Σταδιακά μπάινουμε στην τελική ευθεία καθώς σε ένα μήνα θα έχουμε τζάμπολ στην Ευρωλίγκα. Ο Παναθηναϊκός ετοιμάζεται με πολλές αλλαγές και πολλά ερωτηματικά. Οι πράσινοι χωρίς τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο στα ηνία,ρίχνουν τον πήχη μαζί με το μπάτζετ αναπόφευκτα.

Ασφαλώς όμως θεωρείται κοινό μυστικό ότι ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟ επί χρόνια έχοντας δαπανήσει και αυτός δεκάδες εκατομμύρια ευρώ,στηρίζει αλλά ως ένα σημείο. Άλλωστε ο ΠΑΟ μπάινει φέτος σε μια μεταβατική σεζόν και τον βολεύει και ο κορωνοιός σε αυτό. Ετσι επενδύει χωρίς πίεση όμως αυτή την φορά σε ένα νέο προπονητή και σχεδόν δικό του παιδί,τον ταλαντούχο Γιώργο Βόβορα που έχει την ευκαιρία του αλλά από την άλλη αν και δεν υπάρχει πίεση για άμεσο αποτέλεσμα,οι απαιτήσεις σε ένα κλαμπ όπως ο Παναθηναϊκός δεν μικραίνουν ποτέ.

Μαζί με το κόνσεπτ αυτό ο ΠΑΟ προχωρά και σε βαθιά ανανέωση και ξεφορτώθηκε όλα τα μεγάλα συμβόλαια και μετά από δεκαετίες σχεδόν δεν θα έχει πρωτοκλασατο όνομα καθώς μετά τον Διαμαντίδη ήταν ο Καλάθης ο διάδοχος αλλά έφυγε και αυτός.

Η πρώτη εκτίμηση είναι ότι ο Παναθηναϊκός θα είναι μια πολύ σκληρή ομάδα που θα δέχεται δύσκολα 70-75π και ότι έκανε καλές κινήσεις γενικά με τα χρήματα που ειχε για το ρόστερ. Και έτσι έχει μια γεμάτη ομάδα με όλους τους παίκτες να έχουν κίνητρο και διάθεση. Δεν βρήκε τον ηγέτη καθώς δεν υπήρχαν χρηματα για ένα μεγάλο όνομα σκόρερ ή πλέι μέικερ τύπου πχ Τζέιμς,αλλά πήρε παίκτες όπως ο Νέντοβιτς που θα ήταν πολύ πιο ακριβός υπό άλλες συνθήκες. Ενας παίκτης του 1,5εκ αλλά που λόγω τραυματισμών έπεσε το κασέ του αλλά παραταύτα έχει καθώς είναι ακόμα σε μικρή σχετικά ηλικία,την ευκαιρία να εκτοξεύσει το κασέ του.

Ασφαλώς είναι ερωτηματικό για τον ΠΑΟ ποιός θα είναι ο κλασικός δημιουργός καθώς άλλη ομάδα θα ήταν πχ με τον Λαπροβίτολα που ήθελε να έρθει αλλά δεν έμεινε τελικά ελεύθερος από την Ρεάλ. Ο Παναθηναϊκός θα έχει ένα θέμα στην δημιουργία και στο σετ μπάσκετ καθώς θα είναι σκληρή ομάδα αλλά από την άλλη θα παίζει πολύ σκληρή άμυνα και θα προσπαθήσει μέσα από αυτή να βρει εύκολο σκορ. 

Αλλωστε φέτος έχει από δύο παίκτες ίδιους πάνω κάτω στην ίδια θέση και έχει και την ευκαιρία να προωθήσει τα νέα παιδιά και τους Έλληνες. Γενικά θα είναι μια ομάδα που θα παλέυει κάθε ματς,υπάρχει διαφορά κλασης στο βάθος με τα μεγάλα ονόματα αλλά αφού ο ρεαλιστικός στόχος είναι να παλέψει να μπει στα πλέι οφς κοιτά άλλα πράματα. Το ερώτημα είναι ποιός θα πάρει τα μεγάλα σουτ και ποιος θα κάνει την διαφορά στην επίθεση.

Ασφαλώς αυτά τα περιμένει από τον Νεντοβιτς αλλά το ερώτημα είναι σε τι κατασταση θα είναι ο Σέρβος άσος. Αγωνιστικά θεωρώ ότι κλειδί ήταν η απόκτηση του Σάντ Ρος. Είναι ένας παίκτης που είναι γαλλικό κλειδί για τους πράσινους σε όλα τα επίπεδα. Είναι αυτός που θα είναι μαζί με τον Παπαπέτρου ο καλύτερος αμυντικός και ο άνθρωπος για τις ειδικές αποστολές . Είναι επίσης αυτός που περιμένουν να είναι ο δευτερος πλέι μέικερ.

Αλλά να βάλουμε τα πράματα στη σειρά τους. Ο Ρος πήγε στην Μόσχα πέρσι μεσούσης της σεζόν αλλά δεν ανανέωσε αν και δεν πήγε άσχημα .Προφανώς στο υψηλότερο επίπεδο οι μεγάλες ομάδες θέλουν πολλά πράματα σε υψηλό επίπεδο και όχι λίγο απ όλα σε καλό επίπεδο. Για μια μεσαία ομάδα όπως πλέον ο ΠΑΟ όμως είναι ταμάμ. Κλειδί και στις αλλαγές στην άμυνα που παίζει ο Βόβορας όπως και τα ψηλά σχήματα που του αρέσουν(σ.σ θυμάστε πέρσι το ρίσκο που πήρε στο Μόναχο με τον Παπαπέτρου στο “2’που καθάρισε το ματς έτσι με ενα τρομερό 20-0!).

Ομως επουδενί δεν μπορείς να λες ότι ο Ρος θα παίζει πλέι μέικερ. Είναι το λεγόμενο δεύτερο πλεί μέικερ και ο παίκης πασπαρτού. Ο Τζάκσον που αποκτήθηκε δεν είναι κακός στην δημιουργία αλλά σκέφτεται πρώτα το σκορ και δεν ταιριάζει στο σεταρισμένο παιχνίδι. Λογικα θα πάρει χρόνο μαζί με τον Φόστερ σε ντουέτο για να υπάρχει πίεση και σκορ και θα είναι σχήματα κομάντο που λέμε που θα έχει ο Βόβορας στην μπαγκέτα του. Νέντοβιτς και Ρος θα έχουν πολύ χρόνο μαζί και έτσι θα έχουμε πολύ ψηλά σχηματα από τους πράσινους για μεγάλο διάστημα και μαζί με Παπαπέτρου που θα είναι ακλόνητος στο “3” και τους Μήτογλου-Παπαγιάννη ή Όγκαστ ανάλογα τον αντίπαλο .

Στην περιφέρεια αυτά τα σχήματα κλειδώνουν.Ελάχιστα θαρρώ θα πάει ο Παπαπέτρου στο “2”. Ο Μποχωρίδης θα έχει ρόλο Λεκάβιτσους και ο ταλαντούχος Καλαιτζάκης θα περιμένει την ευκαιρία του .Περιμένετε και ένα σχημα με Τζάκσον-Φόστερ-Ρος για πίεση και Αμερικανιά όπως λέμε με ότι αυτό συνεπάγεται . Γενικα ο Βόβορας θα έχει πολλά σχήματα με “κομάντο” και αλλαγή ρυθμού. Το θέμα είναι το σκορ στο σετ μπάσκετ και εδώ υπάρχει θέμα καθώς λείπει και πάλι ο καλός σουτέρ.

Και δεν υπάρχει και το μυαλό του Καλάθη.Αυτή θα είναι και η αχίλλειος πτέρνα του ΠΑΟ θαρρώ αν δεν τρέξει . Πάντως από την όρεξη και διάθεση μπορεί να βρει ψυχολογία και να βάλουν όλοι μακρινά σουτ.Καθώς δεν έχει κακούς σουτέρ και όταν έχουν καλή ψυχολογία μπορούν και οι ψηλοί του να βάλουν καλά σουτ. Στο “3” θα υπάρχει για ανάσες και ο Κασελάκης,θα πηγαίνει και ο Ρος για κανένα δεκάλεπτο.

Πάμε στους ψηλούς. Παπαγιάννης-Ογκαστ θα μοιράζονται το σέντερ ανάλογα και με τον αντίπαλο. Ευκαιρία του Παπαγιάννη φέτος που έχει χάσει και πολλά κιλά όπως μαθαίνουμε. Ο Όγκαστ ήρθε σαν έτοιμος από εξαιρετικές σεζόν στην Τουρκία. Αν χρειαστεί θα ανεβαίνει και ο Μήτογλου. Ο τελευταίος φέτος καθιερώνεται στο “4” μαζί με τον Ουάιτ που είναι πολύτιμος ρολίστας και όχι κακός μακρινός σουτερ.Ο Μήτογλου επιμένω ότι είναι εξαιρετικός σουτέρ από τα 6,75μ για το ύψος του και θα πρέπει να πάρει σουτ.

Πίσω από αυτούς και ανάλογα και τους τραυματισμούς και την κούραση,θα έρχεται στο 4 και 5 και ο Μπέντιλ που προσαρμόζεται σε υψηλότερο επίπεδο. Οπως και να έχει βλέπουμε ότι δεν υπάρχει το ευκολο σκορ στην φροντ λάιν όπως είχε πέρσι ο Τόμας που όμως ήταν μαύρη τρύπα στην άμυνα. Φέτος στην άμυνα δεν θα περνά εύκολα κανείς στην ρακέτα. Ειδικά με Μήτογλου,Παπαγιάννη,Παπαπέτρου,Ρος ο ΠΑΟ θα δέχεται πολύ δύσκολα καλάθι και με …αίμα.

Ερωτηματικό επίσης σε τι κατάσταση θα είναι ο Παπαπέτρου και τι γίνεται αν έχει τραυματισμό καθώς δεν υπάρχει αλλο κλασικό 3αρι. Και όπως είπαμε για την επιθεση και τα μεγάλα σουτ τι θα κάνει ο Νέντοβιτς και σε τι κατάσταση θα είναι και τέλος στην δημιουργία στο σετ μπασκετ. Ομως όλοι θα τα δίνουν όλα στο παρκέ στην άμυνα.

Θεωρώ τέλος και άτυχο τον ΠΑΟ που δεν θα έχει κόσμο λόγω πανδημίας και στερείται τη δυνατή του έδρα.Με τον κοσμο του ο ΠΑΟ και με τσαμπουκά και σκυλίσια άμυνα με το ρόστερ αυτό,κανείς μεσαιομεγάλος δεν θα περναγε από το ΟΑΚΑ άνετα….

Οπως και να έχει ο φετινός Παναθηναϊκός έχει ενδιαφέρον,έχει μια πρόκληση μπροστά του για να κερδίσει πραματα για την επόμενη σεζόν,όλοι οι παίκτες του και ο προπονητής έχουν την ατομικη τους πρόκληση και ευκαιρία και όλοι θέλουν πίστωση χρόνο καθώς το πρόγραμμα είναι και δύσκολο και περίεργο στην αρχή ειδικά…