Οσοι μας διαβάζουν εδώ δεν αισθάνθηκαν και τόσο έκπληξη που ο Ολυμπιακός μετά από μερικά χρόνια ανομβρίας επιστρέφει στα πλέι οφς και με πλεονέκτημα έδρας αλλά και με καλό πλασάρισμα. Τα έχουμε πει και αναλύσει πλήρως στην διάρκεια της σεζόν.

Όλα αυτά τα επιβεβαίωσε και πάλι με τον καλύτερο τρόπο και λογικά ανοίγει από χτες βράδυ και ο δρόμος για το Βελιγράδι και την επιστροφή στα Φ4 που έχει αρκετά χρονάκια έιναι η αλήθεια.

Ο Ολυμπιακός με το σπαθί του  (καθώς ήταν μπροστά από τις ρώσικες ομάδες όταν αυτές αποχώρησαν λόγω του πολέμου) πήρε το πλεονέκτημα και πέτυχε τον στόχο του χτες για την 3η θέση(ελπίζοντας ακόμα και στην 2η!). Βέβαια τον βοήθησε η νίκη της Μονακό στο Μιλάνο και έχει σημασία γιατί άλλο να βρεις την πρωταθλήτρια Εφές στο δρόμο για τι Φ4 και άλλο πχ την Μακάμπι(τυπικά βέβαια ακόμα όλα είναι ανοιχτά αλλά λογικά αποφεύγει τους τούρκους).

Για να το πετύχει αυτό ο Ολυμπιακός έπρεπε να κερδίσει την πρώτη και πανάκριβη Μπαρτσελόνα. Και έπρεπε να το κάνει χωρίς δύο βασικότατα στελέχη του τους Σλούκα και Φαλ. Ομως απεδειξε γιατί είναι ο ορισμός της ομάδας

 Με το ΣΕΦ γεμάτο μετά από καιρό (λόγω της αλλαγής της χωρητικότητας από την πανδημία), ο Ολυμπιακός θύμισε τις παλιές καλές εποχές που το Φάληρο ήταν απόρθητο φρούριο. Τρομερή ατμόσφαιρα και ο Ολυμπιακός κέρδισε από την άμυνα όπως είναι το σήμα κατεθέν . Και την ομαδικότητα. Και έτσι έκλεισε με μόλις μια ήττα(Ερ Αστέρας)φέτος στο γηπεδό του σε μια ονειρική σεζόν.

 Το τελευταίο 15λεπτο είναι η επιτομή της λέξης ομαδικοτητα,ομάδα,άμυνα. Ο Ολυμπιακός ήταν σαν να έπαιζε με πάικτη παραπάνω με την τρομερή ενέργεια και άμυνα. Η Μπάρτα μετά το 40-47 κόλλησε και δεν ξεκόλλησε ποτέ επιθετικά.  Σκοράρισε μια βολή στο πεντάλεπτο 25-30΄που άλλαξε την ροή και με το 11-1 ο Ολυμπιακός πέρασε μπροστά 51-48 στο 30′. Στην συνέχεια το νερό μπήκε στο αυλάκι.

Και η άμυνα γενvά την επίθεση λένε αρκετοί. Κάπως έτσι από την καλή ψυχολογία στο φινάλε θρίλερ καθώς η Μπαρτσελόνα μπορεί να ήταν αδιάφορη σαν πρώτη αλλά ήρθε για να κερδίσει παίζονταςγια την υστεροφημία της,ήρθαν τα μεγάλα καλάθια.

 Το τρίποντο του Ουόκαπ(!) για το 67-63 και μια καλαθάρα του Παπανικολάου καπάκι για το 69-63 στο 39′! Η Μπαρτσελόνα σκοράρισε 16′ σε 15′ και αυτό έκρινε το ματς.  Ο Ολυμπιακός έβγαλε …τρελές άμυνες στο τέλος καθώς μέχρι και ο Μάρτιν θύμισε Φαλ.

Η τριάδα Ουόκαπ-Μακίσικ-Παπανικολάου στην περιφέρεια έκρινε το ματς από την άμυνα. Ολοι τρομεροί στην άμυνα. Ο Ουόκαπ έβαλε και το μεγάλο σουτ που θα φτιάξει και την ψυχολογία του για το τρίποντο που είναι η αχίλλειος πτέρνα του.

Τρομερός Παπανικολάου και ας είχε 0/4τρ. Εκανε τα πάντα όμως στο παρκέ και ήταν πραγματικός αρχηγός. Οι Μαρτίν-Λιβιό κάλυψαν αρκετά καλά το κενό του Φαλ στο 5. Ο Βεζένκοφ σταθερός με 13π χωρίς προσπάθειες.Ο Πρίντεζης σταδικά του 12′ έδωσε μάχες. Ακόμα και ο Λούντζης πήρε 13′ με την απουσία του Σλούκα και ήταν θετικός. Κορυφαίος ο Μακίσικ με τρομερές μπούκες και 20π!

Ο Λαρεντζάκης έπαιξε 5’καθώς δεν του πήγε και το ματς και ο Ντόρσει μπλοκαρίστηκε και δεν πήρε σωστά προσπάθειες. Άλλωσε η άμυνα έκρινε το ματς με την Μπάρτσα να έχει 4/23τρ και τον Μίροτιτς χωρίς μακρινό σκορ. Ολα αυτά με τον Ολυμπιακό να υπολείπεται 17 ολόκληρα ριμπάουντς(25-42!) χάνοντας 17 αμυντικά(!)αλλά αυτό ήταν αποτέλεσμα και του στιλ με τις αλλαγές στην άμυνα που όμως οδηγούσαν στο σίδερο τους καταλανούς(που δεν είχαν και αυτοί βασικούς όπως Χίγγινς-Ντέιβις)και έτσι δώρον άδωρον τα 17 επιθετικά τους

Πλέον ο Ολυμπιακός θέλει ηρεμία καθώς το πλεονέκτημα έδρας δεν συνεπάγεται και Φ4 αν θυμηθούμε τι έγινε το 2018 με την Ζάλγκιρις και τους ερυθρόλευκους. Αλλά η χρονιά είναι ούτως ή άλλως άκρως επιτυχημένη!