Τι κρατάμε από την νέα Ευρωλίγκα μέχρι τώρα έχοντας αφήσει ασφαλώς εκτός τα θεματα με την πανδημία και ότι αυτή συνεπάγεται όπως οι πολλές εκπλήξεις και ανατροπές αλλά και αναβολές; Μα τι άλλο εκτός από τις “βόμβες”που έβαλαν οι Γερμανικές ομάδες αλλά και η κλασική Λιθουανική σχολή και η Ζάλγκιρις.

Η Ζάλγκιρις λοιπόν και φυσικά μαζί η Μπάγερν και η Άλμπα αλλά και οι προπονητές τους,είναι αυτές οι ομάδες και αυτοί οι προπονητες που κλέβουν την παράσταση. Η Μπάγερν μείωσε μάλιστα το μπάτζετ,δεν έχει την ζεστή της έδρα με το γεμάτο της γήπεδο και ρυθμό από τον κόσμο,δεν έχει παίκτη σταρ και ομως κέρδισε εκτός έδρας περίπατο που λέμε την Μακάμπι,άλωσε την Πόλη από 28-9 δεκάλεπτο(!),έχασε από το πανάκριβο Μιλάνο εντός στην πρεμιέρα και έριξε και μια 20αρα στην Άλμπα στο Βερολίνο ! Τρια συνεχόμενα διπλά η Μπάγερν που και εγώ και δεν το κρύβω,την είχα για την ουρά ουρά και απλά έλεγα με το ρόστερ αυτό δεν θα είναι σάκος του μποξ λόγω του Τρινκέρι.

Ο Ιταλός προπονητής στα 52 του για μένα είναι ότι καλύτερο έρχεται πίσω από τα μεγάλα ονόματα και θα πρέπει λογικά να είναι ο νέος τεχνικός του Μιλάνου αν αποτύχει πάλι ο Μεσίνα που ακόμα δεν πείθει. Ο Τρινκέρι μπορεί να απέτυχε στην Εθνική μας ομάδα προ 7ετίας όταν ήταν ακόμα μικρότερος και δεν είχε το ειδικό βάρος με τα μεγάλα ονόματα και φάνηκε ότι είναι προπονητής όχι ειδικών αποστολών και διαχείρισης ειδικά τότε,αλλά με χρόνο να δουλέψει και να κτίσει.Ο Τρινκέρι πήγε πολύ καλά στην μέτρια Μπάμπεργκ που την ανέβασε ένα επίπεδο,στην Παρτίζαν πέρσι που αν δεν είχαμε τον ιό θα πήγαινε Ευρωλίγκα μάλλον και τώρα ξεκίνησε φουριόζος στην Μπάγερν που έχει ένα ρόστερ που δύσκολα θα έπαιρνε κάποιος την δουλειά.

Ασφαλώς δεν θα συνεχίσει έτσι η Μπάγερν αλλά δείχνει ο Ιταλός ότι δουλεύε σωστά όπως και το Γερμανικό μπάσκετ κάνει σοβαρά βήματα ,αποκτά τεχνογνωσία και καθιερώνεται. Και όλα ξεκινούν από τους προπονητες καθώς η Άλμπα έχει τον Ρενέσες που μπορεί να τον λέμε λούζερ στην Ελλάδα αλλά εύκολα θα έκανε και στα μεγάλα ονόματα εδώ. Η Άλμπα επίσης έχασε παίκτες κλειδιά αλλά έκανε την βόμβα της χρονιάς περνώντας από την Μόσχα και την πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ και καθαρά και ξάστερα. Ακόμα μια ομάδα που δεν υποτιμάς,που δουλεύει σωστά και που πέρσι μην ξεχνιόμαστε άλωσε ΟΑΚΑ και ΣΕΦ!

Η Ζάλγκιρις ήταν η ομάδα θαύμα του Σάρας. Ασφαλώς έμειναν οι βάσεις του Λιθουανού κόουτς που αναχώρησε για Βαρκελώνη,ασφαλώς η Λιθουανική σχολή είναι μια από τις κορυφαίες του κόσμου. Αλλά και ο άσημος για εμάς,αλλά όχι τυχαίος νεαρός ,40αρης γαρ,Μάρτιν Σίλερ,έδειξε με το καλημέρα ότι ξέρε καντάρια μπασκετ. Και εδώ δεν θα βιαστούμε αλλά από την άλλη ότι δουλεύει ο Αυστριακοβρετανός τεχνικός είναι το μόνο βέβαιο. Και σωστά δουλεύει και ήρθε για να μείνει και να τον μαθουμε για τα καλά . Ο Σίλερ βέβαια δεν έχει τυχαία πορεία. Από την Άρτλαντ και την Γερμανία τον είδαν ότι κάτι καλό κάνει και τον πήραν στην Γιούτα στην θυγατρική στο NBDL που ξεκίνησε με άσχημα ρεκόρ και σε μια τριετία έφτασε να αναδειχθεί προπονητής της χρονιάς. Εκεί έκανε και το βήμα.

Από το να έμενε στη λιγκα αυτή ή βοηθός στο ΝΒΑ,έκανε το άλμα να δοκιμάσει την τύχη του στην Ευρώπη. Άλλωστε αν πάει καλά στο Κάουνας η επόμενη δουλειά του θα είναι σε ομάδα πλέι οφς τουλάχιστον . Νεαρός είναι,αισιόδοξος και με όραμα και με πολύ σωστό προσανατολισμό.Με εξαίρεση το ματς της Ζάλγκιρις στην Μόσχα με την αποδεκατισμένη Χίμκι,η Ζάλγκιρις έκανε τρομερές νίκες με την άμυνα καθαρά στο Βελιγράδι με τον Αστέρα που μια εβδομάδα πριν είχε ρίξει 20π στην Μπασκόνια και στο ΣΕΦ από -10.Και πάλι με την άμυνα που δέχεται 70π αλλά και με σύγχρονο μπάσκετ στην επίθεση ισοπέδωσε την Εφές με 20αρα περίπατο στην Λιθουανία. Δεν νομίζω να αντέξει τόσο ψηλά η Ζάλγκιρις αν και η φετινή Ευρωλίγκα θα ευνοήσει τις μικρότερες ίσως ομάδες αλλά στο Κάουνας με ένα ρόστερ που δύσκολα βρίσκεις πάικτες για να τους έπαιρνε Ελληνική ομάδα της διοργανωσης,τα κάνουν όλα σωστά και …συμφέρουν!