Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει το Ευρωμπάσκετ και κάνει σοβαρές επισημάνσεις…

 

Τα παιχνίδια της φάσης των “16” έστειλαν πολλά μηνύματα από το Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας πλέον. Αν και αρχικά υπήρχαν ξεκάθαρα φαβορί, και εκπλήξεις είχαμε και πολλοί μεγάλοι γλίτωσαν στο τέλος κυριολεκτικά. 

Το πιο μεγάλο θύμα ήταν ασφαλώς η Σερβία και ο αποκλεισμός σοκ από την Ιταλία. Καθώς μπορεί και η σκουάντρα ατζούρα να είναι ένα μεγάλο όνομα, αλλά το ρόστερ της δεν είναι καλό φέτος. Αυτό όμως και αν και δεν είχε κανένα γνωστό πλει μέικερ ή σέντερ, δεν την εμπόδισε να κάνει το μπαμ με το πρώτο φαβορί μαζί με εμάς για τον τίτλο Σερβία. Μάλιστα καθάρισε την Σερβία από -10 και καθαράπηγαίνοντας και στο +12 με τον προπονητή της Ποτζέκο εκτός γηπέδου λόγω αποβολής. Και με ομοβροντία τριπόντων στο β΄μέρος και με 6 παρακαλώ από τον σχεδόν άγνωστο Μάρκους Σπίσου!

Λίγο αργότερα, η Ελλάδα αγκομάχησε να αποκλείσει την μέτρια φέτος Τσεχία που σε όμιλο στο σπίτι της (Πράγα) γλίτωσε το σοκ και προκρίθηκε στην τελευταία αγωνιστική σαν 4η! Και όμως ήταν μπροστά πολλή ώρα με την ομάδα μας που είναι και στοιχηματικά πρώτο φαβορί για τον τίτλο! Αν και έχουμε πολύ καλύτερη ομάδα παραλίγο να έχουμε σοβαρό πρόβλημα ακόμα και αποκλεισμού.

Όλα αυτά δεικνύουν ότι στα Ευρωμπάσκετ παίζουν τεράστιο ρόλο τα χιαστί. Που έχουν πολύ άγχος και το απρόβλεπτο. Το μπασκετ για να εξηγήσουμε τα πως και τα γιατί, έχει πλέον αλλάξει. Έχει γίνει πολύ γρήγορο με τα 24” πλέον και πολύ ανατρεπτικό με το πολύ παιχνίδι με μακρινό σουτ και τρίποντο. Και γι αυτό αρκεί ένα τρίλεπτο και πολύ λέω για να αλλάξει ένα παιχνίδι 10-15π! Και η καλύτερη ομάδα δεν κερδίζει πλέον τόσο συχνά. Μπορεί να παίξει μια ζώνη μια ομάδα όπως έκανε πχ η Τσεχία με εμάς, να είναι άστοχη η καλή ομάδα, να αρχίσει να μπαίνει σε άγχος και να βάλει τα απίστευτα η μικρότερη ομάδα και να καθαρίσει. Όπως πχ έκανε η Ιταλία με τους Σέρβους.

Αυτό είναι το νέο μοντέλο μπάσκετ όμως και άρα πρέπει να συνηθίσουμε τις ανατροπές και εκπλήξεις. Κλειδί πια το τρίποντο καθώς πολλές ομάδες σουτάρουν περισσότερο έξω από τα 6.75μ σε σχέση με μέσα και φυσικά το άγχος. Οπότε εύκολο ματς και δη σε Ευρωμπάσκετ δεν υπάρχει. Τελεία και παύλα! Αυτά!