Ήταν 7 Ιουνίου του 1993….  Η είδηση σκάει το πρωί σαν σοκ για τους φίλους του μπάσκετ…Ο Ντράζεν Πέτροβις,ο «Μότσαρτ» του ευρωπαικού μπάσκετ δεν είναι πια κοντά μας…Όχι δεν το πιστεύει κανείς…Ολοι νομίζουν ότι είναι Πρωταπριλιά…Όχι δεν είναι..

Όμως ο Ντράζεν ήταν σε συζητήσεις με τον Παναθηναικό για την μεταγραφή του αιώνα όπως έλεγε το ρεπορτάζ…Και οι περισσότεροι νόμισαν ότι πρόκειται για μακάβριο αστείο όσων δεν ήθελαν να δουν τον μεγαλύτερο ίσως σταρ που ανέδειξε η Ευρώπη ντυμένο στα πράσινα…Και όμως η ώρα περνάει και η είδηση κάνει τον γύρο της Ευρώπης…Και πλέον κανείς δεν αμφίβάλλει..Ο Μότσαρτ του μπάσκετ δεν πλέον μαζί μας..Στο άνθος της ηλικίας του,την ώρα που γινόταν σταρ και του ΝΒΑ ,ο ιδιόρυθμος αλλά και αξιαγάπητος Ντράζεν που ακόμα σουτάρει με την γλώσα εξω(!) ,έφυγε για το μεγάλο ταξίδι…

Έτσι ξαφνικά που λέει και ο Αντώνης Ρέμος σε μια οτοστράτα της Γερμανίας επειδή προτίμησε το οδικό ταξίδι για την Πολωνία για να αγωνιστεί με την φανέλα της Κροατίας….Και ας του έλεγε ο πατέρας του μην κουράζεσαι Ντράζεν…Αυτός αγαπούσε το εθνόσημο,έπαιξε στην Πολωνία με αντίπαλο την Σλοβενία στις 6 Ιουνίου και μέσω Φρανκφούρτης γύρναγε η αποστολή για Ζάγκρεμπ.

Ο Ντράζεν όμως αγαπούσε και την κοπελιά του που την συνάντησε στην Φρανκφούρτη και οδηγούσε εκείνο το πρωί όταν προτίμησε να ταξιδέψει οδικώς μαζί της για το Ζάγκρεμπ αντί να πάρει το αεροπλάνο με την υπόλοιπη αποστολή της εθνικής της χώρας του….Η κοπέλα του έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου εκείνο το βροχερό πρωινό και ο χάρος δυστυχώς για τους φίλους του μπάσκετ και το ίδιο το αθλημα επαιξε την ιδανική αμυνα..Και πήρε από κοντα μας τον Ντράζεν για να διδάξει μπάσκετ στον άλλο κόσμο…Σε όλους τους υπόλοιπους επάνω…

Ήθελε προπονητή στον Παράδεισο για τους κατοίκους του ο Θεός είπαν οσοι γνώριζαν τον Πέτροβιτς….! Και ο Ντράζεν σκοτώθηκε ακαριαία με το αυτοκίνητο σφηνωμένο πίσω μέρος μιας νταλίκας…Ξημερώματα ,περίπου στις 5.30πμ…Δεν φόρούσε ζώνη όπως η κοπέλα που επέζησε και έζησε τον δικό της γολγοθά…

Ο Ντράζεν είναι αναμεσά μας,ζει αναμεσά μας,λένε ακόμα οι φίλοι του..Ακόμα και οι «εχθροί»του όμως του έβγαζαν το καπέλο και δεν παρέλειψαν να κλάψουν πάνω από τον τάφο του στο Ζάγκρεμπ..Αυτοι που ο παρορμητικός Ντράζεν τους έκανε πλάκα με τρίποντα και 40αρες στο παρκέ…!

Ακόμα και ο μεγάλος Ντιέγκο Μαραντόνα όπως λέει η μητέρα του «Επισκέφθηκε τον τάφο του Ντράζεν. Είδα δάκρυα στα μάτια του. Φίλησε την φωτογραφία, άφησε λουλούδια και γυρνώντας προς το μέρος μου, μου είπε» Μην είσαι λυπημένη. Ήταν ένα φαινόμενο και θα ζει για πάντα».

Οι Νετς απέσυραν στο ΝΒΑ την φανέλα με το Νο 3 σε ενδειξη τιμής και εννέα χρόνια αργότερα το ΝΒΑ τον τοποθέτησε στους αξέχαστους με μια θέση στο Hall of Fame.

Ο μοναδικός Μάικλ Τζόρνταν μιλώντας για τον Πέτροβιτς έσταζε μέλι «Ανοιξε τον δρόμο και σε άλλους ευρωπαίους παίκτες να αγωνιστούν με επιτυχία στο ΝΒΑ. Η προσφορά του στο άθλημα του μπάσκετ ήταν τεράστια. Είμαστε όλοι περήφανοι για το γεγονός ότι τον ξέραμε»

Ο γνωστός προπονητής Φιλ Τζάκσον προσθέτει ότι «Ήταν ενας σπουδαίος σουτέρ τριών πόντων, αλλά και εξαιρετικός πασέρ. Ήταν ο απόλυτος παίκτης, έτοιμος να μπει στο All Star. Μας λείπει και τον θυμόμαστε στοργικά. Ήταν σπουδαίος άνθρωπος»

Ο Ντράζεν χάθηκε στα 28του χρόνια και ενώ ειχε αγωνιστεί πριν πάει στο ΝΒΑ σε Σιμπένκα,Τσιμπόνα και Ρεάλ Μαδρίτης .Στο ΝΒΑ μετακόμισε το 1989 ,επαιξε στο Πόρτλαντ και την επόμενη χρονιά στο μέσον πήγε στους Νετς που πρόλαβε να αγωνιστεί 2,5χρόνια με μ.ο 23π! Σε μια εποχή που οι Ευρωπαίοι στο ΝΒΑ ήταν κάτι σπάνιο και πόσο μάλλον να πρωταγωνιστούν. Αν έπαιζε σήμερα με το σημερινό επίπεδο στο ΝΒΑ ο Πέτροβιτς θα ήταν μακράν πρώτος σκόρερ. Ο Πέτροβιτς που ήταν κοντά και στον Παναθηναϊκό συμφωνα με το τότε ρεπορτάζ και ο Παύλος Γιαννακόπουλος ετοίμαζε την μεγαλύτερη μπασκετική βόμβα όλων των εποχών….!Τι θα γινόταν πραγματικά κανείς δεν ξέρει!

Ο Ντράζεν Πέτροβιτς που είναι σημείο αναφοράς για οποιον μπασκετμπολίστα θέλει να φτάσει στην κορυφή αφού δεν αρκεί μόνο το ταλέντο..Ο Μότσαρτ επαιρνε τα κλειδιά του γηπέδου και πήγαινε στις 7 το πρωί(!) στο κλειστό για σουτ…..!Και μετά εμενε για την προπόνηση με την υπόλοιπη ομάδα…!  Ντράζεν ζεις,εσύ μας οδηγείς….!