Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε στο ΟΑΚΑ με την καλή του φορεσιά και απόλυτα δίκαια και με περίπατο μάλιστα έκανε το μπρέικ και πήρε την έδρα. Η εμφάνιση του αυτή όμως προκάλεσε πολλά ερωτηματικά καθώς δεν είναι υπερβολή ότι το τελευταίο δίμηνο σερνόταν και μάλιστα πολλοί φίλοι του έβλεπαν “σκούπα” και βαριές ήττες.Αν και πήγε στο “Νίκος Γκάλης” στο ΟΑΚΑ σαν αουτσάιντερ και πληγωμένος ψυχολογικά και με όλα τα δεδομένα να δείχνουν Παναθηναϊκό, εν τούτοις ο Ολυμπιακός πανάξια πήρε το παιχνίδι και πολύ πιο εύκολα απ ότι περίμενε και ο πιο αισιόδοξος οπαδός του!

ΤΑ ΣΗΜΕΙΑ ΚΛΕΙΔΙΑ
Η ψυχολογία είναι το σημαντικότερο και στην ζωή και στον αθλητισμό και στο μπάσκετ.Η φιλολογία για 20ρες,20ερες,”σκούπες” και τα σχετικά ,χτύπησαν το “εγώ” των παικτών του Ολυμπιακού.Το είχαμε επισημάνει αυτό και σε αυτό πολύ έξυπνα ποντάρισε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος. Η ψυχολογία πολλές φορές δίνει ενέργεια όταν δεν έχεις και αυτό έκανε και ο Ολυμπιακός στο ΟΑΚΑ. Μπήκε ψυχωμένος,παρόλα αυτά βρέθηκε στο -10(29-19) και με τίποτα να μην λειτουργεί σωστά ουσιαστικά καθώς δέχθηκε 26π στο 10λεπτο αλλά στην συνέχεια το εγώ “μιλησε”.Οι “ερυθρόλευκοι”εκμεταλλεύθηκαν και το μπλαζέ στιλάκι των αντιπάλων τους,ροκάνισαν την διαφορά καθώς έβγαλαν εγωισμό και στην συνέχεια πήραν ενέργεια από την καλή ψυχολογία την ίδια ώρα που οι αντίπαλοι τους άρχισαν να αποκτούν άγχος και να κάνουν το ένα λάθος μετά το άλλο.

Το σημείο κλειδί στο παιχνίδι ήταν ασφαλώς η άμυνα και βασικά το ρίσκο που πήρε ο Σφαιρόπουλος λογικά κλείνοντας την ρακέτα του και δίνοντας σουτ στον Καλάθη που είχε 0/7τρ και στον ΠΑΟ γενικά που τελείωσε με 5/30 και ουσιαστικά μετά τα 3/4 στην αρχή είχε 2/26! Αν έχανε από τα τρίποντα θα άκουγε τα εξ αμάξης ο Σφαιρόπουλος αλλά στο μπάσκετ πρέπει να πάρεις ρίσκα και αποφάσεις.Το ευχάριστο για τον Έλληνα τεχνικό ήταν ότι είχε όλο το ρόστερ του ουσιαστικά έστω και αν αρκετοί δεν ήταν στα καλύτερα λόγω τραυματισμών στο προηγούμενο διάστημα. Ο Σφαιρόπουλος ξέροντας ότι ο ΠΑΟ δεν έχει 3 από τους 9 ξένους του και έχοντας διαβάσει σωστά ότι ο Ρίβερς δεν πατάει καλά και ο Παππάς είναι εκτός κλίματος,περίμενε ότι ο Τζέιμς με τον Καλάθη θα πάρουν το παιχνίδι πάνω τους.Θωράκισε την άμυνα και πολύ σωστά έιπε δεν χάνω από τον Τζέιμς εκτός αν βάλει 5τρ ο Καλάθης ή έχει 10-12 ο ΠΑΟ. Έτσι σχεδίασε να πάει το ματς σε χαμηλό τέμπο αν και θεωρητικά ο Ολυμπιακός είναι η ομάδα που παίζει με την ενέργεια.Αλλά στην ουσία ο Ολυμπιακός δεν έχει ενέργεια εδώ και καιρό και έτσι πήγε στις γνώριμες λύσεις με τις άμυνες χώρου και αλλαγών καταργώντας έτσι το πικ εν ρολ του ΠΑΟ και διαβάζοντας όλα τα μις ματς στην επίθεση . Έτσι κατέβασε το σκορ στους 70π και ήθελε να εκμεταλλευθεί το άγχος του ΠΑΟ όταν το ματς θα στράβωνε γι αυτούς και περίμενε 2-3 μεγάλα σουτ. Έτσι είχε 9/21 τρ και πήγε στους 70π αν και είχε σε κακή μέρα τους σκόρερ του και ηγέτες του Σπανούλη και Πρίντεζη με συνολικά 6 και 1/11σ!! Ποιος θα το πίστευε ότι ο Ολυμπιακός θα άλωνε το ΟΑΚΑ με τους αρχηγούς του σε τραγική μέρα;

Και εκεί έρχονται και τα άλλα δύο σημεία κλειδιά . Ο Ολυμπιακός δέχθηκε 26π στο δεκάλεπτο.Ο Σφαιρόπουλος στην συνέχεια ρισκάρισε για… Σφαιρόπουλο και στην ουσία απέσυρε τον Σπανούλη που στις άλλες 3 περιόδους έπαιξε μόλις 13′.Και στο τέλος σχεδόν καθόλου.Ο Ολυμπιακός έγινε πιο σκληρός στην άμυνα,πιο γρήγορος και απρόβλεπτος στην επίθεση.Ο Σπανούλης κρατώντας την μπάλα στα χέρια κολλάει την επίθεση της ομαδας του και όταν δεν μπορεί να τελειώσει ατομικές φάσεις έχει πρόβλημα στο σκορ η ομάδα του.Χωρίς αυτόν οι ‘ερυθρόλευκοι”είχαν πολύ καλύτερο πάσινγκ γκέιμ και κυκλοφορία της μπάλας και έβγαλαν αμαρκάριστα μακρινά σουτ που έβαλαν. Ο Σφαιρόπουλος πήγε κόντρα στην επιμονή του και δικαιώθηκε. Και το πιο σημαντικό κομμάτι που ο Έλληνας προπονητής πήρε 10 στο ΟΑΚΑ ήταν ότι αυτή την φορά αν και η ομάδα του είχε κόντρα διαιτησία ειδικά στο τέλος,δεν αγχώθηκε και δεν έπεσε στην παγίδα του εκνευρισμού.Αντίθετα ασχολήθηκε μόνο με το παιχνίδι και το ίδιο έκαναν και οι παίκτες του.Ετσι κανείς τους δεν έχασε το μυαλό του και σαν καλύτερος στην αναμέτρηση αυτή ο Ολυμπιακός πήρε την έδρα απόλυτα δίκαια!