολλές αλλαγές φέτος. Αλλαγή προπονητή, αλλαγή πλάνου για την χρησιμοποίηση του ηγέτη του Σπανούλη που έφτασε στα 36(!), αλλαγές ξένων παικτών. Και ερωτηματικά στον κόσμο που μάλλον περίμενε παικταράδες. Και δεν ξέρει τι πλάνο υπάρχει και πόσο αισιόδοξος πρέπει να είναι για την συνέχεια. Καθώς ελλείψεις υπάρχουν αλλά υπάρχει ομάδα που να τα έχει όλα μα όλα; Οχι βέβαια και ας έχουν τριπλάσιο μπάτζετ από τις Ελληνικές

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράματα με την σειρά. Ο Ολυμπιακός ασφαλώς δείχνει καλύτερος από πέρσι. Καλύτερος προπονητής, καλύτεροι ξένοι. Και μικρές απώλειες. Ο Παπαπέτρου δεν είχε βασικό ρόλο καθώς συγκρούονταν ο ρόλος του με τον Παπανικολάου μιας και επί της ουσίας είναι δύο ίδιοι παίκτες. Το μεγάλο θέμα που τρέχει από πέρσι είναι ότι το βαρόμετρο της ομάδας αυτής και ο άνθρωπος που άλλαξε την σύγχρονη ιστορία της μεταφέροντάς της το πνεύμα του νικητή, ο Σπανούλης,μεγαλώνει και δεν μπορεί να κάνει όσα έκανε. Αν και πέρσι στους τελικούς ήταν αυτός που έπαιξε στο 100% όσω περιμέναμε,είναι στα 36 και δεν μπορεί να καθαρίζει την μππουγάδα σε κάθε παιχνίδι... Συνεπώς ο Ολυμπιακός ψάχνει ηγέτη αλλά δεν υπηρχαν τόσα χρήματα και άλλωστε δεν υπάρχουν και ουσιαστικά ηγέτες στην αγορά. Συνεπώς πάει σε άλλο μοντέλο.

Ο Ολυμπιακός έκανε την καλύτερη δυνατή επιλογή προπονητή καθώς ο Μπλατ μαζί με τον Σάρας και τον Ζοτς φυσικά είναι η κορυφή. Μάλιστα ο Σάρας ακόμα είναι πρώιμος στο επίπεδο αυτό καθώς δείχνει ότι έχει όλα τα φόντα αλλά δεν έχει φτάσει στο επίπεδο Ζοτς και Μπλατ που είναι οι κορυφαίοι. Άρα ο Ολυμπιακός έκανε την καλύτερη επιλογή με ένα σύγχρονο προπονητή που πέρασε και από το ΝΒΑ και βασικά ξέρει να πάιρνει τίτλους όπως έχουμε ξαναγράψει με ωραίο μπάσκετ και βασικα με χαμηλά μπάτζετ αν θημηθούμε και την Μακάμπι στο Μιλάνο αλλά ακόμα και την περσινή Νταρουσάφακα στο Γιούροκαπ. Ο Μπλατ γενικά δεν συνηθίζει να παίρνει μεγάλα ονόματα και είναι… μανούλα να ανακαλύπτει παίκτες που ήταν των 200-300χιλ και να τους εκτοξεύει την αξία τους. Συνεπώς οι κινήσεις που έκαναν οι Πειραιώτες είναι κινήσεις Μπλατ καθαρά.

Με την λογική αυτή είναι λογικό να αποκτήθηκαν παίκτες Αμερικανοί αυτής της φιλοσοφίας. Στην τελική ο Ολυμπιακός πήρε τον Γκος που τον ήθελε και η Φενέρ και ασφαλώς θα είναι καλύτερος του Ρόμπερτς και τον Τίμα που ασφαλώς δεν μπορεί να είναι Τόμπσον! Με το καλημέρα λοιπόν οι “ερυθρόλευκοι” δείχνουν καλύτεροι από πέρσι σαν ρόστερ, σαν υλικό, σαν πρότζεκτ σε όλα τα επίπεδα και κινούμενοι στα περσινά οικονομικά επίπεδα.

Ο Μπλατ κράτησε τον Σπανούλη που ήταν ένα ερωτηματικό βασικά στο αν θα πήγαινε η ομάδα σε νέα εποχή ή μεταβατική αλλά και στο νέο του ρόλο.Αυτός θα φανεί γιατί ασφαλώς ο Μπλατ δεν μπορεί να περιμένει τον αρχηγό της νέας του ομάδας να βάζει 20αρες και σίγουρα έχει μιλήσει μαζί του για το νέο του ρόλο. Αυτό ασφαλώς όμως θα σημάνει μετατόπιση ευθυνών καθώς όλοι είχαν την σιγουριά του Σπανούλη στην περιφέρεια. Ακόμα και ο Μάντζαρης ανέβαζε την αξία του δίπλα στον ηγέτη των “ερυθρολεύκων”

Ασφαλώς για την ανάλυση του παιχνδιού έχουμε να πούμε πολλά σε επόμενα άρθρα. Αρχικά όμως ο Ολυμπιακός είναι ενισχυμένος και καλύτερος από πέρσι.Αν αυτό θα βγει και στο παρκέ είναι μια άλλη ιστορία καθώς παίζουν ρόλο η χημεία, η δουλειά της ομάδας, οι τραυματισμοί, πολλά.

Ο Ολυμπιακός έχει όμως όλο το υλικό και απομένει να δουλέψει σωστά και να βρει ρόλους και χημεία σε μια νέα εποχή με νέο πολύ καλό προπονητή,Αμερικανούς που περιμένουν να αναδειχθούν από την ομάδα και με τους παραδοσιακούς του ηγέτες να μεγαλώνουν.Ακόμα και το περίφημο Ελληνικό στοιχείο μπάινει σε δέυτερο πλάνο καθώς άλλαξε και ο προπονητής μετά από χρόνια Ελλήνων στον πάγκο,περιορίζεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος των Ελλήνων παικτών και μειώνεται και η αξία τους σε σχέση με την προσφορά στο παιχνίδι