Η αλήθεια είναι ότι κανείς μας δεν περίμενε ότι η Εθνική μας ομάδα στο νέο πρότζεκτ για το Μουντομπάσκετ του 2019, θα πέρναγε με επιτυχία τις εξετάσεις. Τα παράθυρα με τα προκριματικά εν μέσω Ευρωλίγκα και χωρίς τους ΝΒΑερς δεν έφερναν σε κανένα μας αισιοδοξία καθώς η Ελλάδα μας θα κατέβαινε κυριολεκτικά μισή και σε ένα πονηρό αρχικά όμιλο που έπρεπε να προσέξουμε και για την πρώτη πρόκριση. Καθώς Αγγλία και Εσθονία και Ισραήλ δεν θα είχαν περισσότερες από τις δικές μας απουσίες και για μια Εθνική Ελλάδος με σύνθεση ανάγκης και που παραδοσιακά παθαίνει… κηδείες από τέτοιους αντιπάλους,ένας τέτοιος όμιλος έμοιαζε με ναρκοπέδιο. Και όμως αυτή η ομάδα με εμφατικό τρόπο τελείωσε την 1η φάση αήττητη και ατενίζει με γενικότερη αισιοδοξία το μέλλον.

Μπορεί να έλλειπαν σε όλη την 1η φάση οι ΝΒΑερς και στα περισσότερα ματς οι παίκτες ομάδων της Ευρωλίγκα και να έδωσαν το παρών κάποιοι παλιοί όπως ο Μπουρούσης ακόμα και με ταξίδι-αστραπή, αλλά η ομάδα έδειξε εξαιρετική σοβαρότητα και σταθερότητα. Ολοι οι παίκτες έδωσαν τα πάντα παίζοντας με πάθος με την φανέλα με το εθνόσημο ακόμα και αν ξέρουν ότι ελάχιστοι και αν από όσους μόχθησαν στο διάστημα αυτό θα έχουν συμμετοχή με το καλό στο Μουντομπάσκετ.

Ο Θανάσης Σκουρτόπουλος σαφώς πήρε άριστα ακόμα και αν έκοψε παίκτες που έπρεπε να έχει, ακόμα και αν εισέπραξε αρκετά “όχι” από κάποιους που θα έπρεπε να είναι εδώ στο τελευταίο ειδικά παράθυρο. Ο Έλληνας τεχνικός πιστώνεται ότι έπεισε όλους τους παίκτες αυτούς να τα δώσουν όλα και να κάνουν… χωριό όταν δεν είχαν κάνει ποτέ προπόνηση μαζί. Και στο παρκέ να παίξει αυτή η ομάδα αν και θεωρητικά μετρίων δυνατότητων, καλό μπάσκετ ακόμα και στην επίθεση. Οκ δεν σκοτώσαμε κανένα θηρίο αλλά με σύνθεση ανάγκης κάναμε περίπατο με πονηρούς αντιπάλους και αναδείξαμε και τον Μήτογλου που ξεδίπλωσε το ταλέντο του και έδειξε επιθετικές σοβαρές αρετές.

Γενικά η ομάδα είχε ένα κορμό 15 παικτών ανάγκης βασικά που όμως άπαντες έπιασαν ταβάνι απόδοσης και γι αυτό είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Και ας ξέρουν ότι στο κάλεσμα για την Κίνα, ελάχιστοι θα είναι στη προεπιλογή. Αν με το καλό καθώς μόνο με θαύμα θα χάσουμε το εισιτήριο πλέον στην 2η φάση, πάμε στο Μουντομπάσκετ,έχουμε υποχρέωση να θυμόμαστε πρωτίστως όσους έβγαλαν τα κάστανα από την φωτιά στα δύσκολα. Και χαιρόμαστε επειδή ακόμα υπάρχουν αθλητές που πονάνε και ματώνουν την φανέλα με το εθνόσημο και μάλιστα έχουν και αποτελεσματικότητα. Μάγκες!