Με ξέρετε καλά και ξέρετε ότι αποφεύγω για τους παίκτες τα μεγάλα λόγια. Και σπανίως με εντυπωσιάζει κάτι. Ο Βασίλης Σπανούλης είναι ένας Legend της Ευρωλίγκα και του μπάσκετ και όχι μόνο στην Ελλάδα και γνώρισε το τελευταίο Standing ovation στο ΣΕΦ για την προσφορά του στον Ολυμπιακό. Με μια μικρή καθυστέρηση στην εκδήλωση από την ΚΑΕ, αφού η αποχωρησή του από την ενεργό δράση συνέπεσε με τον κορωνοιό. Πλέον είδε την φανέλα του να μπάινει στην οροφή του ΣΕΦ και η ζωή συνεχίεται. Φυσικά όλοι μίλησαν για τον αθλητή Σπανούλη που αποτελέι ένα πρότυπο για όλα τα νέα παιδιά. Εγώ θα ξεφύγω από τα τετριμμένα και θα πάω στα πιο σοβαρά.

Ο Σπανούλης είναι Legend της Ευρωλίγκα και της Ελλάδας. Δεν είναι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών στην Ελλάδα σαφώς και ούτε και στην Ευρώπη. Είναι όμως από τους καλύτερους λόγω και της επιδραστικότητας που είχε στο παιχνίδι. Λόγω της προσωπικότητας και επειδή ο ηγέτης είναι αυτός που δεν φοβάται και συμπαρασέρνει όλη την ομάδα πάνω του. Ο Σπανούλης είναι πρότυπο για όλους τους νέους στον χώρο του μπάσκετ επειδή δεν του χαρίστηκε κάτι, δεν ήταν τυχερός. Αντιθέτως δεν ήταν ποτέ το μεγάλο ταλέντο και έφτασε στην κορυφή με την σκληρή του δουλειά. Βάση ταλέντου του μόνο ο Σπανούλης θα γινόταν Σπανούλης! Καθώς δούλεψε με το κεφάλι κάτω πολύ σκληρά και είχε μια άριστη εξωγηπεδική ζωή αφού πρόσεχε και ατομικά αλλά και δεν θα τον έβλεπες ποτέ μεσάνχτα έξω.

Αποτελεί πρότυπο και έμπνευση ότι μπορείς με σκληρή δουλειά με ένα λίγο ταλέντο,να γίνεις κορυφαίος. Ενας άνθρωπος που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Όταν έγινε η μεταγραφή του στον ΠΑΟ είχα πει ότι θα αλλάξει την σύγχρονη ιστορία του Ολυμπιακού επειδή είναι πραγματικός ηγέτης, γεννημένος μαχητής και νικητής και θα μεταδώσει αυτό το πνεύμα στους ερυθρόλευκους. Και έτσι ακριβώς έγινε. Αν δεν είχε πάει ο Σπανούλης δεν θα είχε πετύχει όσα πέτυχε ο Ολυμπιακός που ειχε πολύ μεγαλύτερα μπάτζετ αλλά χωρίς ανάλογη επιτυχία.

Επειδή πολύς λόγος γίνεται για το ΝΒΑ και τον Σπανούλη τα πράματα είναι απλά. Όταν πήγε εκεί δεν ήταν ακόμα τόσο εύκολο για τους Ευρωπαίους το ΝΒΑ. Εκτός αυτού νομίζω η ψυχοσύνθεση του Σπανούλη δεν του ταιριάζει εκεί και γι αυτό γύρισε. Και τότε είχε παικταράδες μπροστά του. Αν πήγαινε σήμερα θα είχε άνετα 25′ και 10-12π μ.ο Άλλες εποχές. Από εκεί και πέρα ο Σπανούλης ήταν βέβαιο ότι θα συνέχιζε σαν προπονητής καθώς όπως θυμάστε δεν έλεγε να αφήσει και την ενεργό δράση και κατάφερε στα τελειωματά του να έχει τις καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με αλλα μεγάλα ονόματα σε αυτές τις ηλικίες. Όμως δεν μπορούσε να είναι τόσο επιδραστικός πια και γι αυτό άρχισε να γίνεται και πρόβλημα κατά κάποιο τρόπο. Τέτοιες προσωπικότητες δεν δέχονται ότι δεν είναι τα πρωτα βιολιά ακόμα και στα 40τους! Αλλά γι αυτό είχαν και την πορεία που είχαν!

Σαν προπονητής είναι πάλι βέβαια η επιτυχία του. Τελειομανής,δουλευταράς και δέιχνει ότι ήδη ξεπέρασε το αρχικό πρόβλημα που έχουν πολλοί μεγάλοι παίκτες όταν περνούν στην προπονητική. Το ότι δηλαδή έχουν απαιτήσεις από τους παίκτες τους σαν να έπαιζαν οι ίδιοι! Μόλις το ελέγχουν πάνε βήμα βήμα και προχωράνε. Ο Σπανούλης το πάει πολύ καλά,θεωρώ ότι σε 5 χρόνια το αργοτερο θα είναι στα μεγαλύτερα ονόματα της Ευρώπης. Αρκεί πάντα να διαχειρίζεται σωστά το πρέπει και την τελειομανία του σε σχέση με τους πάικτες και τον εαυτό του βέβαια για να έχει πάντα καθαρό μυαλό. Σωστά πάει βήμα βήμα και άρχισε με το Περιστέρι. Θεωρώ βέβαιο ότι θα είναι σε μεγάλο πάγκο της Ευρωλίγκα σύντομα σχετικά και ότι θα είναι ο διάδοχος κάποια στιγμή του Μπαρτζώκα στον αγαπημένο του Ολυμπιακό. Και θα πρέπει να είναι και ο κόουτς της Εθνικής μας ομάδας. Κάτι που έπρεπε να έχει γίνει άμεσα και αντί του Ιτούδη σε ένα πρότζεκτ όπως το αντίστοιχο με του Γιαννάκη προ 20ετίας.

Τέλος ο Βασίλης Σπανούλης είναι και πρότυπο στην προσωπική του ζωή με μια υπέροχη και πολυμελή οικογένεια. Άριστος οικογενειάρχης,πρότυπο και κυρίως με έξι παιδάκια(!) σε μια εποχή υπογεννητικότητας στην χώρα μας . Και μην βιαστείτε να πείτε,έχει λεφτά λογικό. Οχι. Και άλλοι έχουν χρήματα για δέκα ζωές και προτιμουν την…ζωάρα από το να φέρνουν παιδιά στον κόσμο και να έχουν μια αγαπημένη οικογένεια. Αυτή είναι η μεγαλύτερη νικη του Βασίλη για εμένα και με ένα μεγάλο κοινωνικό αποτύπωμα….!