Έφτασε η μεγάλη ώρα λοιπόν χωρίς μεγάλα λόγια όμως. Όλοι πλέον το πήραν χαμπάρι και το κατάλαβαν. Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ο αρχηγός της Ευρωλίγκα, οι Ελληνικές ομάδες δεν είναι φαβορί για Φ4 και η εμπειρία, η φανέλα και η έδρα, δεν επαρκούν πια στο κορυφαίο επίπεδο. Οχι ότι και καλά όποιος έχει μεγάλο μπάτζετ πετυχαίνει καθώς είδαμε τι έγινε με Μπαρτσελόνα, Μιλάνο κτλ αλλά από την άλλη το καλό μπάτζετ σου δίνει καλύτερα ρόστερ αν κάνεις σωστές επιλογές και έχεις καλύτερες προοπτικές. Μην ξεχνάμε ότι τα δύο τελευταία χρόνια η Ζάλγκιρις με τα χαμηλά μπάτζετ, κάτω των 5εκ αγωνιστικά, πήγε στα πλέι οφ έχοντας την υπογραφή του κορυφαίου νέου τεχνικού του Σάρας.

Η φετινή Ευρωλίγκα θα είναι η καλύτερη όλων των εποχών πιστεύω με το νέο επιτυχημένο της σύστημα και πλέον με 18 ομάδες αντί 16. Θα έχει φέτος πρωτοκλασάτα ονόματα του ΝΒΑ με συμβόλαια ακόμα και 10εκ εκεί και κάτω από τα 30! Παίκτες όπως ο Μίροτιτς και ο Μονρόε δεν θα έρχονταν ποτέ εδώ. Η Κίνα επίσης άρχισε να φθείνει σαν δυναμική και έρχονται προς τα εδώ παίκτες που είχαν φύγει από την Ευρώπη για τα καλύτερα λεφτά εκεί ή είχαν πάει απευθείας από το ΝΒΑ (περίπτωση Φριντέτ). Συνεπώς το επίπεδο σε καθαρά παικτικό επίπεδο ανέβηκε

Πάμε στην εκτίμηση. Ο Παναθηναϊκός με την απόκτηση Φριντέτ-Τζόνσον ανέβασε το μπάτζετ του με στόχο αρχικά τα πλέι οφ και μετά το Φ4. Οι πράσινοι δεν μπόρεσαν να κρατήσουν τον Πιτίνο αλλά έχουν το καλύτερο ρόστερ μετά την Ομπράντοβιτς εποχή. Ποντάρουν στην έδρα και την εμπειρία αλλά έχουν και ικανό ρόστερ. Αν δεν είχαν ενισχυθεί τόσο πολύ άλλες μεσαίες ομάδες θα ήταν στα φαβορί και για Φ4. Ο Παναθηναϊκός έχει πλέον καλό παίκτη πίσω από τον Καλάθη (Ράις), βρήκε σούπερ σκόρερ και σουτέρ (Φριντέτ), γέμισε σαν ρόστερ. Ομως έχει και θέματα.Τα νεύρα του Φριντέτ όταν τον παίζουν παγίδες και τον περιορίζουν, το πρόβλημα στην ρακέτα που ο Παπαγιάννης θα παίρνει ένα 20λεπτο αλλά ο αθλητικός ψηλός ο Γουάιλι που αποκτήθηκε ακόμα δεν προσφέρει. Οπως και ο Μπέντιλ. Γενικά έχει ένα θέμα στην φροντ λάιν ο Παναθηναϊκός και ίσως χρειαστεί και αλλαγή εκεί. Οι αλλαγές στην άμυνα που παίζει ο Πεδουλάκης τον κατέστρεψαν με τον Πασκουάλ και είναι άξιον απορίας γιατί το επέλεξε το στιλ αυτό και ο νέος τεχνικός που πρέπει να βρει λύσεις στο πως θα χωρέσει τόσους καλούς παίκτες, πως θα προσαρμοστεί και ο ίδιος σε ένα μπάσκετ με διαφορετική φιλοσοφία από αυτήν που είχε (άμυνα) καθώς τώρα έχει πολύ επιθετικότητα η ομάδα του και πως θα διαχειριστεί την πίεση στην 3η του εποχή πια στους πράσινους. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να είναι στην οκτάδα, θα έχει μεγάλες βραδιές στο ΟΑΚΑ με τα τρίποντα αλλά θα πάθει και ζημιές αν δεν βελτιωθεί στην ρακέτα. Ο καλός Παναθηναϊκός θα παλέψει και για Φ4!

O Oλυμπιακός είναι σε μια περίεργη φάση εσωστρέφειας και ανησυχίας. Η μη συμμετοχή του στην Α1 έφερε γκρίνια, παίκτης ξένος πάνω από 1εκ δεν υπάρχει και το μπάτζετ έπεσε λίγο πιθανότατα. Πάντως έμεινε ο Μιλουτίνοφ και μαζί με τους Παπανικολάου-Πρίντεζη έμεινε η βασική τριάδα στην φροντ λάιν. Αποκτήθηκαν Αμερικανοί και ξένοι με σουτ και η ομάδα καθώς έμεινε ο Μπλατ θα προσπαθήσει να παίξει δικό του μπάσκετ με ενέργεια και σουτ. Βέβαια έχοντας πάλι σαν σημεία αναφοράς τους μεγάλους πια Σπανούλη και Πρίντεζη (37 και 35) εγείρει απορίες. Πάντως εδώ ίσως βολεύει ότι δεν θα έχει υποχρεώσεις στην Ελλάδα αλλά από την άλλη έτσι ίσως είσαι και ανέτοιμος. Οπως και να έχει ο Ολυμπιακός ξεκινά ρεαλιστικά όχι για την οκτάδα και τα πλέι οφ αλλά απλά για να παίξει καλό μπάσκετ και ότι βγει. Η οκτάδα με την ενίσχυση των άλλων είναι δύσκολη και το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο άσος.Ο Μπάλγουιν είναι ο βασικός πόιντ και είναι αμφιβόλου αξίας ενώ ήταν και τραυματίας. Συνεπώς ο Τσέρι που δεν κάνει για Ευρωλίγκα και ο άπειρος Κόνιαρης θα είναι οι μπακ άπ του αν και μόνο ο Σπανούλης παίζει πικ εν ρολ. Ο Ολυμπιακός θα κάνει καλές νίκες αν έχει καλό κλίμα αλλά θα έχει και κακές ήττες και δύσκολα θα πάει ψηλά. Κλειδί η αρχή του με πολλά ματς με πρέπει

Πάμε στα φαβορί. Η πρωταθλήτρια ΤΣΣΚΑ του Ιτούδη άλλαξε φέτος στιλ, έχασε όλη την περιφέρειά της και πήρε πολλούς ρολίστες, πολλά βαριά κορμιά και τον αμφιλεγόμενο για υψηλό επίπεδο Τζέιμς σαν ηγέτη που όμως θαρρώ ταιριάζει. Στα φαβορί αλλά έχει πολλά ερωτηματικά και ίσως είναι η αρνητική έκπληξη. Η Φενέρ του Ζοτς και του Σλούκα ξεκινά με τραυματισμούς αλλά είναι πολύ δυνατή με την απόκτηση ΝτεΚολό και Ουίλιαμς. Η Ρεάλ ίδια ομάδα με πέρσι συν τον Μίκι στο σέντερ στα μεγάλα φαβορί. Η Μπάρτσα με τον Πέσιτς στον πάγκο έχει το μεγαλύτερο μπάτζετ όλων των εποχών φέρνοντας από το ΝΒΑ Μίροτιτς και Αμπρίνες, τον καλύτερο ψηλό της Ευρώπης τον Ντέιβις της Ζάλγκιρις και τον σκόρερ Χίγκινς της ΤΣΣΚΑ. Αν δέσει η ομάδα θα είναι Φ4

Μετά έχουμε την πολύ ενισχυμένη Χίμκι που ανέβασε το μπάτζετ πάνω από 20εκ και με πολύ δυνατή φροντ λάιν. Την περσινή φυσικά φιναλίστ Εφές που δεν έχασε κανένα παίκτη της. Το Μιλάνο που έχει πια Μεσίνα στον πάγκο και πήρε και τον Ροντρίγκεζ της ΤΣΣΚΑ. Και την Μακάμπι του Σφαιρόπουλου που είναι πολύ ενισχυμένη επίσης με την απόκτηση του ΝΒΑερ Κάσπι και του δικού μας Ντόρσει. Μαζί με τον ΠΑΟ θεωρητικά κλείνει η ενιάδα και ένας μένει εκτός.
Στην 3η κατηγορία μαζί με τον Ολυμπιακό, υπάρχει όμως και η πάντα φιλόδοξη Μπασκόνια που ήδη κάποια λατίνα ταλέντα της τα είδαμε να διαπρέπουν στο Μουντομπάσκετ με την Αργεντινή. Η Ζάλγκιρις του Σάρας που έμεινε με τους 15000 φίλους της θα είναι πολύ μαχητική. Η Βαλένθια σαν ισπανική ομάδα θα κάνει ζημιές. Και φυσικα η Μπάγερν που έχασε τον Ουίλιαμς αλλά έκανε το μπαμ με τον σέντερ Μονρόε του ΝΒΑ που είχε εκεί 10εκ συμβόλαιο! Και θα είναι με τον κόσμο της μαχητική και ανταγωνιστική αλλά όχι για πλέι οφ.

Ο Ερυθρός Αστέρας με την σκληρότερη έδρα στην Ευρώπη επιστρέφει με Τόμιτς στο πάγκο και Περπέρογλου στο παρκέ και ειδικά στην έδρα του θα είναι δύσκολο αντίπαλος. Ακόμα έχουμε την πρωτάρα ρώσικη Ζενίτ με Πλάθα στον πάγκο και τον Αγιόν στο σέντερ αλλά έχει ταβάνι. Η Άλμπα και η Βιλερμπάν είναι οι πιο αδύνατες ομάδες.