Το μπάσκετ είναι απλό. Το καλοκαίρι είπα και έγραψα ότι ο Παναθηναϊκός έχει ένα εξαιρετικό, για τα δεδομένα της Ελλάδας πλέον, ρόστερ και δικαιολογημένα υψηλές φιλοδοξίες. Είχα πει όμως ότι έχει ένα σημαντικό αστερίσκο. Τον προπονητή του. Ναι είναι καλός προπονητής ο Πασκουάλ. Αλλά όχι πρώτης γραμμής με τους… προπονητάρες της προηγούμενης γενιάς. Και όταν θες να πας μπροστά με 8 εκ. μπάτζετ θα πρέπει να έχει γάτο προπονητή ή πολύ βαρύ όνομα. Είχα επισημάνει ξεκάθαρα, λοιπόν, ότι το ρόστερ του ΠΑΟ είναι πολύ καλό και για Φ4 αν ο Πασκουάλ το δουλέψει σωστά και βρει την χημεία που πρέπει, ειδάλλως θα έρθει καταστροφή! Και πλέον πάει φουλ για την καταστροφή με… σπασμένα φρένα, καθώς ο Ισπανός έχει χάσει την μπάλα!

Ακούω τρομερά πράγματα λοιπόν και έχω απίστευτη απορία πως υπάρχει κόσμος και σοβαρό μερίδιο του Τύπου που στηρίζει τον Ισπανό. Που είναι εξαιρετικός άνθρωπος, αλλά εδώ γίνεται κριτική για αυτό που έχει αναλάβει να κάνει πλουσιοπάροχα μάλιστα. Να τα πάρουμε τα πράγματα με την σειρά. Ποτέ ο Τσάβι δεν ήταν καλός κόουτς (σ.σ. άλλο το κοουτσάρισμα, άλλο προπονητής γενικά και γι’ αυτό στο ΝΒΑ έχουν ο καθένας το τομέα του). Είχε πάντα μια ομάδα με τεράστιο όνομα, με μπάτζετ των 25-35 εκ. (!) και με πλήρη ασυλία, καθώς σαν παιδί της Μπαρτσελόνα δεν τον ακούμπαγε κανείς! Εδώ έφαγε 40 πόντους σε ημιτελικό από την «αιώνια» αντίπαλο Ρεάλ στον Φ4 του Μιλάνου και έπινε αγέρωχος τον καφέ του την επόμενη μέρα. Άλλη κουλτούρα οι Ισπανοί. Και ποια 100 συστήματα όταν έχεις τον Ναβάρο; Να σας θυμίσω, λοιπόν, ότι με ένα από τους τελευταίους πραγματικούς μεγάλους σκόρερ της Ευρώπης, τον Ναβάρο στα ντουζένια του, ο Τσάβι γλίτωσε πολλές φορές από τον παίκτη του. Καθάριζε ο Ναβάρο στο τέλος και όταν στα δύο τελευταία χρόνια του Πασκουάλ στην Μπάρτσα ο παίκτης γέρασε, ήρθαν τα άσχημα αποτελέσματα. Κοινώς, η επιτυχία του Πασκουάλ για να φτιάξει… ονοματάρα (;), όπως μας λένε πολλοί, ήταν ότι ήταν σε μια ομάδα με το μεγαλύτερο όνομα του πλανήτη, αλλά σε καθεστώς ασυλίας και ηρεμίας, με ένα από τα μεγαλύτερα μπάτζετ της Ευρώπης και με ένα κορυφαίο ηγέτη σκόρερ. Και τι έκανε; Αποκλείστηκε ακόμα και από το Φ4, το έχασε και στην Βαρκελώνη, πήρε δύο τρόπαια σε δέκα χρόνια με τέτοια ομάδα. Και μόνοι τους να έπαιζαν με τον Ναβάρο κάτι θα έπαιρναν. Και τι έκανε μετά η Μπάρτσα; Κατέρρευσε. Θα πουν πολλοί έφυγε ο Τσάβι. Ναι, αυτό θα πουν οι φίλοι του. Η άλλη ανάγνωση είναι ότι άφησε καμένη γη, καθώς μόλις ο Ναβάρο γέρασε είχαν μείνει επίσης γερασμένοι παίκτες και γι’ αυτό κανείς προπονητής δεν στέριωσε και γι’ αυτό όλα ξηλώθηκαν πια. Είναι κακός προπονητής λοιπόν ο Τσάβι; Οχι. Καλός προπονητής, διαβάζει, μελετά, ασφαλώς δεν έχει 100 συστήματα εκτός αν εννοούμε στο πινακάκι και βολεύεται από την ανομβρία καλών τεχνικών. Είναι καλός κόουτς όμως στο παιχνίδι; Είναι πρακτικός; Όχι, κολλάει το μυαλό του, πάει με το… βιβλιαράκι και «καίγεται» χωρίς Ναβάρο. Κοινώς είναι ένας πολύ καλός προπονητής να έχει σε καλό επίπεδο μια ακριβή ομάδα, αλλά όχι κόουτς και να στήσει ως φαίνεται με λιγότερα όπλα μια μάχη…

Ακούω να λένε φταίει ο Γιαννακόπουλος! Τι έργο είναι αυτό; Δηλαδή πρέπει να βάζει 15 εκ. καθαρά αγωνιστικό ο Γιαννακόπουλος για να πάει Φ4; Και γιατί να μην σου πει τότε ότι πήγαν και το πήραν Ολυμπιακός, Μακάμπι με 8 εκ. και η Ζαλγκίρις πήγε πέρσι με 2,5 εκ.! Και να συμπληρώσει ότι γι’ αυτό έφερε τον Πασκουάλ με 1 εκ., για να του κάνει την δουλειά με τα 8 εκ.. Άρα ποιος φταίει; Αν ο Πασκουάλ θέλει μπάτζετ 12 εκ. πχ γιατί να μην έμενε πχ ο Πεδουλάκης με τις 150 χιλ., δηλ το 1/8 και να έλεγε και αυτός θέλω 3 χρόνια να δείξω το έργο μου; Πλάκα κάνουμε; Ο Άρτζι τον καθάριζε τον Ισπανό, μην ξεχνάμε και με το 1/3 του μπάτζετ. Δηλαδή ο Πασκουάλ θέλει 3-4 χρόνια αέρα και 12 εκ. για να πάει Φ4; Τρομερά πράγματα. Θα τα βλέπει ο Σάρας και θα γελάει… Δηλαδή φταίει ο Γιαννακόπουλος που δεν έφερε ΝτάνστονΚόπονεν και και και… Και φταίει που ήθελε Έλληνες παίκτες. Για να έχει βάση και να κάνει ότι έκανε προ 15ετίας και ότι έκανε προ 8ετίας ο Ολυμπιακός και αμφότεροι επέτυχαν. Κοινώς, αν δεν του άρεσε το ρόστερ του Τσάβι γιατί δεν έφευγε; Να πει δεν μπορώ έτσι εγώ, έμαθα με παικταράδες.

Θα πει κανείς βιάζεσαι Γεωργίου. Καθόλου, λέμε τα σημερινά καθέκαστα. Αν ο Πασκουάλ διορθώσει τα λάθη του ο ΠΑΟ θα πάει Βιτόρια. Για σήμερα μιλάμε. Και πάμε παρακάτω. Καλάθης. Τον έκαναν Μάτζικ, πριν έλεγαν φύγε που σουτάρεις σαν να πετάς… καρπούζι και τώρα ψάχνονται. Με την σημερινή κατάσταση στην Ευρώπη ο Καλάθης είναι στους 4-5 κορυφαίους. Σκόρερ όμως δεν είναι. Και ότι στον ΠΑΟ παίρνει τα περισσότερα σουτ, ενώ είναι το χειρότερο σημείο του παιχνιδιού του δείχνει ότι υπάρχει πρόβλημα στην οργάνωση των συστημάτων. Και ο Καλάθης είναι ντεφορμέ, καθώς νοιώθει την πίεση να βάζει και οι συμπαίκτες του δεν τελειώνουν φάσεις όπως παλιά για να γράφει ασίστ, όπως σωστά μου επισήμανε ο φίλος μου ο Τόνι ο Καλαμίδας. Και στην τελική τι κουρασμένος είναι ο Καλάθης; Από που; Διακοπές έκανε το καλοκαίρι για μήνες χωρίς Εθνικές.

ΤΙ ΦΤΑΙΕΙ ΦΕΤΟΣ
Σε τι απέτυχε ο Πασκουάλ λοιπόν; Γιατί καμία ομάδα δεν είναι πλήρης. Όλες έχουν θέματα. Το μυστικό ποιο είναι; Να τα κρύβεις. Να κρύβεις τις αδυναμίες του κάθε παίκτη και να βρίσκεις δυάδες και τριάδες που έχουν χημεία και αλληλοκαλύπτουν ο ένας τον άλλο. Απλά πραγματάκια. Αν ο Παππάς τα είχε όλα και έβαζε κάθε μέρα 30 πόντους θα έπαιζε στο ΝΒΑ. Αλλά γιατί δεν αρέσει στον Τσάβι πχ ο Παππάς και σε κάποιους που ταυτίζονται με τον Ισπανό; Όταν οι Αμερικανοί έχουν στην κακή μέρα 2/12 γιατί δεν μιλάνε; Βάζει τον Παππά κάτι τρίλεπτα και περιμένει να του βάλει 3τρ. σερί; Ο Λάρι Μπερντ είναι ο Νίκος; Εδώ στην Ρωσία τον έβαλε και 3άρι για να θυμηθεί τις αλάνες ο παίκτης… Πλάκα κάνουμε λέω… Και μετά του φταίει ο Παππάς του Τσάβι, που μην ξεχνάμε ο παίκτης τον ξελάσπωσε τις περισσότερες φορές στο ΟΑΚΑ και φέτος και τον κράτησε στον πάγκο σχετικά ήσυχα. Καθώς αν δεν καθάριζε στα ντέρμπι με τον Ολυμπιακό δεν ξέρουμε τι πίεση θα είχε ο Τσάβι από τον κόσμο. Αλλά εδώ ξέχασε στο ματς με την αθλητική Χίμκι τον καλύτερο παίκτη του σε ενέργεια, τον Θανάση, εκτός για 40′! Σαν να μην ήταν στην Μόσχα. Προφανώς δεν βάζει τον Παπαγιάννη γιατί τον χτυπάνε στα πόδια… Αν είχε και γρήγορα πόδια ο Παπαγιάννης δεν θα γύρναγε στην Ευρώπη, θα ήταν με 5-10 εκ. στο ΝΒΑ! Για αυτό είναι ο προπονητής όμως. Για να κρύβει τις αδυναμίες… Είχα πει ένα σχήμα με ΠαππάΘανάσηΤόμας μαζί, για να κρύβει ο δεύτερος τον τελευταίο στην άμυνα, αλλά να έχει το σουτ του Αμερικανού και τα ντράιβ του Παππά. Με αυτό καθάρισε τον Ολυμπιακό και την Μπαρτσελόνα και μετά δεν τους είδαμε ποτέ ξανά!

Ο ΠΑΟ έχει φέτος ερωτηματικά όπως όλες οι ομάδες. Το πρώτο και βασικότερο είναι η χημεία με τον τρόπο που περιγράψαμε όμως. Μετά έχει την εξάρτιση στην δημιουργία από τον Καλάθη, την έλλειψη μακρινού σουτ, την άμυνα στο 4 και το τελευταίο που προέκυψε είναι η εμμονή να παίζει αλλαγές στην άμυνα, που δεν ταιριάζει καθόλου σε αυτό το ρόστερ. Λοιπόν. Καλάθης είναι ένας. Δεν επιτρέπεται να έχει όμως τον Λεκαβίτσιους πίσω με 350 χιλ.. Πάρε ένα παίκτη των 500 χιλ. που βρίσκεις εύκολα και να είναι για 10′ αξιόλογα σαν άσος και όχι σαν δυάρι που έτσι έκανε τα καλύτερα παιχνίδια του τελικά, αυτά τα ελάχιστα, όπως με τον Ολυμπιακό, ο Λιθουανός. Άρα φταίει ο Πασκουάλ εδώ. Ο Γιόβιτς δεν του έκανε δηλαδή; Παραφταίει για την άμυνα με αλλαγές, αφού δεν βγαίνει πλέον και είναι ξεκάθαρο. Στο θέμα του τριπόντου, έχασε δύο καλούς, αλλά όχι σταθερούς πέρσι σουτέρ από μακρυά, τους Τζέιμς και Σίνγκλετον. Έχει παίκτες με σουτ, αλλά όχι κλασικούς σουτέρ. Αν όμως επιδιώκει το μπάσκετ που ήθελε με ποσταρίσματα και ντράιβ (με Λάνγκφορντ βασικά), δεν κυνηγά την λεγόμενη έξτρα ή εξωτερική πάσα και έτσι τα σουτ είναι συνήθως σκοτωμένα ή καταλήγει το σύστημα να σουτάρει ο χειρότερος σουτέρ από τα 6.75! Είναι δυνατόν τα περισσότερα τρίποντα να τα έχει σουτάρει σε μια ομάδα ο χειρότερος σουτέρ; Ο Καλάθης έχει 44 και με ποσοστό 18%! Τι άλλο χρειάζεται να καταλάβει ο Πασκουάλ; Αυτός δεν αποφασίζει; Στην άμυνα στο 4 έχει θέμα με τον άγουρο Μήτογλου λογικά και τον Τόμας που είναι μαύρη τρύπα στο κομμάτι αυτό, ειδάλλως θα έπαιζε στην ΤΣΣΚΑ. Τι κάνεις; Βάζεις χαμηλά σχήματα με τον Θανάση 6-7′,ανεβάζεις τον Παπαπέτρου που ήταν εξαιρετικός στην θέση αυτή στον Ολυμπιακό για ένα δεκάλεπτο και κάνεις τρικ όπως ΘανάσηΤόμας μαζί που του βγήκε πάντα και με τον Μήτογλου πεντάλεπτα να… ψήνεται. Ακόμα και τον Γκιστ, ανάλογα τον αντίπαλο πάντα. Υπάρχουν άπειρες επιλογές και ο Πασκουάλ δεν κάνει καμία σωστή, απίστευτο!

ΠΩΣ ΑΛΛΑΖΕΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Ακούω και το άλλο. Ότι το ρόστερ είναι γηρασμένο, ότι δεν υπάρχουν παικταράδες. Έχει η ομάδα μια ισχυρή βάση Ελλήνων για μια επταετία μπροστά. Δεν γίνεται να έχει και πέντε Αμερικανούς παικταράδες. Το να έχεις γερόλυκους Αμερικανούς, αφού πας σε αυτή την βάση-πρότζεκτ, δεν είναι κακό. Κακό είναι όμως αν περιμένεις από αυτούς να καθαρίσουν την μπουγάδα… Το θέαμα ο Πασκουάλ να περιμένει τον Λάνγκφορντ να βάλει 40άρες (!) είναι αποκαρδιωτικό για τον ίδιο τον προπονητή, καθώς έτσι δείχνει η ομάδα αδούλευτη! Αν περιμένεις τον Λάσμε στα 36 να κάνει ότι στα 28 θα έπαιζε στην ΤΣΣΚΑ και δεν θα είχε έρθει εδώ απλά. Άρα βρίσκεις την βάση σου και βάζεις συμπληρωματικά πράγματα από τους γερόλυκους Αμερικανούς. Προφανώς όμως ο Πασκουάλ έχει χάσει την μπάλα και έχει μπερδευθεί με τα θέλω του και το ρόστερ. Και δεν έχει και τον Τζέιμς που πέρσι έπαιρνε πάνω του το παιχνίδι στο τέλος και ότι κάτσει. Τελικά, μήπως αυτό και όχι τα περίφημα… 100 συστήματα, που δεν είναι ούτε 10 τελικά, ταιριάζει στον τεχνικό του ΠΑΟ;

Η κατάσταση αλλάζει με πρακτικές κινήσεις. Αν μπορείς σε ρόστερ κάνεις μια αλλαγή και παίρνεις ένα πόιντ για 10′. Και αν δεν βρεις δεν πειράζει. Ο Λάνγκφορντ δεν μπορεί να παίζει πάνω από 12′ γιατί τον… τρυπάνε στην άμυνα όλοι. Άντε σε 3-4 ματς να παίξει 15-20′ και τον βάζεις και στον άσο αναγκαστικά. Ο Παππάς πρέπει να παίζει 25′, να είναι ο ηγέτης και να έχει και μια μορφή ασυλίας. Μπορούν και μαζί για ένα οκτάλεπτο ΠαππάςΛάνγκφορντ που θα παίζει με ντράιβ και πχ τον Παπαπέτρου στο 4 να ποστάρει και τον Θανάση για τις «δεύτερες» άμυνες. Δυάδα που αποδίδει είναι Τόμας με Θανάση μαζί. Δοκιμάζεις τον Παπαπέτρου στο 4 και τον Λοτζέσκι στο 3. Με ψηλούς, όπως έχασε από την Ζαλγκίρις μέσα στο ΟΑΚΑ, παίζεις με τον Παπαγιάννη και προσπαθείς να τον κρύψεις απλά στην άμυνα στο πικ εν ρολ με βοήθειες. Δεν παίζεις ποτέ αλλαγές στην άμυνα. Βάλε Γκιστ και Παπαγιάννη μαζί πχ και με Θανάση ή Παπαπέτρου, αλλά και σκόρερ μέσα για να μην δίνουν όλοι το σουτ στο Καλάθη. Απαγορεύεις στον Καλάθη να σουτάρει περισσότερο απ’ όλους και ας είναι ο καλύτερος γενικά-σ.σ όχι επιθετικά-και ακριβότερος παίκτης σου. Βρίσκεις δυάδες, τριάδες, κάνεις τρικ. Απλά πράγματα. Αφήνεις τα συνεχή ποσταρίσματα, κυνηγάς τα ντράιβ και τις εξωτερικές πάσες και μακρινό σουτ. Πήρες τον Λάσμε για 10′ πίσω από τον Γκιστ, όχι για να παίζει 20′ στα 36!Είναι δυνατόν να παίζει ο παίκτης με την μεγαλύτερη έφεση στο σκορ και σαν προσωπικότητα, ο Παππάς, μόλις 15′ μ.ο και σπαστά; Και να έχει ο Λάνγκφορντ στα 36 σχεδόν 22′; Και να παίζει λιγότερο από τον Λεκαβίτσιους ο καλύτερος σε ενέργεια, ο Θανάσης; Απλά πραγματάκια, πρακτικότητα θέλει το μπάσκετ… Μυαλό και πρακτικότητα όμως, τα 100 συστήματα είναι για τα βιβλία…