Ιστορική μέρα λοιπόν σήμερα (25/9) με την μεγάλη επιτυχίας της Εθνικής μας ομάδα που ήταν και από τις τελευταίες αποστολές με μεγάλα αποτελέσματα,στο Βελιγράδι. Ήταν λοιπόν 25 Σεπτεμβρίου του 2005, πριν 13 χρόνια, όταν η Εθνική ομάδα μπάσκετ υπό τις οδηγίες του Παναγιώτη Γιαννάκη έφτανε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου στο Ευρωμπάσκετ της Σερβίας.Οι παίκτες μας επικράτησαν στον τελικό της Γερμανίας του μεγάλου Ντιρκ Νοβίτσκι με 78-62 και επανέλαβαν τον άθλο του 1987, κατακτώντας για δεύτερη φορά το χρυσό μετάλλιο. Ήταν μια Εθνική με πολλούς πρωταγωνιστές και την τελευταία σπουδαία ενωμένη περιφέρεια που ήταν όμως και στην επιτομή της ομαδικότητας και με μια ομάδα που δεν ξεκίνησε για να βρεθεί στο ψηλότερο σκαλί αρχικά αλλά έστελνε το μήνυμα. Η Ελλάδα απέκλεισε τη Ρωσία του Αντρέι Κιριλένκο (66-61), καθώς και το φαβορί, Γαλλία του Τόνι Πάρκερ (67-66) με το ιστορικό τρίποντο του Δημήτρη Διαμαντίδη και το περίφημο “βάλτο αγόρι μου” σε μια μεγάλη ανατροπή και ιστορική ακόμα και σήμερα καθώς χάναμε με 55-62 στα 40”! Στην ουσία η Εθνική μας πήρε το τρόπαιο στον ημιτελικό με τους Γάλλους! Ο μόνος βέβαια που μίλαγε για χρυσό και πολλοί απορούσαμε αρχικά καθώς δεν είχαμε πάει καλά στα φιλικά απ ότι θυμάμαι τότε, ήταν ο αρχηγός της ομάδας εκείνης ο Μιχάλης Κακιούζης που χαρακτηριστικά λέει ακόμα και σήμερα ότι “Η Εθνική του 2005-06 ήταν η καλύτερη όλων των εποχών στην Ελλάδα“.Μην ξεχνάμε ότι από εκεί ήρθαν οι μεγάλες επιτυχίες με την καυτή περιφέρεια με Διαμαντίδη, Παπαλουκά, Σπανούλη.

 Έχουμε να θυμόμαστε πολλά από εκείνη την εποχή και χρονιά. Ήταν το δεύτερο χρυσό μας και το πρώτο εκτός έδρας σε ένα γήπεδο που θύμιζε ΣΕΦ 87′ με τους 7.000 Έλληνες που βρέθηκαν στον τελικό. Είχαμε και ένα άστρο καθώς η Γερμανία έκανε το μπαμ και απέκλεισε την Ισπανία και έτσι ήμασταν βέβαιοι ότι στον τελικό δεν χάνουμε την κούπα με τα “πάντσερ”! Και ήταν και το προοίμιο για τον θρίαμβο με τους Αμερικανούς ένα χρόνο μετά στο Μουντομπάσκετ. Μια νέα χρυσή ομάδα είχε αναδειχθεί, μια νέα βερσιόν της Εθνικής αγαπημένης! Να θυμίσουμε φυσικά την σύνθεση της Εθνικής μας στον μεγάλο τελικό και το 78-62. Μια ομάδα που έπαιζε τρομερή άμυνα βασικά και είχε πάθος και ρόλους με κορυφαίο τον Δημήτρη Διαμαντίδη. Ο Διαμαντίδης, που μετρούσε 2/12 τρίποντα και 8 συνεχόμενα άστοχα, πριν σκοράρει το πιο κρίσιμο της καριέρας του στην ανατροπή του ημιτελικού με την Γαλλία. Και κατάφερε να ψηφιστεί στην κορυφαία πεντάδα του Ευρωμπάσκετ αν και είχε μ.ο 5,5π! Αξίζει να μπει κανείς στα βίντεο από τότε να δει την ιστορική ανατροπή που μέσα στα 40” από -7 χάσαμε και επίθεση αλλά το γυρίσαμε και έχασε και 2β ο ΝΒΑερ Τόνι Πάρκερ.

Ελλάδα (Γιαννάκης): Τσαρτσαρής 10, Χατζηβρέττας 8 (2), Ζήσης 13, Διαμαντίδης 2, Παπαλουκάς 22 (4), Ντικούδης 8, Κακιούζης 11 (2), Μπουρούσης 4, Σπανούλης 2, Βασιλόπουλος.