Πολλές φορές κατακρίνω την εξωγηπεδική συμπεριφορά των αθλητών και δεν των ακριβοπληρωμένων για την μη προσφορά τους στην κοινωνία στις περισσότερες περιπτώσεις. Οχι σαφώς ότι μας πέφτει λόγος τι κάνουν στην τσέπη τους αλλά όταν κάποιος είναι δημόσιο πρόσωπο ή και ίνδαλμα, ασφαλώς δεν μπορεί να μην θέλει να δέχεται κριτική. Και αναλόγως ασκείται από όλους η κριτική μας. Ενας μπασκετμπολίστας,όπως και ένας αντίστοιχα ποδοσφαιριστής, τραγουδιστής, διάσημος ηθοποιός κτλ, είναι “υποχρεωμένος”για μένα να ανταποδίδει μέρος του συμβολαίου του στην κοινωνία καθότι ήταν τυχερός που έκανε το χόμπι του ακριβοπληρωμένο επάγγελμα. Ασφαλώς είναι και “υποχρεωμένος”να δίνει και το καλό παράδειγμα και για… παραδειγματισμό των άλλων και την ανάλογη σύγκριση από το κοινό και τους φιλάθλους,επιμένω ότι πρέπει να δημοσιοποιείται όπως και στο ΝΒΑ η κάθε ανάλογη προσπάθεια.

Προ ημερών είδαμε τον Ισπανό σταρ του ΝΒΑ Μαρκ Γκαζόλ με συμβόλαια των 10 εκατ. εκεί το χρόνο και παραπάνω, να βρίσκεται σε αποστολή με την ομάδα «Proactiva Open Arms». Στη φωτογραφία που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter ο Μαρκ Γκασόλ διακρίνεται να βοηθά μια γυναίκα που βρίσκεται σε σωσίβια λέμβο και μαζί με άλλα μέλη της ομάδας διάσωσης την μεταφέρουν σε σωστικό σκάφος. Και μάλιστα καλεί και τους συμπαίκτες του να λάβουν μέρος στην προσπάθεια αυτή αφού μιλώντας στην El Pais της πατριδας του ο Καταλανός σέντερ είπε ότι «έχω δυο παιδιά τη Τζουλια και το Λούκα και θέλω να τους δώσω το παράδειγμα.

Φαντάζομαι την αγωνία των γονιών που προσπαθούν να διασχίσουν με τα παιδιά τους τη Μεσόγειο από την Αφρική για να φτάσουν στην Ευρώπη. Και ασφαλώς τι εκβιασμούς, δολοφονίες, απειλές δέχονται στην προσπάθειά τους να φτάσουν σε μια χώρα όπου μπορούν να ζήσουν με ειρήνη και αξιοπρέπεια.

Και εδώ όλοι πρέπει να συνεισφέρουμε. Είναι πολύ διαφορετικό να ακούμε ή να διαβάζουμε ότι κάποιοι πνίγονται . Είναι πολύ διαφορετικό όμως να βλέπετε έναν άνθρωπο νεκρό στη θάλασσα που για μια οικογένεια ήταν το κέντρο του κόσμου. Δεν είναι τίποτα το μπάσκετ και οι επιτυχιες του σε σχέση με το να δίνεις ένα χέρι βοηθείας άμεσα για την αντιμετώπιση της καθημερινής τραγωδίας των χιλιάδων μεταναστών που διακινδυνεύουν και συχνά χάνουν τη ζωή τους στην θάλασσα’!

Κάντο λοιπόν όπως ο Μαρκ Γκασόλ. Καλό θα είναι και οι δικοί μας παίκτες να πρωταγωνιστήσουν σε ανάλογες ενέργειες πόσο μάλλον όταν έχουμε ανάλογες θαλάσσιες περιπέτειες με την άφιξη μεταναστών,με την Ισπανία. Θα περιμέναμε με χαρά να δούμε Έλληνες αθλητές να πράττουν το ίδιο και να προσφέρουν οιαδήποτε οικονομική βοήθεια στον πονεμένο λαό μας στο συνολό του ή και στους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που έρχονται στην πατρίδα μας. Και να το μαθαίνουμε για να κάνουμε και τις συγκρίσεις για όσους είναι αραχτοί σε σιέστα νομίζοντας ότι αφού αυτοί έχουν λεφτά για δυο ζωές,δεν υπάρχει κάτι άλλο να κάνουν