Ο κακός χαμός στην Τουρκία λοιπόν με τα οικονομικά προβλήματα που εντέχνως προσπαθεί να κουκουλώσει ο Ερντογάν και να τα λύσει με νέες συμμαχίες ή πολεμικές δράσεις όπως στην Συρία, να χτυπά και το τουρκικό μπάσκετ. Η κατάσταση στη γείτονα χώρα δεν είναι καλή με την τουρκική λίρα να έχει απολέσει σε ένα χρόνο 30% της αξίας της και ήδη κυκλοφορεί η φημολογία από αξιόπιστες πηγές περί άφιξης του ΔΝΤ αλλά και κάπιταλ κοντρόλς.

Με όλα αυτά είναι δεδομένο ότι επηρεάζονται και τα αθλήματα και οι ομάδες.Από πρόπερσι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος πάγωσαν κάποιοι επιχειρηματίες και ο τουρκικός αθλητισμός που ξόδευε άπειρα εκατομμύρια και στο μπάσκετ, μπήκε σε μια φάση διακράτησης.

Πριν λίγο καιρό η Νταρουσάφακα αν και εξασφάλισε εισιτήριο για την Ευρωλίγκα και ανέμενε μέγα χορηγό έμεινε στα κρύα του λουτρού και έφυγε και ο Μπλατ και πάει όπως όπως φέτος. Η Φενέρ μετά από λίγο ανακοίνωσε ότι βάζει το μπάσκετ στο σύνολο του κλαμπ όπως πράττουν Μπαρτσελόνα και Ρεάλ δηλαδή και ότι έχει χρέη 600 εκατ.(!) και ότι και στο μπάσκετ δεν θα γίνουν άλλες κινήσεις και ίσως του χρόνου αφού η χρονιά είναι εξασφαλισμένη θα πάει σε μεγάλες περικοπές.

Ολα αυτά μάλιστα πριν τις ακόμα χειρότερες οικονομικές εξελίξεις του κράτους γενικότερα. Από πέρσι επίσης ήδη η Γαλατά έκανε μείωση 50% του μπάτζετ της και κινείται στα ρηχά ενώ η πλούσια πέρσι Εσκισεχίρ βάρεσε κανόνι φέτος και αποχώρησε από το πρωτάθλημα. Κάτι που έκαναν ήδη και η Ουσάκ και Μπελιντιγιέ που υποβιβάστηκαν, αλλά και η Αντάλιασπορ, ενώ σε κίνδυνο αδυναμίας αν δεν βρεθεί άμεσα λύση και αποχώρησης είναι και η Τράμπζονσπορ της Α1.

Συνεπώς ήδη όλες οι τουρκικές ομάδες τράβηξαν χειρόφρενο και αυτό ευνοεί το ελληνικό μπάσκετ. Και σε επίπεδο ανταγωνισμού ομάδων αλλά και παικτών καθώς και δεν θα φεύγουν καλοί Έλληνες για έξω και θα έρχονται πιο εύκολα Αμερικανοί μικρής ηλικίας σε εμάς πια αφού δεν θα προτιμούν τα λεφτά των Τούρκων που και δεν τα έχουν οι περισσότεροι πια και είναι και αμφίβολα δε ανά πάσα στιγμή .

Στο επίπεδο της Ευρωλίγκα θα πρέπει να δούμε αν “σκάσει” το καλοκαίρι η πανάκριβη Φενέρ οπότε μπορεί να δούμε και τον Σλούκα να γυρίζει Ελλάδα αλλά και φέτος μπορεί να εμφανιστούν προβλήματα μεσούσης της σεζόν και με ήδη ένα ανησυχητικό κλίμα για τις γενικότερες εξελίξεις. Φυσικά υπάρχει και η Εφές που έριξε χρήμα και ίσως είναι η μοναδική που αύξησε και το μπάτζετ αλλά και εδώ μπορεί να επηρεάσουν οι ευρύτερες εξελίξεις ειδικά αν πάρουν την μορφή χιονοστιβάδας με κοντρόλς κτλ…