Ο Σωτήρης Γεωργίου σχολιάζει την Εθνική Ελλάδος εν όψει Μουντομπάσκετ

Η Εθνική μας ομάδα συνεχίζει λοιπόν την προετοιμασία της για το Μουντομπάσκετ και έχει ήδη ξεκινήσει τα φιλικά της παιχνίδια. Και υπάρχει σαφώς η πρώτη εικόνα που είναι ενθαρρυντική. Δεν μας ενθουσιάζει αλλά δεν μας απογοητεύει κιόλας.

Η ομάδα μας φέτος έχει πολλές και σημαντικές απουσίες. Οι Σλούκας-Καλάθης αδυνατίζουν την δημιουργία, αλλά ο Γουόκαπ καλύπτει σε μεγάλο βαθμό σαν ο πρώτος μας νατουραλιζέ τις απουσίες αυτές. Η απουσία του Ντόρσεϊ δημιουργεί ακόμα μεγαλύτερο θέμα στο αιώνιο προβλημά μας, στο μακρινό σουτ! Και φυσικά το μεγάλο ερωτηματικό. Αν είναι στο Παγκόσμιο ο Γιάννης αλλάζουν πολλά καθώς θα βγαίνουν πολλά ελεύθερα σουτ με τους παίκτες που θα τραβάει πάνω του ο πρώτος. Αν όχι οι απουσίες θα είναι μεγάλες. Ομως δεν είμαστε η ομάδα των παραθύρων και κάποια παιδιά από τα παράθυρα είναι έτοιμοι παίκτες πλέον.

Ταυτόχρονα και οι άλλες ομάδες έχουν σημαντικές και πολλές απουσίες. Συνεπώς η ομάδα όπως είναι τώρα και χωρίς Γιάννη,θεωρώ ότι έχει σοβαρές απουσίες αλλά και καλές αρχές και έτσι με τις απουσίες και των άλλων,μπορεί να σταθεί αξιόμαχα και να διεκδικήσει κάτι καλό και ας μην το περιμένουμε!

Αγωνιστικά η ομάδα μας έχει αλλαγή πλάνου φέτος σε σχέση με πέρσι. Ορθώς ο Ιτούδης είδε ότι πρέπει να αφήσει στα πιτς το αμερικάνο μοντέλο που πέρσι ήταν δικαιολογημένο με τους Αντετοκούνμπο και τον Ντόρσεϊ αλλά και τον Καλάθη. Η ομάδα αυτή θα πάει με το ελληνικό μοντέλο. Δηλαδή καλή άμυνα,διάβασμα, τακτική, σκεπτόμενο μπάσκετ. Ακόμα και με την Σερβία που χάσαμε πήγαμε καλά στην άμυνα και γι αυτό γυρίσαμε και ας χάσαμε τελικά, από -15.

Με την επίσης καλή Σλοβενία του Ντόνσιτς κάναμε τις δύο νίκες και με καλό μπασκετ στην επίθεση. Η ομάδα έχει αυτοματισμούς στην επίθεση καθώς η περιφέρεια στηρίζεται στον Ολυμπιακό (Γουόκαπ, Παπανικολάου, Λούντζης, Λαρεντζάκης) και στο δικό του μοντέλο. Δηλαδή με καλές αποστάσεις και κυκλοφορία της μπάλας και έτσι κάπως είχαμε 13/27 τρ στην Λουμπλιάνα με τον Παπανικολάου να έχει 6/6! Μετά βέβαια είχαμε θέμα με 6/27τρ εντός με τους Σλοβένους και με τους Σέρβους 7/30. Το πρόβλημα θα είναι εκεί ειδικά όταν υπάρχει πίεση. Αλλά δεν θα είμαστε τόσο κακοί με το σύγχρονο μπάσκετ.

Το ευχάριστο είναι ότι ο Μητογλου είναι σαν να μην έλλειψε 1,5 χρόνο λόγω του θεματός του και ήταν εκπλητκτικός αν και πρέπει να μην είναι τόσο βιαστικός και φουριόζος. Και με τον Παπαγιάννη που ήταν και συμπαίκτες παλιότερα έχουν το δικό τους δίδυμο ψηλών.

Ανάλογα και ο Λούντζης που βελτιωθηκε και ατομικά και ωρίμαστε και είναι πια ρολίστας υψηλού επιπέδου.

Ο Ρογκαβόπουλος μου άρεσε πάντα και πάντα είχα απορία γιατί δεν τον πήρε μεγάλη ελληνική ομάδα. Ακόμα και άστοχος στο τριποντο που είναι το όπλο του, συνεισφέρει 10π και 5-6ρ. Εντυπωσιακό και είναι πανέτοιμος σε υψηλό επίπεδο. Αν δεν ήταν θα δεν τον έπαιρνε άλλωστε και η πολύ μπασκετική Μπασκόνια.

Ο Παπάπέτρου έχει την εμπειρία του,ο Μωραίτης έρχεται από καλό πρωτάθλημα και δεν έχει επίσης σχέση με τον παίκτη που ξέραμε. Περιμένουμε και τον αθλητικό Κώστα Αντετοκούνμπο. Ο Θανάσης κλασικά με τρομερή ενέργεια, ο Αγρανάνης με τον τσαμπουκά. Αυτή θα είναι πάνω κάτω η βάση μας και τα παιδιά θα παλεύουν όλα τα παιχνίδια τους.