Η Ελλάδα κέρδισε και την Τουρκία εύκολα μάλιστα και πάλι σε μια ωραία ατμόσφαιρα από 12000 υγιείς φιλάθλους. Και έδειξε ότι δικαίως θα πει ή τώρα ή ποτέ για το μετάλλιο που θυμίζει Ιντιάνα Τζόουνς στο κυνήγι του από το 2009! Οταν έχεις Γιάννη έχεις άλλο αέρα όμως. Και έτσι και χωρίς να παίζει καλά ο Γιάννης έπαιζε καλά η Εθνική και αυτό μας άρεσε. Με την ελλιπή Ιταλία ρίξαμε μια 20αρα και το ματς με την Τουρκία που έχει τρεις ΝΒΑερς(Οσμάν,Κορκμάζ,Ιλιάσοβα) και τον Αμερικανό Ουίλμπέκιν,ήταν σοβαρότερο κριτήριο.

Η Τουρκία δεν τρομάζει αλλά είναι ομάδα με ρεαλιστικό στόχο την οκτάδα στο Μουντομπάσκετ που θα την βρούμε πιθανότατα μπροστά μας στην 2η φάση. Σαφώς αν είχε τον Καντέρ πχ θα ήταν ένα 20% πιο πάνω καθώς τώρα δεν έχει ψηλούς ουσιαστικά,αλλά δεν θα σκάσουμε κιόλας . Βασικά το επιτελείο και ο Σκουρτόπουλος που το πάει πολύ καλά το έργο μέχρι τώρα,σκάει για τις ατυχίες τελευταία,τις όχι χοντρές πάντως. Ο Σλούκας πιστεύω θα παίξει στο Παγκόσμιο,ο Παπαπέτρου ένοιωσε κάτι ενοχλήσεις απλά.

Τα αθέατα κέρδη της Εθνικής έρχονται από δύο πράματα. Η ομάδα μας παραδοσιακά στα κρίσιμα ματς υστερεί στο σκοράρισμα. Αυτή την φορά με την παρουσία του Γιάννη δείχνει να φτανει στους 80π χωρίς να κάνει ματσάρα ο σταρ μας και χωρίς να έχουμε τρίποντο κλασικά. Μεγάλη δουλειά όμως να σκοράρεις 80π απέναντι σε καλές ομάδες σβηστός που λέμε. Αφού η άμυνα είναι λοιπόν σημείο αναφοράς μας κάνει να αισιοδοξούμε η συνέχεια καθώς μια ζωή κολλάγαμε στο σκοράρισμα στα κρίσιμα και δεν περνάγαμε τους 70-75π!

Δεύτερο σημαντικό γεγονός ότι κερδίσαμε με 14π την Τουρκία στο ρελαντί με διακυμάνσεις καθώς ο Σκουρτόπουλος χωρίς Μπουρούση(ξεκουράστηκε)-Σλούκα είχε λιγότερες επιλογές και για να μην έχουν καταπόνηση οι βασικοί πήγε και σε σχήματα που δεν θα δούμε ποτέ μάλλον!

Και κερδίσαμε με τον Γιάννη εκτός στην 4η περίοδο!Ο Σκουρτό πήρε ρίσκο με το ματς στο 63-57 στο 30′ να μην χρησιμοποιήσει τον Γιάννη στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου και αφού του βγήκε δεν τον έβαλε ποτέ! Συνεπώς χωρίς Γιάννη πήγαμε στους 14π και χωρίς αυτόν είχαμε πάει και το 33-22 (με Παπαγιάννη-Λαρεντζάκη εκεί. Σημαντικό γιατί δεν μπορείς να περιμένεις σε όλα τα ματς και χρονικό σημεία τον αστέρα σου να βγάζει τα κάστανα από την φωτιά.

Κρατάμε και το 17-4 στην αρχή και το 33-22 στο 13′ με 12ασ και 4 τάπες! Όπως όμως ότι στο 13′-20′ με Γιάννη μέσα σκοράραμε μόλις 9π σε 7′! Αλλά απέναντι στις ζώνες και τις άμυνες χώρου που μια ζωή μας κοστίζουν,βάλαμε χωρίς τρομερή απόδοση 84π σε καλή ομάδα. Αυτό μας δίνει το δικαίωμα να λέμε ώρα μεταλλίου!

Το άλλο κέρδος ήταν η απόδοση παικτών. Βασικά ο Πρίντεζης που ξεκίνησε με τον Γ. Αντετοκούμπο στο σέντερ(και έπαιξε πολύ ώρα σαν 5αρι ο Γιάννης) χωρίς πίεση ήταν τρομερός με 18π(7/9δ). Ο Θανάσης στην 4η περίοδο σκοράρισε 3 φάσεις με υψηλή τεχνική και απόντος του Γιάννη τον πέρναγες κάλλιστα για τον Γιάννη! Και ο Παπαγιάννης σκέπασε τα καλάθια και ήταν ορεξάτος και στην άμυνα . Δεν είχε κανένα τρομερό σέντερ αντίπαλο βέβαια,αλλά κρατάμε την διάθεση.

Χτες δεν είχαμε πρόβλημα στο ριμπάουντς και η Τουρκία πήρε μόλις 8 επιθετικά από τα 21 που μας πήραν οι Ιταλοί. Το τρίποντο παραμένει το κλασικό τρίποντο με 6/16 ενώ δεν αρέσει η αστοχία στις βολές που πάλι έχασε 4 ο Γιάννης που ήταν μέτριος για την κλάση του με τους 16π και 10ρ σε 25′ και συνολικά είχαμε 8/17!

Θεματάκι.. Η ομάδα συνεχίζει να τρέχει καλά(10/12 αιφνιδιασμοί),ο Παπανικολάου πάλι καλός και ας μην σκοράρει στην θέση “2”που δεν του πάει πολύ αλλά κάνει άριστα την δουλειά του.Καθώς δεν σουτάρει(1/1σ!),αλλά πασάρει,παίζει τρομερή άμυνα και παίρνει ριμπάουντ.Ο Καλάθης θετικός(11π,6ας,5ρ),ο Λαρεντζάκης είχε και 2τρ και κλείδωσε την 12αδα καθώς έχουμε θεματάκι στο 2αρι. Ο Αθηναίου δεν έπαιξε,ο Κόνιαρης δεν με ενθουσιάζει καθώς δεν απειλεί αν και δεν έκανε λάθος.

Ο Παπαπέτρου(έπαιξε λίγο και στο “2” αλλά δεν μπορεί εκεί με τίποτα) στα 13′ μέχρι να τραυματιστεί ελαφρά δεν ήταν καλός. Ο Βασιλόπουλος κλασικός μαχητής,ο Μήτογλου προσπάθησε. Αλλά μάλλον αυτός θα κοπεί καθώς ο Γιάννης πάει και στο 5 και στο 4 ανεβαίνουν και άλλοι πιο έμπειροι. Σήμερα με Σερβία που έχει και μεγάλα κορμιά το πιο δυνατό τεστ!

*Μπράβο στην ΕΟΚ που τίμησε την τρομερή Εβίνα Μάλτση τον…Γκάλη του γυναικείου μπάσκετ που αποθεώθηκε και μας συγκίνησε!