Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει την νίκη της Εθνικής μας με την Τουρκία και την επόμενη μέρα

Το τελευταίο φιλικό της Εθνικής μας πριν τις επίσημες υποχρεώσεις για προκριματικά Μουντομπάσκετ(την άλλη εβδομάδα)και Ευρωμπάσκετ(1-18/9)ήταν ένα σοβαρό φιλικό με την εξαγωγή πολλών χρήσιμων αλλά και θετικών συνάμα συμπερασμάτων. Για πρώτη φορά είπα μπράβο,κάτι αλλάζει. Όχι ότι είχαμε κανένα παράπονο από την ομάδα ως τώρα, αλλά είδαμε μια αλλαγή σε κάτι από αυτά που μας ταλαιπωρούν χρόνια.

Και ασφαλώς με το ξαφνικό να μην παίξει λόγω ενοχλήσεων ο Γιάννης ,δεν πίστευα ότι θα κερδίσουμε. Αν και είχα δει ότι με τον Ιτούδη στο πάγκο κάτι αλλάζει. Με το επιτελείο του κάνει εξαιρετική δουλειά και η ομάδα χωρίς Γιάννη (αλλά και χωρίς Παπαγιάννη ακόμα και χωρίς Παπαπέτρου που δεν έχει πάντως σημαντικό ρόλο σε αυτή την ομάδα),έδειξε πολλά θετικά σημάδια. Απέναντι σε μια Τουρκία που έχει παίκτες που όλοι σουτάρουν από μακρυά,πολλούς ΝΒΑερς και τον γιγαντα Αταμάν στο πάγκο που είναι προπονητάρα και έχει πει πάνε για μετάλλιο. Ε, όταν κερδίζεις αυτή την Τουρκία με 89-80 ,ναι ,είμαι αισιόδοξος.

Σε ένα φιλικό που λόγω έντασης,αποβολών,μανουριασμάτων των παικτών και γεμάτου ΟΑΚΑ, θύμιζε σημαντικό αγώνα . Και μου άρεσε που γέμισε το ΟΑΚΑ με 20.000 κόσμο μέσα σε καύσωνα και διακοπές. Και μου άρεσε περισσότερο που ο Ιτούδης πήγε στον Αταμάν και στο πάγκο της Τουρκίας να τον ηρεμήσει στην αποβολή του στην 3η περίοδο.Και που χειροκρότησε ο κόσμος τον τούρκο 24χρονο Γιουγκιτκάν που αποχώρησε με σοβαρό τραυματισμό. Δεν μου άρεσε που κάποιοι αποδοκίμασαν τον ύμνο της Τουρκίας. Λάθος. Σεβασμός και εμείς οι Έλληνες πρώτοι το διδάσκουμε αυτό.

Πάμε στα αγωνιστικά. Η ομάδα ήταν εξαιρετική. Σε αντίθεση με την Γεωργία που δεν αρχίσαμε καλά(9-15 και 2/18τρ),με την Τουρκία μπήκαμε με τρομερο πάθος,διάθεση και ψυχή που επισήμανε και ο Ιτούδης στο τέλος. Προφανώς έπαιξε ρόλο και ο κόσμος στο τουρνουά Ακρόπολις που ηταν σαν τελικός! Το 15-6 στο 6′ με σούπερ Κώστα Αντετοκούνμπο(δίδυμο με Θανάση στην φροντ λάιν)ήταν όλα τα λεφτά.Με σούπερ Κορκμάζ(19π στο α΄!)η ψηλή περιφέρεια της Τουρκίας στο 2-3 και ας ήταν ανέτοιμος ο Λάρκιν,πήρε μπρος και προσπέρασαν 29-34. Μετά το 43-43ημ και το 51-45 μια από τα ίδια. Στην 2η περίοδο δεχθήκαμε 28π και υπάρχει προβληματάκι στο ροτέισον. Όμως κρατώ τον χαρακτήρα και το εξαιρετικό κοουτσάρισμα και τα εξαιρετικά δίλεπτα -τρίλεπτα με τα πολύ χρήσιμα τύπου 7-0 σερί. Που αλλάζουν την ροή σε ένα ματς. Στην 4η περίοδο η Τουρκία με μομέντουμ πέρασε 67-74 και απαντήσαμε με ένα 10-0 και ένα 20-6 και κερδίσαμε και άνετα! Σημαντικό τα μόλις 6 λάθη,καλό σχετικά το 10/27τρ. Κακό ποσοστό πάλι οι βολές(9/18)με 1/8 στο α ΄μέρος! Η άμυνα κατά διαστήματα εντυπωσιακή (Ο Κορκμάζ μόλις 3π στο β’ μέρος) όπως δεικνύουν και τα 8/11 φαστ μπρεικ. Αποτελεί ζητούμενο το εύκολο καλάθι από καλή άμυνα. Ο Κώστας απίστευτος με 19π και13ρ και θύμιζε Γιάννη κατά διαστήματα! Αποκάλυψη στο φινάλε που γυρίσαμε το ματς ο Κασελάκης στο “4”οπως και με την Γεωργία και μάλλον καπαρώνει θέση για 12αδα. Ο Παπανικολάου καταπληκτικός καθώς πλην της άμυνας που είναι πάντα καλός,είχε και3τρ στην επίθεση και σημαντικά! Ο Ντόρσει με πολυδιάστατο παιχνίδι δείχνει ηγετικός καθώς το γουστάρει και δεν περιμένει μόνο το τρίποντο .Πολλές ατομικές φάσεις και 16π με 3ρ,4ας! Βοήθησε στα λίγα λεπτά στο α’μέρος ο Λαρεντζάκης όπως και ο Αγραβάνης. Ο Σλούκας με τον Καλάθη καλοί απλά. Ο Λούντζης προσπάθησε πάλι αλλά δεν σκοράρισε και δεν έπαιξε στο β’. Λίγο έπαιξε και ο Μποχωρίδης. Πολύ ενέργεια από τον Θανάση.