Ο Ολυμπιακός σε λίγες ώρες παίζει με την Μονακό στο ΣΕΦ σε ένα ματς τελικό για το Φ4 του αγαπημένου του Βελιγραδίου. 

Η παράδοση λέει ότι και στις 13 φορές(!)που κρίθηκε η πρόκριση σε 5ο παιχνίδι στις σειρές των πλέι οφς οι γηπεδούχοι εύκολα ή δύσκολα κέρδισαν. Και ο Ολυμπιακός το έχει πράξει ήδη με επιτυχία δύο φορές. Αλλά και η Μονακό θα σου πει οι παραδόσεις είναι για να σπάνε! Οπως και να έχει η σειρά είναι δίκαια στο 2-2.

 Ενα ματς εύκολα ο Ολυμπιακός στην αρχή και 1-0 με την άμυνα από -10. Ενας διασυρμός στην μόλις δεύτερη ήττα του στο ΣΕΦ φέτος και 25αρα από την Μονακο και 1-1.Και πήρε το ένα ματς που ήθελε στην Γαλλία για να πάρει πάλι το πλεονέκτημα της έδρας.

Στην Γαλλία δίκαια μοιράστηκαν οι νίκες και έγινε το 2-2 καθώς είχαμε δύο θρίλερ που κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Και στα δύο ματς πάντως η Ελληνική ομάδα βρέθηκε να έχει διαφορές. Αλλά τις έχασε κιόλας. Εξ αρχής εχω πει ότι η Μονακό είναι πολύ δύσκολη ομάδα και θυμίζει την τρελή πορεία της Ζάλγκρις του Σάρας το 2018 που είχε αποκλείσει με μειονέκτημα και 3-1 τους “ερυθρόλευκους”. Μάλιστα είναι πιο ποιοτική και κλασάτη αλλά και λιγότερο ομάδα και με άλλο μπάσκετ. Και δεν του ταιριάζει του Ολυμπιακού γιατί έχει επίσης αθλητικότητα και είναι και μια ακριβή ομάδα καθώς μπορεί να πήρε μεσούσης της σεζόν πληρωμένο ουσιαστικά από την ΤΣΣΚΑ τον Τζέιμς και να απέκτησε σε τιμή ευκαιρίας τον Μπέικον που είναι παικτάρα ολκης και έτσι το μπάτζετ να μην εκτοξεύθηκε, αλλά επί της ουσίας είναι ομάδα με μεγαλύτερο προϋπολογισμό από της ελληνικής ομάδας

Ο Ολυμπιακός θα έχει πολύ δύσκολο έργο.  Καθώς θα έχει και την πίεση και το πρέπει αφού αν χάσει δεύτερη φορά στην σειρά εντός θα υπάρξει κακώς βέβαια γκρίνια και μια χαμένη ευκαιρία να γυρίσει στα Φ4 μετά από χρόνια.

Από την άλλη έχει την άμυνα που τον έστειλε στην 2η θέση όπως και το ΣΕΦ με την μόλις μια ήττα(Ερ Αστέρας)στην κανονική διάρκεια. Η Μονακό όμως είναι μια ομάδα που παίζει καλύτερα εκτός έδρας που είχε και 6 συνεχόμενα διπλά! Εχει τρομερό ρυθμό και δύο σταρ όπως οι Τζέιμς και Μπέικον. Και εξαιρετικό ψηλά τον Χαλ.

Ο Ομπραντοβιτς που ανέλαβε μεσούσης έχει παραδόξως άριστες σχέσεις με τον ιδιόρυθμο Μάικ Τζέιμς  και πάει εξαιρετικά την Μονακό με πολλα επιτυχημένα τρικ στην σειρά όπως τα χαμηλά σχήματα. Η Μονακό έχοντας αθλητικότητα,ενθουσιασμό,άγνοια κινδύνου και δύο σταρ με τον Μάικ Τζέιμς μάλιστα αρκετά καλουπαρισμένο, είναι μανούλα να γυρίζει παιχνίδια χαμένα ή τα -10 και -15.

Και αυτό την κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη όπως γράψαμε και στην αρχή της σειράς.

Ασφαλώς όμως δεν έχει την εμπειρία και το ειδικό βάρος του Ολυμπιακού. Η άμυνα θα είναι και πάλι το κλειδί. Για τους γάλλους. Που είχαν κρατήσει τρία ματς τον Ολυμπιακό στους 70π και πήραν τα δύο και κάτω από τους 80 στο 4ο και χαμογέλασαν.Συνεπώς κλειδί για τον Ολυμπιακό θα είναι η επίθεση.Και εδώ δύο πάικτες κλειδιά.Ο Ντόρσει αγνοείται στην σειρά. Αγχωμένος και δεν σουτάρει καλά.

 Εχει μείνει στους 8π μ.ο με 5/22τρ. Περιμένει ένα μεγάλο ματς από αυτόν ο Μπαρτζώκας. Που πάει πολύ με δύο χειριστές όμως για την πίεση της Μονακό και έτσι βγαίνει από τον ρυθμό και ο Ντόρσει που αναγκαστικά πήγε και στο “3”αρκετά λεπτά. Κλειδί και ο Τζέιμς από την άλλη που έκανε καλό ματς στο β’ μέρος στο δεύτερο με 21π.

Αλλά γενικά δεν είναι ο καυτός Τζέιμς και αυτό ανησυχεί μη βγει μπροστά σήμερα καθώς το έχει αυτό και έχει και καλή παράδοση στο ΣΕΦ. Είναι στους 16π με 9/31τρ. Τέλος αγωνιστικά μεγάλο θέμα η διάρκεια και τα νεκρά διαστήματα του Ολυμπιακού.Στο πρώτο ματς μετά το 6-15 στην 1η περίοδο έκανε περίπατο με διάρκεια τριών περιόδων. Στο δεύτερο από +10 βρέθηκε και στο -25! Στο 3ο από 58-73 βρέθηκε πίσω και 80-79 αλλά κέρδισε.Στο 4ο ματς από +12 βρέθηκε και στο -9(70-61) ,το γύρισε πάλι(70-71)αλλά το έχασε. Ανησυχητικό για τέτοιο επίπεδο που δείχνει και την δύναμη αθόρυβη μάλιστα,της Μονακό,στην άμυνα

Ο κόσμος τέλος πρέπει να στηρίξει με υπομονή.Το ματς μπορεί να είναι και …ατέλειωτο.

Ακόμα και αν αποκλειστει ο Ολυμπιακός θα πρέπει να χειροκροτήσει.Η χρονιά είναι ήδη επιτυχημένη αν σκεφτεί κανείς πως άρχισαν οι ερυθρόλευκοι. Το ευχάριστο γι αυτούς είναι ότι απέκτησαν πάλι μπασκετική υγεία,ελληνικό κορμό,σοβαρότητα,παρόν,μέλλον,όραμα.

Εχουν καλό προπονητή,σοβαρή και σταθερή δίοικηση και κτίζουν πάλι από την αρχή τον νέο Ολυμπιακό και ήδη θεμελιώθηκαν οι πρωτοι όροφοι. Οι εποχές του εμείς και κανείς άλλος έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.

 Το εμπόδιο μπορεί να είναι μόνο ένα αυτογκόλ πλέον γιατί πχ δεν πήγες(αν δεν πάει)Φ4 ή ένας χαμένος τίτλος ή ματς από τον μέτριο ΠΑΟ.

Θα πρέπει ο κόσμος όμως να αναβαθμιστεί και να κοιτάει το δάσος και όχι το δέντρο γιατί παίζουν και άλλο και υπάρχουν και καλές και κακές στιγμές. Συνεπώς ότι και να γίνει το βράδυ στο ΣΕΦ δεν πρέπει να ξεχάσει την εξαιρετική σεζόν με την σοβαρή υποθήκη για το μέλλον στην πρώτη γραμμή και πάλι!