Ο Λούκα Ντόνσιτς το παιδί θαύμα, λοιπόν επιλέχθηκε από τους Ντάλας Μάβερικς, που πήραν και τον Κώστα Αντετοκούνμπο ίσως προσβλέποντας και σε απόκτηση και του Γιάννη στο μέλλον. Το Ντάλας δίνει άλλωστε πάντα βαρύτητα στους Ευρωπαίους και σε πρωταγωνιστικό ρόλο από την χρυσή εποχή Νοβίτσκι και είναι λογικό να επενδύει και έτσι αν και αρχικά ο Σλοβένος Ντόνσιτς επιλέχθηκε από την Ατλάντα, κατέληξε σε προγραμματισμένο τρέιντ στο Ντάλας. Τι μπορεί να κάνει όμως ο νεαρός Σλοβένος στο ΝΒΑ,το παιδί θαύμα του Ευρωπαϊκού μπάσκετ που στα 18 του έπαιζε με ωριμότητα 30αρη;

Βασικά μην βιαζόμαστε. Ακόμα και στην Ευρώπη ο Ντόνσιτς δεν έκανε μαγικά… Δεν έχει την κλάση Γκάλη, Πέτροβιτς, Σαμπόνις κ.τ.λ. Ούτε καν Αντετοκούμπο. Είναι όμως ένας παίκτης που με 2μ. παίζει σαν πλέι μέικερ, έχει μυαλό και μεγάλη ωριμότητα για την ηλικία του, ξέρει να παίξει και με πλάτη, πασάρει καλά, σκοράρει, δημιουργεί. Ακόμα έχει ελλείψεις όμως όπως στο μακρινό σουτ, δεν έχει την εκρηκτικότητα και ταχύτητα του σύγχρονου μπάσκετ και δείχνει να παίζει μια ταχύτητα κάτω από τους Αμερικανούς π.χ. στην Ευρώπη και δεν έχει μάθει να ελέγχει την νευρικότητα και έτσι επηρεάζεται εύκολα, μανουριάζει και χαλάει το παιχνίδι μόνος του. Ασφαλώς μπορεί στο μέλλον να αυτοσυγκεντρώνεται πολύ καλύτερα μόλις αποκτήσει εμπειρία και ασφαλώς μπορεί να πει κανείς ότι επειδή έχει θράσος θα παίξει μπασκετάρα και δεν θα έχει άδικο.

Θεωρώ όμως ότι είμαστε λίγο υπερβολικοί ακόμα προσπαθώντας να δημιουργήσουμε ινδάλματα και παικταράδες. Ο Ντόνσιτς επί του παρόντος είναι ο κορυφαίος της ηλικίας του και έχει αρπάξει την ευκαιρία. Εχει αδυναμίες, δεν είναι παιδί θαύμα, αλλά τον βάφτισαν τα media έτσι και έχει δρόμο μπροστά του στο ΝΒΑ.

Στην Ευρώπη θα ήταν παίκτης των 3 εκατ. με 20π., 8ριμπ., 6ασ. για πλάκα. Μακράν. Στο ΝΒΑ θέλει δουλειά. Πρέπει να αποκτήσει σκληράδα στην άμυνα, ταχύτητα στα πόδια για την άμυνα αλλά και την επίθεση, εκρηκτικότητα. Πρέπει να δουλέψει το μακρινό σουτ ειδικά εκεί που είναι ακόμα μακρύτερη η γραμμή.

Τα πρώτα δύο χρόνια δεν θα είναι εύκολα με τις απαιτήσεις που υπάρχουν για αυτόν εκτός αν μας διαψεύσει ευχάριστα. Αλλά στην συνέχεια θα βρει πρωταγωνιστικό ρόλο χωρίς κάτι τρομερό. Το καλό για τον Ντόνσιτς είναι ότι πήγε σε ομάδα καλή αλλά σε ομάδα σε μεταβατική σεζόν που στηρίζει τους Ευρωπαίους. Θα πάρει χρόνο σημαντικό αλλά στην αρχή δύσκολα θα πάει σε αξιομνημόνευτα νούμερα.

Στο μέλλον, σε 2-3 χρόνια θα είναι παίκτης των 15π., 5ασ., 5ριμπ. Κοινός σημαντικότατος ρολίστας. Προς το παρόν δεν δείχνει όμως ότι μπορεί να γίνει σούπερ σταρ στο ΝΒΑ. Και αυτό καθώς δεν έχει κάτι στο 9 ή 10 αλλά όλα στο 7-8 και ακόμα δεν έχει δουλέψει πολύ το μακρινό σουτ.