Το Σαββατοκύριακο βρέθηκα στην Πάτρα για το τουρνουά του Προμηθέα που έφτιαξε ένα ωραίο διήμερο αν και ο κόσμος δεν τίμησε το γεγονός προφανώς επειδή ακόμα είναι καλοκαίρι και επειδή υπήρχε και τηλεοπτική μετάδοση. Συνεπώς όλοι σχεδόν είδαν μια εικόνα του νέου ΠΑΟ στο πρώτο σοβαρό τουρνουά και 15 μέρες πριν το τζάμπολ σχεδόν της Ευρωλίγκα. Οι πράσινοι ήταν με τον Παπαγιάννη μόλις γύρισε από την Κίνα χωρίς να έχει δει καλά καλά τους νέους του συμπαίκτες (τους καινούργιους δηλ) και δεν είχαν Καλάθη-Παπαπέτρου. Συμπεράσματα από τα δυνατά φιλικά βγαίνουν όμως καθώς η Ουνίξ Καζάν είναι μια ομάδα που πάντα πλησιάζει ή είναι στην Ευρωλίγκα, είναι στα φαβορί και φέτος για το Γιούροκαπ και έχει μπάτζετ 7-8εκ, όσα σχεδόν δηλ ο περσινός Παναθηναϊκός. Και ήταν και ο Προμηθέας που πέρσι με την απουσία του Ολυμπιακού έφτασε τελικό και είναι μια ομάδα σοβαρή με σταθερά βήματα προόδου και στις 4 καλύτερες ελληνικές ομάδες σταθερά.

Τι είδαμε λοιπόν; Βασικά ο ΠΑΟ θέλει χρόνο και είναι λογικά ανέτοιμος. Μεγάλες διακυμάνσεις και ανισορροπία. Με την Ουνίξ από το -10 πήγε στο +15 με διακυμάνσεις. Στηρίχθηκε στην επίθεση βασικά που πήγε εξαιρετικά απέναντι σε μια κλασική ομάδα με έμφαση στην άμυνα. Με τον Προμηθέα είχε θέμα στην άμυνα και έχανε με 40-33ημ, δέχθηκε μόλις 6π στην 3η περίοδο και έδειχνε να καθαρίζει το ματς αλλά ήταν κακός στην 4η και το παιχνίδι έγινε θρίλερ. Σε μια αναμέτρηση που σε αντίθεση με την Ούνιξ χωρίς τρίποντο είχε θέμα.

Πρώτο συμπέρασμα ότι ο Παναθηναϊκός φέτος είναι ένα σκαλοπάτι τουλάχιστον πάνω από πέρσι. Και δύο. Πίσω από τον Καλάθη υπάρχει αξιόλογος δημιουργός αλλά και σκόρερ (Ράις) και η προσθήκη Φριντέτ-Τζόνσον δίνει άλλη διάσταση επιθετικά στους πράσινους με τον δεύτερο να είναι και παίκτης ομάδας. Ο Φριντέτ είναι ο κλασικός σκόρερ παλιάς κοπής που πρώτα σουτάρει και μετά ..σκέπτεται και που μπορεί να σε σκοτώσει. Διαβάζει καλά το ματς και πασάρει καλά όταν δεν το πολυτραβάει….Είναι κακός αμυντικός σαφώς αλλά στην μέρα του θα έχει 30αρες με 5-6τρ και στην κακή του 15π. Πάντως αν και δεν μπαίνει σε καλούπι, είναι από τους καλύτερους σκόρερ που έχουμε δει στην Ευρώπη και περιορίζεται μόνο με πολλές βοήθειες πάνω του. Εχει όμως ένα κακό που πρέπει να διορθώσει. Μανουριάζει πολύ με τον εαυτό του και τα σφυρίγματα στο παιχνίδι και εκβιάζει φάσεις και φάουλ που μπορεί να κοστίσουν. Σαφώς όμως χρειάζεται και η …τρέλα. Άλλωστε ο ΠΑΟ σκοράρισε 31π σε 5’στην 1η περίοδο με την Καζάν από -10 και πηγε στο +10 σε ένα 5λεπτο με πυροβολαρχία τριπόντων από τον Φριντέτ και εξαιρετικό Τζόνσον.

Ο Παναθηναϊκός αλλάζει στιλ λοιπόν και θα παίζει πολύ επιθετικό μπάσκετ με πολλές ελευθερίες από τον Πεδουλάκη που δεν ενοχλήθηκε καθόλου από την… τρέλα του Αμερικανού και με την σειρά του έδειξε ότι προσαρμόζεται και αυτός στο ρόστερ και στα νέα πρότυπα. Ο ΠΑΟ δεν θα έχει θέμα στον άσο και είναι πληρέστατος. Θέλει όμως χρόνο να δέσει,να βρει χημεία ειδικά με την επιστροφή των διεθνών και να μην έχει γκρίνιες με τους χρόνους. Πάντως πια έχει μεγάλο βάθος και ποιότητα.

Στην άμυνα έχει θέματα όμως όπως και στην επίθεση όταν δεν έχει το τρίποντο.Ο Προμηθέας πίεζε πολύ με παγίδες τον Φρντέτ βγάζοντας πολύ ψηλά την άμυνά του και χωρίς 4-5αρια να απειλούν ο ΠΑΟ σκοράρισε με..αίμα 71π έχοντας μόλις 3τρ. Στην άμυνα θέλει ισορροπία. Υπάρχουν διαστήματα που επειδή είναι πολύ… Αμερικάνικος (πεντάδα με 5 ξένους πχ) δεν σκέφτεται την άμυνα ενώ έχει θέμα στην φροντ λάιν. Έχω την αίσθηση ότι ο Πεδουλάκης θα ψάξει ψηλό κλασάτο. Ο Παπαγιάννης θα έχει ένα γεμάτο 20λεπτο στο σέντερ . Ο αθλητικός σέντερ κανονικά είναι ο Γουάιλι που έχει καλό κορμί, αλλά δείχνει έξω από τα νερά… Δείχνει ακόμα να μην έχει καταλάβει σε τι επίπεδο πρέπει να είναι και ήταν κακός και στα δύο ματς και σε άμυνα και επίθεση. Ο Μπέντιλ ακόμα χειρότερα. Ο Μήτογλου δείχνει στάσιμος και ο Τόμας ήταν ο MVP έχοντας πολλά εύκολα σουτ που έβαλε επειδή πήγαιναν οι βοήθειες στον Φριντέτ. Πιστεύω θα δούμε και τον Παπαπέτρου στο “4”. Ο Τόμας θα είναι ο βασικός στην θέση αυτή αλλά δεν είναι και ο καλύτερος αμυντικός. Ο Μήτογλου είναι καλύτερος αμυντικός, αλλά χειρότερος επιθετικός. Και κάπως ανάλογα και στο σέντερ. Συνεπώς υπάρχει πρόβλημα και στην άμυνα κατά διαστήματα στους ψηλούς με τις γνωστές λογικές αδυναμίες Παπαγιάννη αλλά κυρίως επειδή ο Γουάιλι ακόμα δεν έχει δείξει τίποτα (ο Προμηθέας πήρε 21 επιθετικά ριμπάουντς!).. Κλειδί θα είναι η άνοδος του Μήτογλου. Και στην επίθεση όμως στους ψηλούς δεν έχει δημιουργία ο ΠΑΟ και κομπλάρει όταν τον πιέζουν ψηλά στη περιφέρεια και δεν δημιουργεί φάσεις με τους ψηλούς ή από μέσα προς τα έξω.Επίσης κολλάει επειδή δεν έχει μακρινό σουτ από τους ψηλούς αν και ο Μήτογλου δεν είναι κακός σουτέρ(ο Τόμας ψάχνει πιο πολύ το μέσο σουτ). Στα θετικά για τον ΠΑΟ η επιστροφή και του Παππά που όμως ακόμα δεν πατάει καλά και δεν επιδίωξε καν ντράιβ, Πάντως και αυτός και ο Φριντέτ πήγαν και στον άσο. Λογικά το ρόστερ θα είναι Καλάθης και μπακ απ Ράις και ελάχιστα μαζί ή και καθόλου. Ο Φριντέτ στο δυάρι βασικά με Καλάθη για να έχει ντράιβ ο δεύτερος από τις βοήθειες στον πρώτο και ο Παππάς ένα 10λεπτο και κάτι παραπάνω στο 2. Ο Μπράουν δεν ήταν καλός,έχανε φάσεις για το επίπεδο αυτό και δεν νομίζω να βρει πάνω από 10 λεπτά λόγω αθλητικότητας και μόνο στο 2-3. Ο Τζόνσον θα έχει ενα 25λεπτο στο 3 μαζί με τον Παπαπέτρου που ίσως πάει και λίγο παραπάνω στο 4αρι για κάποια λεπτά. Θα πρέπει βασικά. Εκεί ο Τόμας με τον Μήτογλου θα μοιράζονται την θέση και στο 5 Παπαγιάννης και Γουάιλι και λίγο Μπέντιλ ή και Μήτογλου. Ή και Βουγιούκας όταν είναι στην 12αδα.