Η σεζόν τελείωσε πολύ πρόωρα και αυτό αποτελεί ευθύνη της ίδιας της ομάδας με την απόφαση μη συμμετοχής στην Α1 και την Ελλάδα και στον Ολυμπιακό υπάρχει πίκρα για τον απολογισμό . Θα επανέλθω βεβαίως αν και εν προκειμένω καμμία έκπληξη. Ο Ολυμπιακός είχε και καλές στιγμές και πάλεψε ως ένα σημείο για τα πλέι οφς αλλά τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει και τα φωτογράφισε ο Μπαρτζώκας όταν εξήγησε ότι δεν υπάρχουν πλέον παίκτες Έλληνες πρώτης γραμμής και όταν τα μπάτζετ των άλλων ομάδων των περισσοτέρων τουλάχιστον, είναι μεγαλύτερα. Ομως αντί να υπάρχει ησυχία επικρατεί ένταση που πολλαπλασιάζεται από τα ίδια τα ΜΜΕ που είναι φιλικά στους “ερυθρόλευκους” και τους δημοσιογράφους που ασχολουνται με το ρεπορτάζ της ομάδας και ανέδειξαν τις δηλώσεις Μπαρτζώκα για τον Σπανούλη σε μείζον θέμα. Και έτσι ξαφνικά ο χαμός με το θέμα Σπανούλη και της ανανεωσής του ή όχι. Χαμός και στα σόσιαλ μίντια,χαμός και στον Τύπο, χαμός και στα ΜΜΕ ,χαμός και στις ραδιοφωνικές εκπομπές από τους ακροατές. Οι μισοί πάνω κάτω να λένε ότι ο αρχηγός πρέπει να πάιζει όσο θέλει αυτός και οι άλλοι ότι ο Ολυμπιακός πρέπει να αλλάξει σελίδα. Ολα αυτά καθώς ο Σπανούλης τον Αύγουστο κλείνει τα 39 και ενώ δίπλα στο κάδρο που λέμε της ανανέωσης μπαίνει και το όνομα του διόσκουρου ή υπαρχηγού Γιώργου Πρίντεζη. Και το θέμα αυτό θα μας απασχολήσει καιρό ακόμα

Ο Μπαρτζώκας έχω την αίσθηση ότι δεν ήθελε ούτε φέτος την παρουσία του αρχηγού. Για την νέα σεζόν δεν το είπε ξεκάθαρα αλλά το άφησε μάλλον ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι θα εισηγηθεί αρνητικά καθώς άλλωστε στο τέλος αυτός θα πληρώσει την …νύφη. Ασφαλώς δεν έχει να κάνει με το οικονομικό το θέμα της ανανέωσης των αρχηγών, καθώς τα χρήματα που λαμβάνουν πλέον είναι λίγα. Εχει να κάνει με πολλά θέματα όμως. Να τα βάλουμε λίγο στο τραπέζι και στο τέλος θα δούμε τι μπορεί να γίνει. Ο Σπανούλης στα 38 του είχε 17′ συμμετοχής με 6,5π και 2.5 ασ και 28% στα τρίποντα. Για την ηλικία του είναι ίσως στους κορυφαίους αν όχι ο κορυφαίος στην Ευρώπη γιατί πχ και ο Ναβάρο και λίγο μικρότερος πέρασε απαρατήρητος. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις κοιτάς και σε τι ομάδα παίζει ένας αθλητής. Πχ ο Σκόλα πήγε στην Βαρέζε που είναι ο αντίστοιχος Προμηθέας ή Περιστέρι στην Ελλάδα. Ο Ολυμπιακός όταν έχει στο παρκέ Σπανούλη ή Πρίντεζη ή και τους δύο μαζί είναι μια ομάδα που παίζει μπάσκετ παλιάς κοπής και με εμφανέστατο το πρόβλημα στα πόδια. Σε ελάχιστα παιχνίδια με ομάδες τέτοιου στιλ όπως έγινε με τον Ερυθρό Αστέρα που παίζει ανάλογο μπάσκετ και δεν έχει και ατομική ποιότητα ,έχει καλώς.

Ο Μπαρτζώκας θέλει ένα σύγχρονο μπάσκετ με αθλητικότητα, ενέργεια ,ταχύτητα. Αυτό είναι θέμα ηλικίας που δεν νικά κανείς. Με τον Σπανούλη στην κατοχή της μπάλας ο Ολυμπιακός καθυστερεί πολύ στην κυκλοφορία της μπάλας και ας πασάρει καλά. Μάλιστα αυτό συμβαίνει και με τον Σλούκα. Γενικώς πάντως έχει φανεί από τις περιπτώσεις Κόμπε στους Λέικερς, Ναβάρο στην Μπαρτσελόνα κτλ ότι οι ομάδες πρέπει να κοιτάνε μπροστά. Άλλωστε δεν υπάρχουν σημαίες. Ο Σπανούλης άλλαξε το DNA του σύγχρονου Ολυμπιακού και μόνο αυτός μπορούσε να το κάνει αλλά πληρώθηκε γι αυτό πολλά εκατομμύρια σαν επαγγελματίας. Οι ομάδες πρέπει να λειτουργούν με το δικό τους συμφέρον. Δεν υπάρχει συναίσθημα όταν μιλάμε για επιχειρήσεις και πολύ ακριβά αμοιβομένους αθλητές.

Ο Σπανούλης με τον τεράστιο αθλητικό εγωισμό που τον έκανε αυτό που έγινε μιας και δεν ήταν ποτέ το μεγάλο ταλέντο, αποτελεί για τα αποδυτήρια παράδειγμα προς μίμηση. Το ερώτημα είναι αν ο μπασκετικός του εγωισμός μπορεί (και όλα αυτά ισχύουν σε μικρότερο βαθμό και για τον Πρίντεζη)να τον αφήσει σε τρίτους ρόλους. Κακά τα ψέματα μια τεράστια προσωπικότητα φέρνει και καλά αλλά και άλλα όπως το πως αισθάνονται οι συμπαίκτες του από τον χρόνο που παίρνει πχ. Δεν είναι τυχαίο μάλλον ότι όσοι γκαρντ έφυγαν από τον Ολυμπιακό (πχ Πάντερ, Μπάλγουιν, Γκος και άλλοι) εκτόξευσαν την αξία τους επειδή έφυγαν. Προφανώς δεν μπορούσαν να είναι στην σκιά του Σπανούλη και κυρίως επικοινωνιακά αλλά και παικτικά με χρόνο και μπάλες(ειδικά στα παλιότερα χρόνια)που έχαναν(δηλ επιθέσεις).Επίσης ο Σλούκας γύρισε σαν νέος ηγέτης αλλά δεν φάνηκε να ταιριάζουν πολύ με τον αρχηγό και ειδικά στο παρκέ με πρόβλημα στην άμυνα αμφότεροι, έπαιξαν ελάχιστα μαζί. Η προσωπικότητα γενικά του Σπανούλη είναι τεράστια μέσα και έξω από τα αποδυτήρια και επηρεάζει γενικώς τους πάντες. Αγωνιστικά πάντως τα έδωσε όλα, δεν έκανε καμία κατάχρηση και προσπάθησε περισσότερο και από πολλούς συμπαίκτες του στην άμυνα. Κοινώς πρότυπο. Ανάλογα και ο Πρίντεζης. Αλλά ακόμα και η διαχειρισή του από τον Μπαρτζώκα έφερνε γκρίνια. Πχ τον έκραζε μέρος των ΜΜΕ γιατί δεν έπαιρνε τις τελευταίες επιθέσεις ο Σπανούλης. Τρελά πράματα….Μα δεν είναι ο παλιός Σπανούλης, γιατί να πάιζει στο τέλος ντε και καλά και γιατί να πάιρνει τις τελευταίες επιθέσεις; Ο Λεμπρόν είναι ένας, είναι …εξωγήινος, τέλος.

Ο Ολυμπιακός είναι μια ιδιαίτερη ομάδα που ο κόσμος αλλά και οι δημοσιογράφοι του λειτουργούν με το συναίσθημα συνήθως και οι περισσότεροι και αυτό φέρνει πρόβλημα πολλές φορές επίσης στην λειτουργία της ομάδας. Το κεφάλαιο Σπανούλης έχει πολλές αναγνώσεις. Πχ ο Ολυμπιακός θα μπορούσε να έχει πάρει καλύτερο γκαρντ από τον Τζένκινς που αποκτήθηκε για να “κρύβει” στην άμυνα τον αρχηγό αλλά και τον Σλούκα σε δεύτερο βαθμό. Ετσι όμως πόσο χρόνο θα έπαιζε ο Σπανούλης και τι γκρίνια θα υπήρχε γενικώς; Επίσης μήπως πολλοι παίκτες βλέποντας το ρόστερ αποφεύγουν να έρθουν γιατί θέλουν μεγάλο χρόνο συμμετοχής; Κακά τα ψέματα μην κρυβόμαστε ,οι Ελληνικές ομάδες δεν είναι πλέον γωνία μαγαζιά.
Οπότε πάμε στην επόμενη μέρα. Τι θα γίνει; Ο κόσμος διχασμένος και αυτό μόνο κακό κάνει στον Ολυμπιακό, αυτή η μιζέρια, γκρίνια και τα σχετικά. Ο Μπαρτζώκας στην πίεση και στην κριτική σκέφτεται αν πρέπει να ικανοποιήσει τον κόσμο (για να μην τον έχουν στην …τσίτα με το καλημέρα) ή να φτιάξει μια ομάδα από την αρχή ως ήθελε και το άφησε λίγο στην άκρη λόγω και της πανδημίας φέτος. Προφανώς θα εισηγηθεί αρνητικά μάλλον και για τους δύο διόσκουρους. Η δίοικηση τι θα επιλέξει; Θα ακούσει τον προπονητή ή θα κοιτάξει μια συμβιβαστική λύση; Ο ίδιος ο παίκτης κλείνει τα 39. Θεωρέι ότι αντέχει ακόμα και σε υψηλό επίπεδο. Θα δεχθεί πχ σε ένα πιθανό σενάριο να είναι ο 5ος γκαρντ και για μικρούς ρόλους; Ή θα φύγει να πάιξει αλλού; Ή θα βάλει τέλος στην καριέρα του; Και μέσα σε όλα ένα διαζύγιο με τον Μπαρτζώκα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Αλλά ούτε ο Έλληνας κόουτς θα αφήσει το υψηλό του συμβόλαιο πάλι με μια παραίτηση, ούτε η δίοικηση θέλει να πληρώνει μεγάλες αποζημώσεις και να ψάχνει από την αρχή! Θερμή η άνοιξη που μπάινουμε!