Ο Σωτήρης Γεωργίου κάνει ένα μίνι απολογισμό της φετινής διοργάνωσης

 

Η κατάκτηση του τίτλου από την Ισπανία που δεν ήταν το μεγαθήριο που ξέραμε, ήταν το αποκορύφωμα για να πούμε ότι το φετινό Ευρωμπάσκετ ήταν ένα Ευρωμπάσκετ των εκπλήξεων. Καθώς έμεινε εκτός νωρίς από την μέτρια, αλλά πολύ μαχητική Ιταλία, το δέυτερο φαβορί Σερβία. Από τους “16” μάλιστα με ανατροπή από +12. Και με συνεχόμενα τρίποντα. Όμως τα τρίποντα κυριάρχησαν σε αυτή την διοργάνωση με τις ανατροπές και… βόμβες. 

Η πρωταθλήτρια Σλοβενία με Ντόνσιτς υπέστη σοκ στο χιαστί των “8” από την τρομερή και μεγάλη έκπληξη Πολωνία και μάλιστα ενώ από -23 το γύρισε σε +7! Οι ομάδες των σούπερ σταρ του ΝΒΑ (Γιάννης, Ντόνσιτς, Τζόκιτς) δεν πήγαν καν στα ημιτελικά και κυριάρχησαν οι ομάδες.

Συνολικά ήταν ένα σοκ ότι δεν υπήρχε εκπρόσωπος των “πλάβι” σχολής στα ημιτελικά (εκτός δηλαδή Σερβία, Σλοβενία, Κροατία). Απογοήτευσαν μάλλον αναμενόμενα Λιθουανία και Τουρκία που η πρώτη πλήρωσε την έλλειψη καλών γκαρντ και έχασε πολλά ματς στο πόντο ή στην παράταση και η δεύτερη δεν έπαιξε σαν ομάδα και ψυχωμένα. Και η ομάδα μας βέβαια απέτυχε.

Η οικοδέσποινα Γερμανία πνίγηκε από το άγχος της στον ημιτελικό αλλά έδειξε ότι είναι δύναμη στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ πλέον έχοντας πολλούς ΝΒΑερς.

Εντυπωσίασε θετικά και η Φινλανδία που αποκλείστηκε από +15 (!) από την Ισπανία στους “8”. Η Γαλλία ήταν στα φαβορί αλλά με όχι τόσο καλό ρόστερ ειδικά σε βάθος και στο τέλος δικαίως έχασε στον μεγάλο τελικό αλλά πήρε πάλι μετάλλιο. Η Γερμανία πήρε λογικά το χάλκινο μετάλλιο από την Πολωνία.

Συνολικά ήταν ενα επιτυχημένο (σε 5 πόλεις) Ευρωμπάσκετ με πολλές εκπλήξεις, ανατροπές αλλά και ωράιο μπάσκετ με υψηλά σκορ.

Και η τρομερή Ισπανία έκανε δίκαια το μπαμ και κατέκτησε τον τίτλο. Καθώς μπορεί να μιλάμε για την ομάδα φόβητρο την τελευταία 15ετία που ήταν η Dream Team της Ευρώπης αλλά οι “φούριας ρόχας” προέβησαν σε βαθιά ανανέωση και είχαν και απουσίες κατεβάζοντας την… τρίτη τους ουσιαστικά ομάδα. Παρόλα αυτά και αν και στην 1η φάση έχασαν από το Βέλγιο(!) πήραν δίκαια τον τίτλο επιστρέφοντας στην κορυφή και παίρνοντας τα ηνία από την Σλοβενία (2017). Μιας και ήταν ομάδα με την σημασία της λέξεως και για πρώτη φορά με νατουραλιζέ τον απίστευτο όμως πλέι μέικερ Λορέντζο Μπράουν! Και ο Ιταλός Σέρτζιο Σκαριόλο ο μαέστρος από τον πάγκο. Ο Σκαριόλο δουλεύει όλο το ισπανικό πρόγραμμα μπάσκετ σε εθνικό επίπεδο και δικαιώθηκε απόλυτα. Απίστευτο τουρνουά για την Ισπανία που ήταν αρχικά 6ο φαβορί για τον τίτλο και που κανείς μπασκετικός δεν την περίμενε με το ρόστερ που κατέβηκε!

Το νέο ραντεβού στην Λετονία το 2025!