Η αλήθεια είναι ότι έχεις μια… ξενέρα βλέποντας πλέι οφς Ευρωλίγκα για πρώτη φορά χωρίς ελληνική ομάδα εδώ και 29 χρόνια. Αλλά αλήθεια είναι ότι βλέποντας τις ομάδες που συμμετέχουν σε αυτά δεν αισθάνεται ότι άδικα είναι εκτός… νυμφώνος οι ομάδες μας.

Στην τελική άλλαξαν οι εποχές και αυτό αρχίζει και το νοιώθει και η πανίσχυρη και πανάκριβη και πάμπλουτη Ρεάλ που γι’ αυτό θα βρει την άκρη άλλωστε.

Υπό άλλες συνθήκες το ζευγάρι Εφές-Ρεάλ θα μπορούσε κάλλιστα να ήταν και τελικός ή έστω ημιτελικός του Φ4.

Όμως η βασίλισσα Ρεάλ που μεσούσης της σεζόν έχασε -και δεν αντικατέστησε αν και έχει λεφτά-τους Καμπάτσο και Ντεκ για το ΝΒΑ, είναι πια μια ταχύτητα κάτω από την Εφές.

Μπορεί στον 1ο γύρο να άλωσε την Πόλη με την άμυνα (65-73), αλλά ο διασυρμός της (83-108) στην Μαδρίτη από την σημερινή της αντίπαλο στις 30/3 μόνο τυχαίος δεν ήταν.

Και μπορεί να λέγαμε ότι η φανέλα της Ρεάλ και η εμπειρία και από την άλλη το άγχος της Εφές μπορεί να βγάλουν ντερμπάρα, αλλά η ομάδα του Λάσο που φέτος ένα τρίμηνο έπαιξε δυνατή άμυνα, δεν έχει δυνάμεις.

Βέβαια η Εφές με περίπατο έκανε το 1-0 αλλά στα δεύτερα ματς σπάει η έδρα και τα ξέρει αυτά καλά ο Ολυμπιακός όταν από 40αρα σχεδόν στο πρώτο ματς προσγειώθηκε καπάκι στο ΣΕΦ από την Σιένα. Τέλος πάντων…

Η Εφές δείχνει «πυρηνοκίνητη» πια έχοντας μακράν το κορυφαίο δίδυμο της Ευρώπης στην περιφέρεια με Λάρκιν-Μίσιτς και αν βάλτε και τον καλύτερο ίσως 6ο παίκτη (Σιμόν) και τον τρίτο της παρέας Μπομπουά που θα έπαιζε βασικός και σταρ οπουδήποτε, έχουν όλα λογική.

Μαζί στο πάγκο ο… γάτος Αταμάν που τους κάνει όλους μια ..χαψιά καθώς είναι ο πιο αδικημένος ίσως τεχνικός επειδή είναι μάγκας και …αντιτουριστικός. Κοινώς ξέρει καντάρια μπάσκετ αλλα δεν είναι κοστουμάκιας, δημοσιοσχετίστας και τα σχετικά comme il faut…

Κακά τα ψέματα πέρσι μέχρι την διακοπή η Εφές ήταν μακράν η καλύτερη ομάδα και φέτος άργησε να ρολάρει καθώς έλειψε στην αρχή και ο Λάρκιν, αλλά από τον 2ο γύρο είναι διαστημική.

Δεν νομίζω ότι θα αντέξει στην σειρά η Ρεάλ αν και μπορεί μεθαύριο να παλέψει. Η Εφές παίζει τρομερό μπάσκετ και όχι μόνο στην επίθεση που είναι λες και έχει ελατήρια στα πόδια και είναι μια ταχύτητα πάνω απ όλες τις άλλες ομάδες αλλά παίζει και άμυνα με την τρομερή ενέργεια που βγάζει. Και έχει και την αποκάλυψη, τον όχι νεαρό αλλά  30χρονο σέντερ Σανλί που έχει γίνει και σκόρερ και τριποντάκιας άμα λάχει…. 

Από την άλλη πλευρά η Ρεάλ είναι γηρασμένη και χωρίς την παραδοσιακή εκρηκτική περιφέρεια είναι άλλη ομάδα. Εχει τον κορυφαίο σέντερ Ταβάρες αλλά είναι μόνος. Το γήρας δεν το νικά κανείς και οι Γιουλ και Ρούντι στα 34 και 36 έχουν και τραυματισμούς και σε καμία περίπτωση τα ριφλέξ τους.

Το βάθος της Ρεάλ είναι μεγάλο αλλά πια λείπει η κλάση στην περιφέρεια σε επίπεδο τίτλων. Απλά πράματα. Θέλει …μπότοξ η βασιλισσα!

Όλα αυτά αν και η Ρεάλ ξεκίνησε με 0-8! Αλλά το τελικό 90-63 είναι εκκωφαντικό. Ο Μπομπουά στο πρώτο μέρος είχε 14π και η Εφές είχε ένα μικρό προβάδισμα (44-40) αλλά με τρομερή άμυνα ανάγκασε τους Ισπανούς σε 5π σε 9′(!) στην 3η περίοδο και λευκή πετσέτα…

Κρατάμε όμως και κάτι ευχάριστο. Ο γιός του Ντούσαν Βούκσεβιτς ο 18χρονος προσφάτως Τριστάν με τα 2.09μ που τον πήγε στην βασίλισσα από τον Ολυμπιακό ο πατέρας του, ξεκίνησε στην πεντάδα της Ρεάλ.

Οπως και με τη Μπάρτσα στην Ισπανική λίγκα που είχε προ ημερών 3τριπ. και 11π., σήμερα μπήκε στην πεντάδα και παρά τα λαθάκια του πήρε ένα 6λεπτο αρχικά και ο Λάσο τον στήριξε. Ετσι βγαίνουν οι παίκτες, έτσι ψήνονται. Μάλιστα «έφαγε» την θέση του Τάιους στην 12αδα.  Και έπαιξε 12΄.

Αγωνιστικά η Ρεάλ δεν έχει πια το παλιό της καυτό τριποντο (10/33), ο Ταβάρες με τόσα κορμιά της Εφές έμπλεξε (10π) και τέλος.

Παρά τον Ταβάρες η Εφές με την ενέργεια πήρε 12επιθετικά ριμπάουντς και  είχε 14/36τρ . Α, έριξε 30 σχεδόν στη Ρεάλ με τον σούπερ σταρ Μίσιτς να έχει 1/9σ! Θέλετε και άλλο;

Πρώτοι σκόρερ οι Μπομπουά-Σανλί και αυτό δείχνει την τρομερή χημεία και δουλειά του Αταμάν βέβαια..