Καλοκαίρι λοιπόν και Εθνικές ομάδες. Και είδαμε ήδη την Νέων, έρχονται και οι πιο μικρές και ακολουθεί Μουντομπάσκετ με τους άντρες. Τι είδαμε και τι θα δούμε λοιπόν και τι κρατάμε. Ξεκινάμε από την Νέων που ήταν άτυχη. Η ομάδα μας αν είχε Αντετοκούμπο και Παπαπέτρου θα είχε πάρει για μένα το χρυσό και έτσι ήταν ο αρχικός σχεδιασμός. Αλλά στην συνέχεια είχαμε τις ατυχίες και την κακή ελλιπή προετοιμασία και έτσι μείναμε εκτός βάθρου. Με τα προβλήματα όλα μαζεμένα μάλιστα με τις απουσίες και κάποιων ρολιστών αλλά και τον τραυματισμό Διαμαντάκου στο τέλος του τουρνουά. Βέβαια η Εθνική των Νέων έδειξε ότι έχει και αδυναμίες.

Είναι δεδομένο ότι πλέον έχουμε έλλειψη όχι ψηλών όπως παλιά αλλά πλέι μέικερ , καθαρών πόιντ γκαρντ. Τα σημερινά παιδιά είναι λίγο απ όλα. Και έχουν πολύ μέτριο χειρισμό της μπάλας και δεν είναι πλέι μέικερ. Ολόκληρος Μποχωρίδης που λέμε ότι είναι ότι καλύτερο κυκλοφορεί στο χώρο αυτή την στιγμή και καλά καλά δεν μπορεί να περάσει την σέντρα (με τους Ισπανούς νομίζαμε ότι πάιζουμε χωρίς πλέι μέικερ) . Δεν είναι καλός χειριστής ο Μποχωρίδης και θέλει πάρα πάρα πολύ δουλειά. Είναι απλά ένας καλός περιφερειακός, λίγο απ όλα. Κάτι σαν βελτιωμένη (αν βγει) έκδοση Μάντζαρη. Και δεν έχουμε και σουτέρ. Το ελληνικό μπάσκετ γέμισε κορμιά , τακτική και άμυνα, η σχολή του δηλαδή. Αλλά ξέμεινε από ηγέτες και σκόρερ. Γενικά πρόβλημα είναι αυτό αλλά εμείς δεν έχουμε ούτε καν παίκτες που θέλουν 5-6 σουτ να κάνουν και ότι βγει αλλά με προϋποθέσεις.

Αντίθετα γεμίσαμε φόργουορντ και ψηλούς. Η ομάδα αυτή μάλιστα τολμώ να πω οτι δεν έχει το ταλέντο αυτής της Ρόδου χωρίς να σημαίνει όμως ότι δεν αποκλείεται και να την ξεπεράσει . Μέσω της δουλειάς και της αλλαγής γενικά του μπάσκετ και του τρόπου παιχνιδιού και αντίληψης του αθλήματος. Αλλά δεν έχει ένα Παπανικολάου ή ένα Παππά(ταλέντο του) . Πάντως ο Μποχωρίδης αν δουλέψει πολύ στον χειρισμό της μπάλας, ο Λιάπης του ΠΑΟΚ που μου αρέσει πολύ, τα σέντερ Διαμαντάκος και Παπαγιάννης(από την εφήβων) μαζί με τον Χριστοδούλου που έχει στόφα, τον Αγραβάνη που πρέπει να βρει συγκεκριμένο ρόλο και τον μαχητικό Καμπερίδη είναι βάση. Δεν μιλάμε καν για τους πανέτοιμους Αντετοκούμπο και Παπαπέτρου. Και έχουμε και από την εφήβων Χαραλαμπόπουλο, Κόνιαρη, Σταμάτη και Μήτογλου. Αλλά το θέμα είναι να βγάλουμε καλά πόιντ γκαρντ και σουτέρ. Εδώ έχουμε μάλλον πρόβλημα. Αντίθετα θα έχουμε υπέρ συγκέντρωση 3-4αριών στα επόμενα χρόνια και ίσως λύσουμε με Παπαγιάννη λογικά και το μόνιμο πρόβλημα στο σέντερ. Πάμε και στην ανδρών. Με νέο αέρα και πνεύμα ευρωπαϊκό ξεκίνησε με Κατσικάρη και δεν υπάρχουν δικαιολογίες πια. Ομάδα με σύγχρονο πνεύμα, χωρίς παρεμβάσεις και με προπονητή καθολικής αποδοχής. Αλλά η ομάδα θέλει δουλειά. Και δεν θα έχει εύκολο έργο.

Οι απουσίες είναι σημαντικές. Ο Σπανούλης δεν κρύβεται ποτέ για την Εθνική και ακόμα και τώρα που άλλοι θα είχαν ξεκαθαρίσει ότι θα ξεκουραστούν για το πρόβλημα τους καθώς δεν είναι και 27 πλέον, έδωσε μάχη για να είναι παρών γιατί είναι μαχητής και νικητής. Αλλά είναι σημαντική απώλεια , η μεγαλύτερη. Πάλι καλά που λύθηκε το πρόβλημα Καλάθη και δεν πάμε γυμνοί στο αμπέλι… Ο Κουφός είναι ένα θέμα. Έχω πει για τον Κουφό χρόνια ότι είναι σοφτ και δεν ξέρει να διαλέξει το σωστό. Έγινε ρολίστας στο ΝΒΑ που από 4αρι με σουτ έγινε 5αρι ενώ δεν έχει τέτοια χαρακτηριστικά. Και με συμβόλαια των 3εκ δολαρίων μετά από τόσα χρόνια αποδείχθηκε ότι έκανε λάθος επιλογές. Στην Ευρώπη θα ήταν πρώτος μάγκας, 4αρι των 25π για πλάκα και με 2 μύρια παντελόνι και πρώτη φίρμα. Το γιατί δεν έρχεται είναι δικαίωμα του. Όχι ,δεν είναι μη Έλληνας! Ήμαρτον. Αλλά σαφώς και κατηγορούμε την στάση του να μην έρχεται γιατί δείχνει αγνωμοσύνη βασικά προς την φανέλα και το εθνόσημο και την πατρίδα. Αν όμως δεν θέλει μια, δεν τον θέλουμε αυτόν και κανέναν 21! Πάντως με την απουσία και του Σχορτσιανίτη που είναι εκτός κλίματος Εθνικής εδώ και χρόνια, λείπει το κλασικό σέντερ. Ο Κουφός θα είχε 15′ ποιοτικά χωρίς να κάνει την διαφορά. Και λείπει ακόμα και ο Μαυροκεφαλίδης που ταιριάζει με το στιλ Κατσικάρη.

Συνεπώς τι περιμένει αυτή η ομάδα; Δουλειά βασικά . Προοπτική έχει αλλά έχει και προβλήματα όπως το περιφερειακό σουτ. Πάντως με τον Καλάθη που είναι άλλο επίπεδο πλέον και τους Σλούκα, Μάντζαρη, Ζήση δένει η περιφέρεια καλά και σε πολλούς ρόλους. Υπάρχει ο Βασιλειάδης για το σουτ καθότι είναι ο καλύτερος σουτέρ μας σήμερα έστω και ασταθής. Στο 3 με Παπανικολάου και Αντετοκούμπο θα είμαστε πολύ αθλητικοί και με τον δεύτερο θα έχουμε και πολλά μις ματς υπέρ μας. Και στους ψηλούς πάμε με Πρίντεζη, Καϊμακόγλου και Μπουρούση-Βουγιούκα. Καλές επιλογές, Λείπει ο Φώτσης λόγω ανανέωσης και το χειρότερο είναι ότι δεν έχουμε το μακρινό πλάγιο σουτ από 4αρι πλέον. Και έτσι θα κλείνουν οι αντίπαλες άμυνες και θα έχουμε θέμα στην διάσπαση τους. Καθώς όλες σχεδόν οι ομάδες που παίρνουν τίτλους τα τελευταία χρόνια, ακόμα και η φετινή Μακάμπι, έχουν κίλερ στο 4! Αυτή είναι η βάση της ομάδας μας που έχει απουσίες αλλά αρέσει και έχει προοπτικές. Δεν ξέρω που μπορεί να φτάσει καθώς έχουμε και δύσκολους ομίλους αλλά θα παλέψει και θα έχει όρεξη,διάθεση και κλίμα. Αλλά και θέματα να λύσει όπως το πρόβλημα στο σουτ ειδικά στο 4αρι, την έλλειψη βαρύ σέντερ, το πρόβλημα πίσω από τον Καλάθη στο καθαρό πόιντ. Αλλά θα έχει και εκρηκτικότητα και θα αλλάζει εύκολα συστήματα.