Τέλη Μαϊου του 1987, στην καυτή Αθήνα μαζεύονται οι καλύτερες ομάδες της Ευρώπης… Ω, τι χαρά λέμε όλοι εμείς. Όλοι εμείς που αγαπούσαμε το μπάσκετ αλλά δεν μπορούσαμε να ζήσουμε από κοντά μια μεγάλη διοργάνωση ή ακόμα και αν ήμασταν παρόντες γνωρίζαμε εκ των προτέρων την τύχη μας… Και τώρα (τότε δηλαδή) οι 14 καλύτεροι της Ευρώπης σε εθνικό επίπεδο εδώ στην Ελλάδα μας, στην Αθήνα. Ευρωμπάσκετ στην Ελλάδα και κανείς δεν έψαχνε εισιτήρια για την Ελλάδα! Αλλά για την μεγάλη Γιουγκοσλαβία του Πέτροβιτς και την Ιταλία του Ρίβα, την Ισπανία του Σαν Επιφάνιο, την Σοβιετική… αρκούδα του Μαρτσουλιόνις! Άντε να δούμε και τους δικούς μας λέγαμε τότε… Τι να κάνουμε άλλωστε με τα μεγαθήρια εμείς που πήραμε λίγο πάνω μας λόγο Γκάλη, Γιαννάκη και Άρη και άντε να κερδίσουμε τους Ρουμάνους και ό,τι κάτσει μετά! Να πέσουμε με το κεφάλι ψηλά το σύνθημα!

Και ξεκινάμε… Την Τετάρτη 3 Ιουνίου στο ΣΕΦ μπροστά σε 10.000 θεατές παίζουμε ωραίο μπάσκετ και κερδίζουμε τους Ρουμάνους που είχαμε στο στόχαστρο με 109-77! Με τον Γκάλη να βάζει 44 π.! Άντε μπράβο παιδιά, λέμε όλοι… Χωρίς άγχος, να παίζουμε καλά… Το σύνθημα; Άντε να βγάλουμε πρώτο σκόρερ τον Γκάλη να έχουμε και εμείς μια διάκριση…!

Την Πέμπτη 4 Ιουνίου παίζουμε με την Γιουγκοσλαβία! Άντε χωρίς άγχος λέμε εμείς… Να χάσουμε κάτω από 10 π… Και έπεσαν τα φώτα.! Η Ελλαδάρα κερδίζει τους πλάβι 84-78 με τον «γκάγκστερ» Γκάλη να βάζει μόλις… 35 π.! Κάναμε πλάκα, δεν τρέχει και τίποτα, λένε οι γιούγκοι «τι παικτάρα είναι αυτός ο Γκάλης, ο άνθρωπος είναι ο παίκτης του 21ου αιώνα» προσθέτει η… αλεπού της Σοβιετικής Ένωσης, ο Αλεξάντερ Γκομέλσκι! Και εμείς ανακαλύπτουμε ότι έχουμε όραμα… Για πρόκριση στην οκτάδα πλέον για να… γράψουμε ιστορία! Οι εφημερίδες ανακαλύπτουν το μπάσκετ και οι δημοσιογράφοι σπεύδουν… Ο κόσμος αρχίζει και ζητά εισιτήρια για την Ελληνική ομάδα…

Επόμενος αντίπαλος καπάκι στις 5 Ιουνίου η Ισπανία… Γεμίζει σχεδόν το ΣΕΦ αλλά προσγείωση… Οι Ισπανοί τρέχουν και… πυροβολούν και κάνουν και πάρτι… 89-106, βαριά ήττα αλλά ο κόσμος χειροκροτεί λέγοντας «ήταν κουρασμένα τα παιδιά, να πάρουμε τους Γάλλους την Κυριακή να πάμε οκτάδα»!

Σάββατο 6 Ιουνίου (δεν υπήρχαν ρεπό στο πρόγραμμα…) και αντίπαλος το μεγάλο φαβορί η Σοβιετική Ένωση! Άντε να φάμε μόνο 15 π. λέει ο κόσμος, κάντε συντήρηση για τους Γάλλους λένε στον κόουτς τον Κώστα Πολίτη οι υπόλοιποι…. Του Γκάλη του… γυαλίζει το μάτι και η εθνική μας παίζει άμυνα του… θανατά και τρώει σίδερα στο παρκέ! Χάνουμε τελικά 66-69 μέσα σε αποδοκιμασίες για την διαιτησία του Τσέχου Κοτλέμπα και του Άγγλου Ρίτσαρτσον… «Ντροπή μας κλέψατε το θαύμα» λένε οι διεθνείς! Ο κόσμος που έχει αγκαλιάσει σιγά σιγά την ομάδα έχει ντοπαριστεί και όλοι λένε «αύριο Κυριακή θα φάμε πετεινούς»!

Την Κυριακή ο κόσμος γεμίζει από νωρίς το ΣΕΦ με δεκάδες ελληνικές σημαίες φτιάχνοντας ατμόσφαιρα… Και οι Γάλλοι πέφτουν εύκολα! Μέσα σε αποθέωση κάνουμε σαν να πήραμε την κούπα! Ελλαδάρα, Ελλαδάρα στις κερκίδες και 82-69. Επόμενος αντίπαλος η Ιταλία…

Την Δευτέρα 9 Ιουνίου υπάρχει το ρεπό… Όλοι μιλάνε για την Ιταλία του Μπρουναμόντι, του Ρίβα και τι δεν έχουν οι ατζούρι που είχαν έρθει για χρυσό! «Πάμε και ότι βγει, μην αγχωθούμε» λένε οι διεθνείς για τον προημιτελικό… Ο κόσμος την έχει… βρει με το μπάσκετ και όλοι τώρα ψάχνουν εισιτήριο! Κάποιοι μάλιστα ανήμερα του αγώνα βγάζουν μερικά και στην μαύρη αγορά! Ποιος θα το πίστευε…;
Τρίτη 10 Ιουνίου το ΣΕΦ σείεται… Απίστευτες στιγμές… Αέρα και τους φάγαμε φωνάζει ο κόσμος που δεν έχει συνειδητοποιήσει τα μεγέθη… Δεν έχετε τύχη. λένε οι ουδέτεροι… Το παιχνίδι αρχίζει και η εθνική μας φτάνει με άνεση στο τελικό 90-78 πατώντας τους Ιταλούς…! Ο Γκάλης κάνει τα δικά του (38 π),ο Γιαννάκης τον ακολουθεί σε άμυνα και επίθεση (22 π) και ο Καμπούρης, ο «τίμιος γίγαντας» κάνει μεγάλη εμφάνιση με 14 π.

«Έβλεπα τα μάτια τους, είχαν φοβηθεί» λέει μετά ο Γιαννάκης… Πανικός! Η Ελλάδα είναι στους «4»! Ο Γκάλης φωνάζει «έρχεται η κούπα» και τα υπόλοιπα παιδιά του… την πέφτουν «τι λες ρε Νικόλα;»! «Πάμε να το κάψουμε, δεν ξαναγίνονται αυτά, φωνάζει ο Φασούλας και στο «Τζόουνς» στην Γλυφάδα στο ξενοδοχείο της εθνικής μας μαζεύονται χιλιάδες κόσμου! Όλοι πανηγυρίζουν και οι διεθνείς βγαίνουν στα μπαλκόνια και ανάβουν βεγγαλικά!

Την Πέμπτη όλη η Ελλάδα μιλάει για το μπάσκετ και την μεγάλη μάχη με την Γιουγκοσλαβία την Παρασκευή στον ημιτελικό. «Δεν ξαναχάνουμε από τους Έλληνες δεύτερη φορά, κάναμε πλάκα στον όμιλο» λένε προκλητικά οι γιούγκοι… «Εδώ που φτάσαμε όλα γίνονται» απαντάνε οι δικοί μας… Τα εισιτήρια στην μαύρη αγορά και γίνεται σκοτωμός…

Την Παρασκευή το ΣΕΦ είναι κατάμεστο και ντυμένο στα γαλανόλευκα τρεις ώρες πριν το παιχνίδι μας… Η Ελλαδάρα πατάει στο παρκέ τους πλάβι και τους κερδίζει καθαρά 81-77! (Γιαννάκης 14, Φασούλας 11, Γκάλης 30, Χριστοδούλου 18, Ανδρίτσος 8). Με τον Φάνη να εξαφανίζει τον Πέτροβιτς και την παρέα του… Στο παιχνίδι της ζωής του..! Το ΣΕΦ πέφτει… Ο κόσμος βγαίνει στους δρόμους, στην Συγγρού, στην Ομόνοια σε όλη την Ελλάδα! Στο «Τζοόυνς» το πούλμαν της εθνικής μας φτάνει μετά από 1,5 ώρα!!! Κάποια από τα «παιδιά» μας πάνε με παπάκια φιλάθλων πανηγυρίζοντας! Στιγμές ανεπανάληπτες…Κανείς δεν το πιστεύει… Τα βεγγαλικά ανάβουν! Ο Φιλίππου, ο Φασούλας, όλοι έχουν βγει στα μπαλκόνια του Τζόουνς και πανηγυρίζουν! Κανείς δεν κοιμάται αφού με αντίπαλο την Σ. Ένωση υπάρχει δέος…! Ο Γκάλης λέει «είναι η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας μου μέχρι την επόμενη» και τους πριζώνει ολους! «Λες να γίνει;» λέμε όλοι… Ο Φάνης αποκαλεί «θεατρίνο» τον μακαρίτη και αείμνηστο Ντράζεν Πέτροβιτς και ο αδελφός του απαντά με το «ζήτω η Σοβιετική Ένωση» καθώς δεν μπορεί να πιστέψει το κάζο του…!

Το Σάββατο όλοι έχουν αγωνία και περιμένουν την ιστορική όπως αποδείχθηκε Κυριακή 14 Ιουνίου… Το ΣΕΦ γεμίζει από το μεσημέρι… Πανικός, τα εισιτήρια των 3000 δρχ πωλούνται και 200χιλ!!! Στην μαύρη αγορά καθώς όσοι είχαν προνοήσει θησαύρισαν… Οι ξένοι περιμένουν με ανυπομονησία μιλώντας για το θαύμα της Ελλάδας… Το ελληνικό θαύμα… Την ελληνική ψυχή… Τον Έλληνα… Θεό Νίκο Γκάλη!

Ο τελικός είναι θρίλερ… Η Ελλάδα αντέχει αλλά Φασούλας και Γιαννάκης φεύγουν με φάουλ… Καμπούρης και Ιωάννου καλύπτουν…! Ο Ανδρίτσος ισοφαρίζει 89-89 και παράταση! Σπάνε καρδιές και ο Αργύρης Καμπούρης στα 4’’ μετά το τρίποντο του Γιοβάισα (101-101) και την δική μας επίθεση παίρνει επιθετικό ριμπάουντ, φάουλ και δυο βολές! Τις βάζει!!! 103-101! Ο Γιοβάισα βρίσκει σίδερο και ΕΓΓΕΝΕΤΟ ΘΑΥΜΑ!!!

ΕΛΛΑΔΑ ΣΟΒΙΕΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ 103-101! Είμαστε πρωταθλητές Ευρώπης φωνάζει ο κόσμος…. Όλοι τρέχουν στους δρόμους…Κανείς δεν το πιστεύει…. Η Ελλάδα θα κοιμηθεί το πρωί πλέον, οι διεθνείς μας ξεφαντώνουν στον «Ειρηνικό» και ανοίγουν την σελίδα του ελληνικού μπάσκετ γράφοντας ιστορία… Χρυσή ιστορία… Και αναγκάζοντας τον Γκομέλσκι που δεν μπορεί να καταλάβει ακόμα τι έγινε και έχασε καθαρά από… μια Ελλάδα όταν έκανε περίπατο με τα… αμερικανάκια κάθε χρόνο, να πει προκλητικά ότι «είμαστε η Μαυριτανία του μπάσκετ»! Δεν πειράζει κ. Γκομέλσκι… Ακόμα χειρότερα για εσάς να χάνετε από… μαυριτανούς!

ΕΛΛΑΔΑ:

Γιαννάκης 10, Φασούλας 12, Χριστοδούλου 10, Καμπούρης 10, Γκάλης 40, Ανδρίτσος 10, Ιωάννου 8, Φιλίππου, Ρωμανίδης 3

Αυτή η εθνική ομάδα έγινε η εθνική αγαπημένη… Το μπάσκετ έγινε το πρώτο άθλημα της χώρας την επόμενη δεκαετία… Και ο άθλος αυτής της ομάδας αποτελεί παράδειγμα ακόμα και σήμερα… «Είμαστε πια πρωταθλητές, έρχονται άλλες εποχές» τραγουδούσε ο Νίκος Πορτοκάλογλου και αυτό έγινε με το ελληνικό μπάσκετ… Μια παρέα έγραψε ιστορία… Μια παρέα που… «Αυτή η παρέα δίδαξε περισσότερο ανθρώπινες σχέσεις, και ότι με αυτές αλλά και με σκληρή δουλειά μπορείς να ξεπεράσεις τους εγωισμούς σου και να φτάσεις σε ένα συγκλονιστικό αποτέλεσμα, ασχέτως από τις συνθήκες με τις οποίες καλείσαι να δουλέψεις. Αυτό είναι πάντοτε ο οδηγός μου» όπως επισήμανε ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο αρχηγός!

Στο τιμόνι της ομάδας ο Κώστας Πολίτης, ο… εξισορροπιστής των μεγάλων προσωπικοτήτων!

Οι… δώδεκα σύγχρονοι Θεοί της Ελλάδος:

Νίκος Γκάλης, Παναγιώτης Γιαννάκης, Φάνης Χριστοδούλου, Παναγιώτης Φασούλας, Νίκος Φιλίππου, Αργύρης Καμπούρης, Μέμος Ιωάννου, Λιβέρης Ανδρίτσος, Μιχάλης Ρωμανίδης, Νίκος Σταυρόπουλος, Νίκος Λινάρδος, Παναγιώτης Καρατζάς.

Οι σκόρερ στο αξέχαστο Ευρωμπάσκετ του 1987:

Γκάλης 296 (μ.ο 37!), Γιαννάκης 101 (13), Φασούλας 98 (12), Χριστοδούλου 70 (9), Καμπούρης 53 (7), Ανδρίτσος 24(4), Ρωμανίδης 18, Ιωάννου 16, Φιλίππου 16, Λινάρδος 4, Καρατζάς 2, Σταυρόπουλος 1.