Το ματς του ΣΕΦ είχε πολλές εκπλήξεις. Και είχε πολλές εκπλήξεις που δεν περιμέναμε. Καταρχήν ελάχιστος για τέτοιο ματς κόσμος. Οταν δεν γεμίζεις το ΣΕΦ με 12.500 κόσμο σε ένα 4ο τελικό σημαίνει ότι ο οπαδός σου δεν πιστεύει σε σένα. Και πλάκα πλάκα αυτό βοήθησε τον Ολυμπιακό. Καθώς οι “ερυθρόλευκοι” δεν παίζουν καλά στην έδρα τους με την πίεση μιας και νοιώθουν το άγχος της εξέδρας και συχνά πελαγοδρομούν. Ετσι δεν τους χάλασε ότι δεν γέμισε το Φαληρικό Παλέ. Μάλιστα τους τόνισε το “εγώ” για μια ακόμα φορά και το γεγονός της ουσιαστικής αμφισβήτησης από τους δικούς τους οπαδούς αλλά και η περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί τίτλου στο…εξοχικό και 3-1 και 4-0 φετινό στο ΣΕΦ!

Ολα αυτά έβγαλαν αντίδραση στον Ολυμπιακό και το “εγώ” του... Αυτά μαζί με το ότι ήξεραν οι παίκτες και ο Σφαιρόπουλος ότι παίζουν το μέλλον τους. Αν η ομάδα τους έχανε πάλι με 0-4 στο ΣΕΦ από τον ΠΑΟ φέτος σε αυτή την περίπτωση και με δύο χρόνια χωρίς τίτλο και μαζεμένες αποτυχίες, θα υπήρχαν αποδοκιμασίες, λαικά δικαστήρια και αποπομπές θέλοντας και μη το καλοκαίρι… Συνεπώς αν και η ατμόσφαιρα δεν έδειχνε καλή εξ αρχής για τους ερυθρόλευκους, στην ουσία όλο αυτό το σκηνικό τους έφτιαξε όπως λέμε ψυχολογικά και τους ντοπάρισε. Και γι αυτό ο Ολυμπιακός μπήκε με το μαχαίρι στα δόντια και με πολύ διάθεση και όρεξη εκμεταλλευόμενος και την πράσινη χτες υπεροψία!

Αγωνιστικά ο Ολυμπιακός προσπάθησε και έπαιξε σύγχρονο μπάσκετ. Δεν έπαιξε το γνωστό κουραστικό στατικό μπάσκετ που τον πήγαινε ο αντίπαλός του σε όλα σχεδόν τα ματς, ακόμα και σε αυτά που κέρδιζε. Και δεν περίμεναν όλοι τον Σπανούλη, το πικ εν ρολ και να μένει η μπάλα στα χέρια. Δεν περίμενε να σκοράρει 9-10τριπ. για να πάει στους 80π.

Αυτή την φορά ο Ολυμπιακός είχε γρήγορο πάσινγκ γκέιμ και προσπαθούσε να χτυπήσει σε πρώτο και δεύτερο χρόνο. Να τρέξει στην επίθεση όταν μπορούσε και με γρήγορες πάσες να σουτάρει πολύ ή να πάει σε ντράιβ χωρίς να το κουράσει. Γι αυτό και έπαιξε σύγχρονο μπάσκετ και έκανε την καλύτερή του εμφάνιση επιθετικά στους τελικούς χωρίς να κάνει κάτι τρομερό. Κοινώς έπαιξε πιο απελευθερωμένα και είναι περίεργο που δεν τον έπνιξε το άγχος όπως θα περίμεναν ίσως πολλοί.

Ταυτόχρονα έβγαλε ενέργεια με το “εγώ” και τον πληγωμένο εγωισμό και το σκορ και η καλή εικόνα όσο πέρναγε η ώρα τον έφτιανε ψυχολογικά και η ψυχολογία πολλές φορές δίνει φτερά στα πόδια.. Το ερώτημα είναι αν θα είναι σε θέση να κάνει το ίδιο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός που έχει πρόβλημα με τις αλλαγές στην άμυνα του ΠΑΟ όταν καθυστερήσει την επιθεσή του καθώς οι πράσινοι στο στιλ αυτό έχουν πιο αθλητικά κορμιά και παίζουν καλύτερα.

Και τέλος ασφαλώς ο Ολυμπιακός θέλει και άλλους πρωταγωνιστές πέραν από τους συνηθισμένους. Οι αόρατοι πολλές φορές Ρόμπερτς και Μακ Λιν που είχαν π.χ. 11 πόντους στο ΟΑΚΑ, αλλά στον 4ο τελικό είχαν 36 στο ΣΕΦ. Συνεπώς είναι ένα σημείο κλειδί η ταυτόχρονη εξαιρετική επιθετικά εμφάνιση των Αμερικανών που έδωσε την απαραίτητη ώθηση όταν η ομάδα κόλλησε ειδικά στο διάστημα 21′-27′ που ήταν και το μοναδικό σημείο προβληματισμού του Σφαιρόπουλου όταν η διαφορά πήγε από 14π. στους 2 και το 50-36 εγινε 57-55 με ένα 7-19 με 5τριπ. από τους “πράσινους” στο διάστημα αυτό!