Πάει και η πρεμιέρα λοιπόν. Που πάντα κρύβει παγίδες. Και γενικά είχε κακό μπασκετάκι αλλά και μπόμπες και εκπλήξεις. Συνηθισμένα πράματα. Το 2011 βέβαια στην Λιθουανία η πρεμιέρα δεν είχε καθαρή (σε επίπεδο νίκης) μπόμπα , αλλά ότι δυσκολεύθηκαν οι μεγάλοι. Στην 2η αγωνιστική όμως η Γερμανία καθάρισε σαν αυγό 76-62 την Ιταλία των ΝΒΑερς και τα Σκόπια άρχισαν την τρελή τους πορεία νικώντας την Κροατία.

Στην δική μας φετινή πρεμιέρα η Ελλάδα ήταν σοβαρή και πειθαρχημένη και δεν είχε πρόβλημα. Μιλώντας λίγο καθώς δεν έχει αξία το ματς με την Σουηδία, κρατάμε την σωστή και χωρίς πανικό αντιδρασή μας μετά το κακό ξεκίνημα με 4-11. Η ομάδα ρολάρισε και έκανε περίπατο με την άμυνα παίζοντας σωστά και οργανωμένα. Η Σουηδία δεν είναι τίποτα ιδιαίτερο αλλά έχει τους δύο ΝΒΑερς της και αν δεν είσαι σοβαρός δεν θέλει και πολύ να μπλέξεις. Σαφώς από την άλλη δεν κρατάμε και τίποτα ουσιαστικό από το ματς αυτό.

Τι είδαμε στα άλλα παιχνίδια; Βασικά αυτό που επισημαίνουμε καιρό τώρα.Ότι λείπουν οι καλοί πλέι μέικερ και χωρίς καλό πόιντ δεν κάνεις χωριό στο σύγχρονο μπάσκετ και ας λένε ακόμα πολλοί ότι βασιλεύουν οι ψηλοί. Και η πλάκα είναι ότι οι περισσότερες ομάδες και οι υποδομές τους δίνουν βάση στα ψηλά παιδιά και απλά πραματάκια όπως η πρώτη πάσα, το ανοιχτό γήπεδο, το passing game, η δίεισδυση , είναι δισδιάκριτες πλέον έννοιες… Αυτό έπαθε χρονικά η πανύψηλη Πολωνία χωρίς όμως καλό πόιντ. Μετά η Τουρκία που πας με τον Αρσλάν…; Και σε καθάρισαν οι ..ψαράδες για πλάκα. Η Λιθουανία και αυτή κόλλησε στην άμυνα της Σερβίας και του Ντούντα ενώ έχει δίδυμο ΝΒΑ στην φροντ λάιν με Βαλανσιούνας και Κλέιζα. Και φυσικά κλασικά η Ρωσία που δεν είχε και στα καλά της καλό πλέι μέικερ.

Γενικά κρατάμε αρχικά ότι οι μεγάλοι πλην Ισπανίας ήταν ανέτοιμοι. Και μπήκαν μουδιασμένα. Η Κροατία απογοητευτική και με κακές σχέσεις όπως φάνηκε. Η Φινλανδία έκανε το μπαμ με την απογοητευτική αν και πλήρης και με Τάνιεβιτς πλέον πάλι Τουρκία και ο όμιλος πήρε φωτιά καθώς όλοι ελπίζουν πλέον πλην Σουηδίας φυσικά.  Αυτό ήταν και το εκκωφαντικό μπαμ. Μαζί με αυτό της Γαλλίας των ΝΒΑερ και της τρομερής περιφέρειας που όμως έχασε δίκαια από την μαχητική και χωρίς όχι μόνο Νοβίτσκι αλλά κανέναν ΝΒΑερ Γερμανία! Μαγκιά των αντιπαθών λόγω πολιτικής βασικά Γερμανών αλλά μαχητών και μπράβο τους. Η Γαλλία έδειξε με το καλημέρα λούζερ και ας έχει πολύ καλή ομάδα για τελικό.

Την έκπληξη έκανε και η χωρίς κανέναν ΝΒΑερ Αγγλία των 65π που όμως έβαλε στο στιλάκι της το Ισραήλ. Μικρή έκπληξη και από την Λετονία καθώς η Βοσνία είχε αφήσει καλές εντυπώσεις. Μίνι έκπληξη και από την χωρίς τους δύο ψηλούς από το ΝΒΑ Γεωργία που έκανε περίπατο με την πλήρη και εντυπωσιακή στα φιλικά Πολωνία. Εκπληξη μίνι και από το Μαυροβούνιο με τα Σκόπια που είπαμε ΟΚ, μην ξεχάσουμε και το μπάσκετ, πόσο ψηλά να πάνε πάλι με την ίδια αντιμπασκετική ουσιαστικά ομάδα του 2011 και το κατενάτσιο; Ακόμα και την Λιθουανία όλοι περίμεναν με την Σερβία χωρίς Τεόντοσιτς να κερδίσει εύκολα έχοντας μόλις μια ήττα στα φιλικά και πλήρη ουσιαστικά ομάδα. Αλλά ακόμα και σήμερα υπάρχει ο 37αρης Γιασικεβίτσιους; Μάλλον όχι…. Η Ιταλία βρήκε ελλιπέστατη την Ρωσία και για μένα δεν ήταν έκπληξη ενώ η Σλοβενία με το κατενάτσιο δυσκολεύθηκε αναμενόμενα από την μαχητική Τσεχία και γλίτωσε το κάζο της πρεμιέρας…

Πάμε πάλι σε εμάς. Διάβασα λίγο δηλώσεις Τρινκέρι. Αρχισε και με κουράζει το δεν είμαστε φαβορί, δεν πάμε για μετάλλιο. Μεγάλη ομάδα είσαι, φανέλα. Για μετάλλιο πας και αυτή είναι η υποχρέωση του προπονητή, να διαχειρίζεται την πίεση. Το καλό άγχος που πολύ σωστά έλεγε και ο Κώστας ο Πετρόπουλος. Καλά το είπε και Ζήσης που δεν κρύφτηκε. Από εκεί και πέρα έχω μια απορία. Που βρήκε την Ρωσία καλή ο Ιταλός; Επειδή παίζουμε μαζί την Πέμπτη την έβαλε στις καλές ομάδες και για μετάλλιο αν κατάλαβα καλά; Ημαρτον…. Αυτή η Ρωσία είναι αρκούδα χωρίς δόντια. Ατάλαντη. Ομάδα που παίζει μόνο με την φανέλα και τον Σβεντ και γι αυτό την είχε 20π η Ιταλία . Ημαρτον και πάλι αν χάσουμε από τον Αντόνοφ και τον Κουλάγκιν και τον Σοκόλοφ και τον Πονκρασένκο που δεν έπαιζαν καν στην ΤΣΣΚΑ και τον Ζεβροσένκο που νομίσα ότι είχε σταματήσει το μπάσκετ. Σαφώς και σήμερα θέλει προσοχή το ματς με την έννοια του ΣΕΒΑΣΜΟΥ και μόνο αλλά μπασκετικά είμαστε για 10-15π στο ρελαντί και χαλαρά. Και αυτό περιμένουμε. Σεβασμό στην Ρωσία και μετά την πατάς και της λες καλό βράδυ…