Πολλοί είναι αυτοί που προσπαθούν να εξηγήσουν την εμφάνιση του ΠΑΟ στο πρώτο τελικό με τον Ολυμπιακό, να δουν τι έφταιξε και πως ήρθε αυτή η μεταμόρφωση αλλά και η ήττα σοκ στο ΟΑΚΑ βάσει προγνωστικών με γνώμονα την τελευταία εικόνα των ομάδων. Πάντα υπάρχουν εξηγήσεις και πάντα υπάρχουν απαντήσεις.

Βασικά πρέπει να προσέξουμε ότι ο Παναθηναϊκός είχε τον τίτλο του υπερφαβορί όχι τόσο για την δικιά του απόδοση αλλά βάση της εικόνας του αντιπάλου του! Ο Παναθηναϊκός δεν έκανε και κάτι τρομερό για να τρομάζει… Μια ολόκληρη σεζόν είναι μια ομάδα με πολλές διακυμάνσεις στην αποδοσή της και μέσα στο παιχνίδι και από αγώνα σε αγώνα.

Δεν λέει κάτι αν βάζει 100αρες στην Ελλάδα και στην Ευρωλίγκα επίσης απέτυχε ασχέτως αν είχε καλύτερο αντίπαλο από τον Ολυμπιακό. Το αποτέλεσμα ήταν λοιπόν ότι δημιουργήθηκε μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα περιπάτου των πρασίνων, “σκούπας” και 20αρων όχι τόσο γιατί παίζει μπασκετάρα ο ΠΑΟ αλλά επειδή ήταν χάλια ο Ολυμπιακός. Που κανείς δεν μπορούσε να αποκλείσει όμως και αυτός με την σειρά του να ξυπνήσει καθότι άλλωστε είναι ισοδύναμοι πάνω κάτω οι δύο αντίπαλοι

Ο Παναθηναϊκός έχασε λοιπόν γιατί υπερεκτίμησε τις δυνατοτητές του και υποτίμησε στον αντίποδα τον αντιπαλό του. Εχασε γιατί δεν έχει μάθει φέτος στο σετ μπάσκετ ακόμα να αντιδρά σωστά. Οι πράσινοι έχουν όλη την σεζόν σοβαρό θέμα όταν δεν έχουν τρίποντο. Ο φετινός ΠΑΟ θέλει το ανοιχτό γήπεδο και όταν δεν το έχει μιας και δεν έχει κλασικό σέντερ να ακουμπήσει την μπάλα, πάει στο μακρινό σουτ. Ομως αν δεν έχεις καλή κυκλοφορία της μπάλας έχεις πρόβλημα.

Στην ουσία όλα τα ντέρμπι από πέρσι πάνε σε χαμηλά σκορ αλλά ο ΠΑΟ έβαζε πάντα μεγάλα σουτ ειδικά στο τέλος. Στο πρώτο ματς του ΟΑΚΑ ξεκίνησε με +10 και 3/4τριπ. και τελείωσε με 5/29 και 2/25! Ετσι κόλλησε στο σκορ και επανήλθε το προβλημά του μιας και παίζει μπάσκετ με πολύ ατομικό στοιχείο και μακρινό σουτ. Η απουσία των 3 από τους 9 ξένους έφερε πρόβλημα στην ενέργεια

.Ο Πέιν θα μπορούσε να δώσει λύσεις στο σέντερ αλλά δεν υπήρχε.Ο Ντένμον το ίδιο αλλά τον έκοψε ο Πασκουάλ όπως και τον Γκάμπριελ και έτσι υπήρχε πρόβλημα στο 4αρι που ανάγκασε βασικά τον Σίνγκλετον να πάιζει συνέχεια στην θέση αυτή και όχι να ανέβει στο 5.

Συνεπώς ο Παναθηναϊκός έπεσε στην παγίδα του ρυθμού του Ολυμπιακού και χωρίς το σουτ δεν είχε τύχη να περάσει τους 70-75π. Ο Πασκουάλ έχει μεγάλη ευθύνη καθώς δεν αντέδρασε καθόλου και επέμενε στο ίδιο στιλ χωρίς καμια παρέμβαση από τον πάγκο και χωρίς να έχει μελετήσει τις αντιδράσεις του αντίπαλου προπονητή.

Μέσα σε όλα ο ΠΑΟ χωρίς τους 3 παίκτες έιχε και άλλες απώλειες ουσιαστικά που φάνηκαν και στην σειρά με την Ρεάλ που επικράτησε με το βάθος της. Ο Ρίβερς από τραυματισμούς είναι σε παρατεταμένη απραξία και έτσι θα έπρεπε να το έχει σκεφτεί ο Πασκουάλ καθώς ο φετινός ΠΑΟ έχει μακρινό σουτ αλλά έκοψε από την σειρά τελικών και τους δύο κλασικούς τρίποντους Ντένμον και Γκάμπριελ.

Ο δε Παππάς με την άφιξη του Τζέιμς είναι έξω από τα νερά του και δεν πιστεύει στον εαυτό του. Και ο Λεκαβίτσιους που επανήλθε στο ρόστερ κακώς δεν είναι καλά και καθότι είχε κοπεί στην Ευρωλίγκα. Ετσι ο ΠΑΟ έπαιζε ένα μονοδιάστατο μπάσκετ με τον Καλάθη να πρέπει να ντυθεί σκόρερ και τον Τζέιμς εναντίον όλων με αμερικάνικο μπάσκετ αλάνας πολλές φορές.

Το αποτέλεσμα ήταν να βλέπουμε σχεδόν σε όλο το παιχνίδι μια μπασκετική και διαβασμένη ομάδα και ένα ΠΑΟ με δύο περιφερειακούς να περιμένει τα πάντα από αυτούς, δηλαδή Καλάθη και Τζέιμς που έπαιζαν εναντίον όλων πολλές φορές. Αλλά έτσι δεν κερδίζεις τέτοια παιχνίδια! Καθώς η αλήθεια είναι ότι στις μεγάλες νίκες φέτος ο Παναθηναϊκός είχε τα μεγάλα ποσοστά στην επίθεση στο τρίποντο.