Μια ομάδα αρχίζει από τον προπονητή, όπως ένα σπίτι από τον αρχιτέκτονα. Μετά από περιπλανήσεις και μια ξαφνική πρωτοκλασάτη, αλλά με ημερομηνία λήξης, επιλογή δια της τύχης βασικά (Pitino στο Προ-Ολυμπιακό), επιτέλους είδαμε φως.

Ο Βαγγέλης Λιόλιος δεν έκανε το λάθος του προκατόχου του στον θώκο της ΕΟΚ, Γιώργου Βασιλακόπουλου, που επέμενε ότι την ομάδα την κάνουν οι παίκτες. Ναι συμπληρώνω εγώ, αρκεί να έχεις τον Γκάλη και τον Γιαννάκη πχ! Συνεπώς μια ομάδα θέλει ένα πρωτοκλασάτο προπονητή.

 

Οι συγκυρίες έφεραν φέτος πολλές επιλογές. Και ο Ιτούδης που έφυγε από την CSKA που δεν θα άφηνε ίσως τον Έλληνα τεχνικό να είναι στο Eurobasket προ του τζάμπολ της Euroleague. Και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος που έφυγε από την Maccabi ήταν επιλογή και ο Βασίλης Σπανούλης θα μπορούσε να είναι επιλογή σε ένα μοντέλο Παναγιώτη Γιαννάκη. Ο Ιτούδης ήταν και είναι μια εξαίρετη επιλογή, καθότι στην προπονητική ελίτ της Ευρώπης. Και μαζί φέρνει ένα νέο «αέρα», όπως και η αλλαγή ηγεσίας στην ΕΟΚ. Πλέον η Ελλάδα και θα τα ξαναπούμε είναι μια ομάδα έτοιμη για μετάλλιο, αρκεί να είναι πλήρης στο Eurobasket, καθώς έχουμε τα πάντα.

 

Το πιο ευχάριστο από το ματς με την Αγγλία στη Λάρισα για τα Προκριματικά του Mundobasket 2023, που πάντως λόγω της αποχώρησης της Λευκορωσίας θα «κουβαλάμε» την ήττα μας στη Βρετανία από τους Άγγλους, ήταν αυτός ο νέος ούριος άνεμος. Καλό κλίμα που έβλεπες από μακριά και σε όλα τα πρόσωπα. Η παρουσία του Ιτούδη, που αν και ήταν χρόνια σαν assistant όμως εκεί και ίσως αυτό παίζει τον ρόλο του, στον πάγκο της Εθνικής μας είναι κάτι σαν εγγύηση σοβαρότητας και σταθερότητας. Το άλλο ευχάριστο ήταν η επιστροφή του Ντόρσεϊ που είχε τεθεί εκτός ομάδας και από μόνος του ενοχλημένος και δίκαιο είχε για την ενόχληση, από το ότι δεν τον ήθελε ο Κατσικάρης που απέτυχε σαν κόουτς της Ελλάδος.

Ο Κατσικάρης τότε είχε κάνει το αμίμητο, να «κόψει» το 2016 από το Προ-Ολυμπιακό από την δωδεκάδα τον Ντόρσεϊ, ενώ χρόνια δεν έχουμε σκόρερ, για να πάρει τον Αθηναίου! Η επιστροφή του Ντόρσεϊ θα ανοίξει διαδρόμους στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ειδάλλως οι αντίπαλες άμυνες θα πάρουν το ρίσκο να σουτάρει ελεύθερος ο Ελληνοαμερικανός σουτέρ!

 

Αγωνιστικά χτες δεν έχουμε να πούμε πολλά. Λογικά στα «παράθυρα» αυτά και χωρίς καν φιλικά οι καλές ομάδες είναι ασύνδετες και έτσι αρχίσαμε με κάκιστες επιλογές και 1-12! Ισορροπήσαμε και στο Β’ μέρος κλασικά, έχοντας αρκετούς βασικούς «πατήσαμε γκάζι» και πήγαμε στους 20 πόντους τη διαφορά με ωραίο μπάσκετ. Ο Παπαγιάννης πήρε μπάλες και σκόραρε, ο Παπαπέτρου έκανε πολλές δουλειές και ο Αγραβάνης ήταν εξαιρετικός με τον δυναμισμό του και με 16 πόντους. Μη ξεχάσουμε τις 7 ασίστ του Ντόρσεϊ (!), το καλό ματς του Μποχωρίδη, που ήταν χωρίς την πίεση του ΠΑΟ προφανώς. Ουσιαστικός ο Κασελάκης, που «αθόρυβα», αν και είχε μπροστά του Παπαπέτρου-Παπανικολάου, βρήκε ένα 20λεπτο αφού είχαμε και χαμηλά σχήματα. Πολύ καλός και ο Κώστας Αντετοκούνμπο με 10 πόντους σε 15′ και εξαίρετο δίδυμο με Παπαγιάννη στα σέντερ. Όπως καταλαβαίνετε στο «4» θα παίζει ο Γιάννης 35′. Χωρίς αυτόν υπάρχει πρόβλημα πρωτοκλασάτης επιλογής, αν και ο Αγραβάνης είναι αξιόμαχος. Και κάπως έτσι αγωνιστικά το «εύθραυστο» 39-38 με ένα 30-10 έγινε 69-48 και τέλος.

 

Μην ξεχάσουμε να πούμε ότι χαρήκαμε που ο κόσμος της Λάρισας «αγκάλιασε» την Εθνική μας και γέμισε το κλειστό της πόλης! Μπράβο!