Η χρονιά, η κανονική περίοδος, ολοκληρώθηκε και αυτό που κρατάμε είναι βασικά ότι είδαμε ένα συναρπαστικό πρωτάθλημα με πολλά αμφίρροπα παιχνίδια παρά τα φτηνά ρόστερ. Αυτό πάντως σε μεγάλο βαθμό έχει να κάνει και με το γεγονός ότι σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν το ίδιο πάνω κάτω μπάτζετ. Συνολικά οι μισοί σχεδόν προπονητές έφυγαν μέσα στην σεζον και η Α1 είναι μια… προπονητοφάγα λίγκα, ενώ κρατάμε και ότι για τα μπάτζε των 200-300χιλ αγωνιστικά που έχουμε πλέον στην Ελλάδα, το μπάσκετ που παίζεται είναι πραγματικά καλό καθώς υπάρχει τακτική και γίνεται καλή δουλειά από τους περισσότερους τεχνικούς. Από εκεί και πέρα  δεν άλλαξε κάτι ψηλά καθώς οι δύο “αιώνιοι” είναι χρόνια μπροστά όπως λέμε. Το καλό είναι ότι είχαμε την είσοδο του επενδυτή Μάκη Αγγελόπουλου στην ΑΕΚ αλλά και του Λάσκαρη στον Άρη και μάλλον μπάινει και ο Σαββίδης στον ΠΑΟΚ και κάτι κινείται σοβαρά πλέον. Ο κόσμος πήγε στα γήπεδα αν και απέχουμε έτη φωτός από τις άλλες ευρωπαϊκές λίγκες για πολλούς λόγους.  Αγωνιστικά ο ιστορικός Πανιώνιος πλήρωσε τα λάθη του και την αλλαγή δίοικησης και πάει στην Α 2 . Οπως και ο Πανελευσινιακός και έτσι θα έχουμε αποκέντρωση του πρωταθλήματος καθώς ανέβηκαν Καβάλα και Αρκαδικός και έτσι στην νέα Α 1 θα έχουμε τους τρεις μεγάλους της Αθήνας και την Κηφισιά μόνο! Ευχάριστη εξέλιξη αν και λείπουν ιστορικές ομάδες. Συνολικά επίσης η Α 1 έιναι μια λίγκα που στηρίζεται στην τακτική και την άμυνα και είναι μια λίγκα που αναδεικνύει νέους παίκτες βασικά αμερικανούς που πάνε μετά σε καλύτερα τιμ. Πάμε να δούμε για κάθε ομάδα τι έχουμε όμως

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
Ξεκίνησε σαν φαβορί λόγω των σαρωτικών αλλαγών στον ΠΑΟ , ξεκίνησε άσχημα, αλλά έκλεισε την κανονική περίοδο με εξαιρετικό τρόπο. Ο Ολυμπιακός άλλαξε προπονητή πριν το τζάμπολ καθώς ο Μπαρτζώκας πλήρωσε τον κυπελλικό αποκλεισμό από τον …μισό ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ και βρέθηκε σε ταραχή καθώς έπεσε και θύμα έκπληξης στην Κηφισιά. Τελικά αυτή ήταν και η μοναδική του ήττα καθώς μετά τον Τόμιτς που έμεινε σχεδόν ένα μήνα και κάτι σαν υπηρεσιακός, ήρθε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και η ομάδα απο την 2η αγωνιστική δεν έχασε ποτέ ξανά. Το αποτέλεσμα ήταν να πάρει την πρώτη θέση και το πλεονέκτημα της έδρας στηριζόμενος στην άμυνα και με παράσημο την πεντακάθαρη νίκη του με τον ΠΑΟ λίγο πριν το φινάλε στο στοιχειωμένο για αυτόν ΟΑΚΑ. Βεβαίως η σεζόν για τον Ολυμπιακό που παρά την αλλαγή τεχνικής ηγεσίας απέφυγε τις αλλαγές μέσα στην χρονιά, θα κριθεί στα πλέι οφ όπως για κάθε χρόνο και αν δεν πάρει τον τίτλο με τα νέα δεδομενα και έχοντας χάσει το κύπελλο θα κριθεί αποτυχημένη.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ
H κανονική περίοδος για τον Παναθηναϊκό κρίθηκε αποτυχημένη αν και ήξεραν εξ αρχής στο τριφύλλι ότι φέτος θα είναι δύσκολα τα πράματα μιας και ο αρχηγός και ηγέτης Διαμαντίδης πήγε στα 35 και μιας και η ομάδα προχώρησε σε ανανέωση και ελληνοποίηση. Αλλαξε και ο προπονητής και όλοι απέφυγαν να βάλουν ψηλά τον πήχη ποντάροντας ουσιαστικά στην φανέλα. Ομως η κυπελλική νίκη πριν το τζάμπολ της Α 1 κόντρα στον αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ με μισή ομάδα και χωρίς κόσμο, έφερε ενθουσιασμό. Στην αρχή του 2015 ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δημόσια δήλωσε ενοχλημένος από την εικόνα της ομάδας που πάλευε για το πλεονέκτημα της έδρας αλλά δεν έπαιζαν πολύ οι έλληνες και οι μικροί. Η ομάδα έχασε με μια 20αρα(!) θυμίζοντας χαλεπές εποχές στην Πυλαία από το  ΠΑΟΚ και ουσιαστικά πέταξε το πλεονέκτημα της έδρας καθώς δεν εκμεταλλεύθηκε ούτε την νωρίς νωρίς γκέλα του Ολυμπιακού στην Κηφισιά. Και έτσι  μπήκε για να κυνηγήσει το +7 με τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ λίγο πριν το φινάλε και έχασε δίκαια. Μετά από το ματς αυτό απολύθηκε και ο Ιβάνοβιτς ενώ λίγες ώρες πριν έσκασε και η βόμβα Γκιστ που είχε κάνει χρήση ινδικής κάναβης και αποτελεί παρελθόν για την ομάδα αν και είχε ανανεώσει μέσα στην σεζόν σαν καλύτερος παίκτης της! Η σεζόν δεν πήγε καλά για τους πράσινους καθώς έπαιξαν ελάχιστα οι πιτσιρικάδες που θα έπρεπε να πάιζουν πολύ περισσότερο στην Α 1 και ας κέρδιζε τα 18-20 ματς η ομάδα με 3-5π και όχι με 20. Κέρδος είναι ότι επιτέλους Παππάς και Γιάνκοβιτς θεωρούνται στάρτερ και για μια ακριβή και καλύτερη ομάδα του χρόνου με τον πρώτο να δείχνει ότι θα είναι ο νέος ηγέτης . Αλλά και μεγάλη αποτυχία ήταν οι ξένοι καθώς αποκτήθηκε και ο Λαουάλ μέσα στην σεζόν και ουσιαστικά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ, ενώ οι Νέλσον και Σλότερ ήταν με τα φεγγάρια τους χωρίς όμως να αποτελεί και έκπληξη για όσους βλέπουν μπάσκετ. Ο Μπλουμς τίποτα περισσότερο απ ότι ξέραμε αν και επειδή έβαλε κάποια τρίποντα στην αρχή υπερεκτιμήθηκε ενώ ο Ράιτ πέρασε και δεν ακούμπηκε και τελικά ο Μπατίστα μετά την εξέλιξη Γκιστ ήταν ο καλύτερος . Βέβαια αν αλλάξουν 2-3 παίκτες τώρα όπως ακούγεται πριν τους τελικούς στα πλέι οφ και με υπηρεσιακό μάλλον να μένει τον Μανωλόπουλο στον πάγκο, ο ΠΑΟ έστω και σαν αουτσαιντερ με την φανέλα θέλει να παλέψει.

ΠΑΟΚ
Για μια ακόμα χρονιά ο ΠΑΟΚ με την υπογραφή Σούλη Μαρκόπουλου αν και άλλαξε όλο το ρόστερ το καλοκάιρι και έχει ένα μπάτζετ των 250-300χιλ, έπαιξε πολύ καλά. Με τρομερή χημεία και άμυνα και μια πολύ δεμένη ομάδα με μέταλλο και εμπειρία, ο ΠΑΟΚ πήρε άνετα την 3η θέση και κρατά και το απίστευτο 73-54 με τον ΠΑΟ στην Πυλαία. Πάντως δεν έχει μεγάλο βάθος και πλέον θέλει στα πλέι οφ την 3η θέση. Θα είναι ευχής έργον να μπει στην ΚΑΕ και ο Ιβάν Σαββίδης ώστε ομάδα να κοιτάξει να μπει σφήνα στους μεγάλους καθώς έχει δέιξει ότι μπορεί αν αυξηθεί το μπάτζετ να πλησιάσει ακόμα περσσότερο.

ΑΡΗΣ
Και πάλι ο κλασικός Άρης. Μια ομάδα που στηρίζεται για μια ακόμα χρονιά στην άμυνα. Φέτος έχασε τον Μποχωρίδη αλλά ο Πρίφτης συνεχίζει να κανει πολύ καλή δουλειά με την ομάδα να έχει εξαιρετική χημεία και άμυνα και να προωθεί και νέα παιδιά. Φέτος έχοντας λύσει τα θέματα με τα χρέη πήρε και ξένους και σημείο αναφοράς δεν είναι άλλο από τον Βεζένκοφ που είναι από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Ευρώπη. Καλοδουλεμένη ομάδα θέλει την 3η θέση αλλά δεν παίζει κανένα τρομερό μπάσκετ καθώς έχει μικρό μπάτζετ και βάθος και δεν σκοράρει εύκολα. Πάντως υπάρχει ενθουσιασμός με την είσοδο του επενδυτή Λάσκαρη από την Ελβετία αν και ακόμα δεν έχει αποσαφηνιστεί τι μπάτζετ θα έχει την νέα σεζόν.

ΑΕΚ
Η ΑΕΚ ξεκίνησε όπως όπως στην επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια αλλά στην συνέχεια με την είσοδο του επενδυτη Μάκη Αγγελόπουλου, έκανε τρομερές κινήσεις,εκτόξευσε το μπάτζετ και θέλει και την 3η θέση και να πάρει wild card ακόμα και για την ευρωλίγκα. Η ΑΕΚ πάντως κέρδισε το στοίχημα καθώς άλλαξε επίπεδο, πήρε και το  Σάκοτα στον πάγκο και μαζέυει 5-6000 κόσμο τουλάχιστον και μάλιστα θέλει να διεκδικησει να πάει και στον τελικό και να παλέψει και με τους αιώνιους. Η ΑΕΚ βέβαια έχει και θέματα καθώς έιναι λίγο γηρασμένη ομάδα και δεν παίζει άμυνα αλλά παίζει εξαιρετικό μπάσκετ και βασικά με την επίθεση της και είναι στις ομάδες που χαίρεσαι να βλέπεις. Η ΑΕΚ είναι και παλι εδώ και του χρόνου με ακόμα μεγαλύτερες φιλοδοξίες.

ΑΓΟΡ
Το Ρέθυμνο ειναι στις σοβαρές και υγιείς ομάδες κάθε χρόνο και μετά την περσινή μέτρια χρονιά, φέτος επέστρεψε δυνατά και έκανε πολύ καλή πορεία με εξαίρεση ένα δίμηνο κούρασης. Μαλιστα κέρδισε την ΑΕΚ στην Κρήτη ,πάλεψε με τον Αρη στο Παλέ(εκ παραδρομής γραψαμε κέρδισε !)και έχασε στην παράταση στην Πυλαία από τον ΠΑΟΚ. Πολύ καλή δουλειά από τον Θανάση Σκουρτόπουλο στον πάγκο που της άλλαξε φιλοσοφία και το τρίποντο και ραν εντ γκαν Ρέθυμνο παίζει άμυνα και έκανε καλές επιλογές ξένων ειδικά με τον Κάουνσιλ και τον Σάφτεναρ. Μάλιστα αν κέρδιζε σε ένα ματς θρίλερ στο φινάλε τον Άρη εντός έδρας θα ήταν 4ο! Εβαλε τις βάσεις και για την νέα σεζόν

ΚΟΛΟΣΣΟΣ
Η ομάδα της Ρόδου ήταν στις ευχάριστες εκπλήξεις καθώς όχι μόνο σώθηκε εύκολα αν και μείωσε το μπάτζετ αλλά μπήκε και με άνεση στα πλέι οφ. Και όλα αυτά αν και άλλαξε νωρίς προπονητή και πολλους παίκτες στο ρόστερ και με τον Λυκογιάννη να κάνει καλή δουλειά από τον πάγκο. Ο Κολοσσός στηρίχθηκε στην έδρα, την άμυνα και την εμπειρία και είναι δουλεμένη και σκληρή ομάδα. Που έκανε μια μικρή υπέρβαση σε μια δύσκολη χρονιά ξεπερνώντας τα οριά του.

ΚΟΡΟΙΒΟΣ
Αλλη μια ευχάριστη έκπληξη της σεζόν καθώς ο Κόροιβος είναι μια ομάδα που έπαιξε φέτος για πρώτη φορά στα μεγάλα σαλόνια και όχι μόνο σώθηκε αλλά με τρομερό φινάλε μπήκε και στα πλέι οφ. Ο Χάρης Μαρκόπουλος έδειξε ότι είναι στους πλέον ανερχόμενους έλληνες τεχνικούς καθώς τον εμπιστεύθηκε παρά την απειρία του ο νεοφώτιστος Κόροιβος και αυτός τον δικαίωσε. Ομάδα πολύ δουλεμένη έχασε και πολλά ματς στο τέλος ενώ φάνηκε ότι θα σωθεί καθώς γύριζε και παιχνίδια και ήξερε τι έκανε στο παρκέ ενώ έκανε και καλές αλλαγές ξένων μέσα στην σεζόν. Ο κόσμος κοντά στην ομάδα που άφησε και υποσχέσεις για την νέα σεζον.

ΚΑΟΔ
Αλλη μια ευχάριστη έκπληξη της σεζόν καθώς ο ΚΑΟΔ μπορεί να μην μπήκε φέτος στα πλέι οφ αλλα μην ξεχνάμε ότι ξεκίνησε με μείωση του μπάτζετ και αλλαγή τεχνικής ηγεσίας απλά για να σωθεί. Πάντως ο Μέξας στην πρώτη του χρονιά σαν χεντ κόουτς έκανε καλή δουλειά και η ομάδα έιχε και φέτος χημεία και δυνατή άμυνα. Μια δεμένη και δουλεμένη ομάδα που πάλεψε και όλα τα παιχνίδια σχεδόν εκτός έδρας και έκανε τρομερό δεύτερο γύρο με αποτέλεσμα να σωθεί εύκολα τελικά και να παίξει τα πλέι οφ μέχρι το φινάλε. Κομβική η απόκτηση μέσα στην σεζόν του Παπαμακάριου και ενώ μιλάμε για μια ομάδα που μην ξεχνάμε μείωσε και το μπάτζετ φέτος. Πάντως περιμένει περισσότερο κόσμο δικαιολογημένα.

ΑΠΟΛΛΩΝ ΠΑΤΡΩΝ
Περίεργη χρονιά είχε φέτος ο Απόλλωνας της Πάτρας. Η ομάδα του Νίκου Βετούλα που αποχωρεί μετά από 6 χρόνια μεγάλης πορείας από τα άδυτα της Β εθνικής, ξεκίνησε εντυπωσιακά , έκανε τον καλύτερο πρώτο γύρο από το 2000 , έφτασε στον τελικό του κυπέλλου με ωραίο μπάσκετ και γεμάτο γήπεδο, αλλά η χρονιά έκλεισε απρόσμενα με γκρίνια και συνεχείς ήττες . Ο Απόλλωνας αν και για μια ακόμα χρονιά με χαμηλό μπάτζετ βρήκε τρομερούς ξένους (δουλειά Βετούλα) και έπαιξε καλό μπάσκετ, τους τελευταίους τρεις μήνες κέρδισε μόνο τον Πανιώνιο καθώς είχε και τραυματισμούς αλλά βασικά οι ξένοι του έδειξαν ότι σκέπτονταν την επόμενη ομάδα τους. Το χειρότερο είναι ότι αν και η ομάδα έφτασε στον τελικό του κυπέλλου, με όλα αυτά έχασε και τα πλέι οφ καθώς ο Βετούλας μίλησε για εσωτερικό πόλεμο από παράγοντες που …προφανώς ήθελαν ο Απόλλωνας να πάρει το κύπελλο από τον ΠΑΟ(!) και έτσι ο έλληνας τεχνικός που έστησε όλο αυτο το οικοδόμημα αποχωρεί και το φινάλε αυτό δεν αξίζε στο σύλλογο της Πάτρας που του χρόνου χωρίς Βετούλα και με πολλούς ..ξερόλες στην δίοικηση θα έχει δύσκολο έργο.

ΚΗΦΙΣΙΑ
Από τις μεγάλες αποτυχίες αν και η διοικησή της δεν το είδε έτσι. Ομάδα θαύμα πέρσι, φαβορί για την τετράδα φέτος με υγιή δίοικηση αλλά και με υψηλότερο μπάτζετ κατά 200χιλ από τις περισσότερες ομάδες. Η βόμβα με την νίκη με τον Ολυμπιακό στην 2η αγωνιστική εκτόξευσε την ψυχολογία αλλά η προσγείωση ήταν απότομη. Βεβαίως επειδή εμείς διαβάζουμε αλλιώς το μπάσκετ, από την επόμενη κιόλας μέρα είπαμε ότι η Κηφισιά θα έχει πολύ μέτρια πορεία. Καθώς είχε κάνει άσχημες επιλογές στους ξένους και ο Παπαθεοδώρου έκανε το λάθος να έχει μια ομάδα που θύμιζε …γηροκομείο και άρα πως θα έπαιζε άμυνα που είναι και η φιλοσοφία του;Ο Παπαθεοδώρου που είναι στους εξελίξιμους τεχνικούς, πιστώνεται την κακή πορεία της ομάδας του αλλά σωστά ανανεώθηκε το συμβολαιο του καθώς είναι δουλευταράς και θα βρει λογικά την άκρη την νέα σεζόν. Η Κηφισιά προσγειώθηκε καθώς άλλωστε δεν είναι και ομάδα με όνομα και κοσμο και γι αυτό σκέφτεται και συζητά την μετακόμιση στην Χαλκίδα όπως ακούγεται.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Μια λαμπάδα στον Φλεβαράκη… Τα Τρίκαλα με μικρό μπάτζετ και με πολλούς τραυματισμούς και αλλαγές μεσα στην σεζόν, όχι απλά σώθηκαν, αλλά σώθηκαν και εύκολα. Ο Κώστας Φλεβαράκης έκανε και φέτος τρομερή δουλειά με την ομάδα να πάιζει πολύ καλό για τα δεδομένα της μπάσκετ, με πάθος και με εξαίρετη χημεία. Και έτσι έκανε και τα διπλά της και σώθηκε εύκολα ενώ κρατάμε και το γεμάτο γήπεδο. Βέβαια ο έλληνας τεχνικός έφυγε για την Πολωνία μόλις τα Τρίκαλα σώθηκαν και πέτυχαν κάτι που λίγοι περίμεναν με τα φετινά δεδομένα της Α 1. Μαγκιά τους πραγματικά και μπράβο τους.

ΠΑΝΕΛΕΥΣΙΝΙΑΚΟΣ
Δικαίως πάει στην Α2. Μια ομάδα που έχει υγιή δίοικηση αλλά έκανε λάθος με το καλημέρα με την αλλαγή προπονητή όπως φάνηκε αν και στην αρχή είχε καλά αποτελέσματα με τον Κουστένη στον πάγκο.Η ομάδα όμως αν και με κόσμο, υποβιβάστηκε δικαια αφού έκανε κάκιστες επιλογές στους αμερικανούς και είχε αρκετούς έλληνες που προτίμησαν να πάιξουν για τα στατιστικά τους ή απλά πάικτες που τους πέρασε το μπάσκετ. Συνεπώς δεν έγιναν ποτέ ομάδα με την σημασία της λέξεως και η κακή ψυχολογία στην συνέχεια ήταν το κερασάκι στον δρόμο για την Α 2 και με την ομάδα να χαλάει και την εικόνα της για μια ακόμα φορά με τις μεγάλες συντριβές σε πολλά παιχνίδια που έδειξε να τα παρατάει με την έννοια ότι ο καθένας έπαιζε για την πάρτι του και όχι για το σύνολο… Απογοητευτική εικόνα

ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ
Τα λάθη πληρώνονται και ο ιστορικός σύλλογος πάει στην Α2 δικαίως. Και πως αλλιώς όταν άλλαξε πολλές φορές μέσα στην σεζόν ρόστερ και 4 προπονητές! Ο Πανιώνιος βρέθηκε σε αδιέξοδο με την αποχώρηση του Λιανού και ήταν προ των πυλών να μην κατέβει στην αρχή της σεζόν. Τελικά όμως βρέθηκε λύση διοικητικά αλλά η απειρία του Σταμούλη και των υπολοίπων κόστισε ακριβά καθώς άλλαζαν προπονητές σαν πουκάμισα και αμερικανούς λες και έκαναν δοκιμές . Ο Πανιώνιος ποτέ δεν έγινε ομάδα, το πάλεψε με τον Αλεξανδρή αλλά έφυγε και αυτός επειδή μαλλον δεν κέρδισε πολλά παιχνίδια και αυτό ήταν ένα ακόμα λάθος ταφόπλακα της δίοικησης. Που νόμισε ότι θα μείνει με το όνομα και τον κόσμο. Ο εποχές αυτές έχουν αλλάξει και έτσι ο Πανιώνιος έκανε όλες και όλες 3 νίκες με τελευταία στις 27/12!! Με όλα αυτά η εικόνα της ομάδας αν και προσπάθησε στο τέλος ήταν αποκαρδιωτική για Πανιώνιος..Το στοίχημα είναι αν παίξει τελικά στην Α 2(λόγω μικρών πάντως χρεών υπάρχει ανησυχία και για την Β εθνική)να κάνει σωστές κινήσεις και να στηριχθεί στις χρυσές υποδομές της και όχι σε μισθοφόρους…