Ασφαλώς θα πρέπει να είμαστε σοβαροί και όχι οπαδοί ή να πουλήσουμε όταν κάνουμε κριτική ή γράφουμε ένα μπλογκ. Και να εμβαθύνουμε και όχι να λέμε ότι θέλει να διαβάσει ο φανατικός οπαδός ή εχθρός. Πάμε λοιπόν.

Ο Παναθηναϊκός λέγαμε ότι μ’ αρέσει σαν ρόστερ για τα νέα δεδομένα αρκεί να παίζει το μπάσκετ που πρέπει. Δηλαδή να κλείνει χώρους, μπάσκετ με ζώνες κοινώς και να κατεβάζει τον αντίπαλο στους 70-75π. Το έκανε στην Μόσχα, δεν το έκανε πριν και είχε απογοητεύσει.

Προσγείωση όμως γιατί θα χρειαστεί.

Βασικά ο ΠΑΟ κέρδισε πολλά στην Μόσχα. Κέρδισε ένα σημαντικό και δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι από τα λεγόμενα χαμένα και με πολύ καλύτερη σαν ρόστερ και ακριβότερη ομάδα από αυτόν.

Κέρδισε πίστωση χρόνου και ψυχολογία εν όψει και του «Κλάσικο» την επόμενη εβδομάδα. Ακόμα και με ήττα στο ντέρμπι ο Βόβορας θα αισθάνεται άνετος στο πάγκο του.

Από εκεί και πέρα ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να παραμυθιαστεί. Καθώς κέρδισε επειδή ναι μεν είχε απουσίες σημαντικές αλλά ακόμα περισσότερες και σημαντικότερες είχε η αντιπαλός του.

Δεν νομίζω ότι θα κέρδιζε ο ΠΑΟ στην Μόσχα με Σβεντ και Μονρόε στην Χίμκι που όπως και να έχει είναι μια μπερδεμένη ομάδα που φέτος παλεύει να παίξει και άμυνα και να βάλει ρόλους ο Κουρτινάιτις που δεν είναι όμως για το επίπεδο αυτό. 

Καλώς ή κακώς ο ΠΑΟ βρήκε μια ομάδα που έπαιξαν 20-25′ παίκτες όπως ο Καράσεφ, ο Ζάιτσεφ, ο 37αρης Μόνια! Και έτσι πίστεψε.

Ο Παναθηναϊκός πήγε στην Μόσχα με ταξίδι ταλαιπωρία και χωρίς Ρος, Γουάιτ και Τζάκσον που πάει για αλλαγή.

Εδειξε όμως ότι οι Έλληνες πρέπει να είναι η βάση του, κάτι που φωνάζουμε καιρό. Με όλα αυτά πήγε για να μην συντριβεί.

Από την άλλη η Χίμκι δεν έχει ξεκινήσει με καλή εικόνα και δεν θα είχε Γιόβιτς και Μακόλουμ και άρα θέμα και αυτή στην περιφέρεια.

Όμως λίγο πριν το τζάμπολ έγινε γνωστό ότι θα παραμείνει στα πιτς ο αρχμπόμπερ της διοργάνωσης και ακριβότερος πάικτης της ο Σβεντ. Και μαζί και ο πανάκριβος πρώην ΝΒΑερ σέντερ Μονρόε. Όλα αλλάζουν έκτοτε και ο ΠΑΟ ξέρει ότι μπορεί να παλεψει και ότι βγει

Με αυτά και με αυτά η Χϊμκι έμεινε από τρίποντο και δημιουργούς και πήγε σε σχήματα που δεν παίζουν μαζί ούτε καν σε προπόνηση.

Αντίθετα ο ΠΑΟ πήγε σε σχήματα με Έλληνες παίκτες που έχουν  κίνητρο και ξέρουν να παίζουν… Ελληνικές άμυνες.

Η Χίμκι είδε το σκορ στο 11-24 με το καλημέρα καθώς ο ΠΑΟ είχε αυτοματισμούς από τους Έλληνες και η ρώσικη ομάδα δεν είχε τρίποντο. Από τα 10-12 μίνιμουμ πέρσι τελείωσε με 5/23και τον Μίκι μόνο να απειλεί μέσα στο καλάθι που άργησε να τον βάλει εκεί ο Κουρτινάτις.

Μετά η Χίμκι γύρισε και αυτή σε ζώνη και κόλλησε και ο ΠΑΟ εκεί με τον Νέντοβιτς σε κακή μέρα  και επίσης 5/23τρ. Ομως η Χίμκι κατάφερνε να χάνει το ένα ριμπάουντς μετά το άλλο και με 19 επιθετικά (!) ο ΠΑΟ, δείγμα και του πάθους όμως, πως να χάσει;

Εν τούτοις στο σετ μπάσκετ και στην ζώνη είχε μεγάλο πρόβλημα που πρέπει να τον προβληματίσει για το μέλλον καθώς δεν έχει σέντερ και ψηλούς με πλάτη και δημιουργία και έτσι βρέθηκε πισω με 62-56 στο 30′!

Το τρίποντο στο μηδέν της 3ης περιόδου από τον Μποχωρίδη ήταν σημαντικότατο για την ψυχολογία καθώς θα μπορούσε να  ξεκινήσει η 4η περίοδος με -10 και γεια σας.

Ο ΠΑΟ επανήλθε αμέσως, η πίεση γύρισε στην Χίμκι και θρίλερ. Στο 73-71 η μπάλα βάρυνε, ο ΠΑΟ δεν δέχθηκε πόντο για 3,5 λεπτά,ο Παπαγιάννης και ο Παπαπέτρου πέτυχαν καθοριστικούς πόντους στο τέλος και ο Παναθηναϊκός άλωσε την Μόσχα αν και ψιλοπήγε να αυτοκτονήσει ενώ και ο Μπέρτανς πήγε να κάνει τον Γκάλη στο τέλος.

Μεγάλη και δίκαιη η νίκη του ΠΑΟ, αλλά αν μείνει σε αυτή και δεν δει τα προβληματά του θα τα πληρώσει ακριβά.

Θέλει παίκτη δημιουργό που δεν είχε χτες και ο Σάικς που ακούγεται για την θέση Τζάκσον δεν με πείθει στο κομμάτι αυτό. Στο σετ μπάσκετ κολλάει επικίνδυνα και μην κοιτάτε το χτες με την Χίμκι που είναι παραδοσιακά ανύπαρκτη στην άμυνα.

Στην ζώνη έχει θέμα ειδικά αν δεν είναι καλά ο Νέντοβιτς σε σκορ. Συνεπώς ο ΠΑΟ πήρε το διπλό, το σημαντικό από πολλές απόψεις διπλό εν όψει και «Κλάσικο» με τις απουσίες τις ξαφνικές βασικά και τόσες πολλές της Χίμκι που έλλειπαν τα μεγάλα της ονόματα και όλη η περιφέρεια.

Το «Κλάσικο» είναι άλλο παιχνίδι, θα έχει άλλη ψυχολογία ασφαλώς αλλά στην ουσία δεν έχει έδρα και πρέπει να δουλέψει τα πλέις του στις άμυνες χώρου.

Από πλευράς παικτών ο Παπαπέτρου δεν ξεκίνησε καλά, αλλά βγήκε μπροστά .

Ο Μποχωρίδης ξεκίνησε μα λάθη αλλά μετά βρήκε πίστη στον εαυτό του και έδειξε ότι είναι καλύτερος πχ του Λεκάβιτσους που έπαιρνε και τριπλά χρήματα και είχε θέση ξένου.

Ο Παπαγιάννης σημαντικός στο τέλος. Ο Όγκαστ πάλεψε. Ο Κασελάκης έδωσε ανάσες με το παραπάνω στον Παπαπέτρου και πήρε σημαντικά επιθετικά ριμπάουντς με την εξυπνάδα του.

Ο Φόστερ μέτριος αλλά είχε 10π. σε κακή μέρα. Σημαντικό.

Ο Νέντοβιτς κακός. Ο Μήτογλου σοβαρός και σταθερός κα ο Μπέντιλ έδειξε ότι μπορεί και παραπάνω χρόνο στο 4αρι και ίσως πρέπει να ανησυχεί ο Γουάιτ.  Μάλιστα ο Μπέντιλ  είχε 11π σε 11′. Κλειδί.