Ο Σωτήρης Γεωργίου προσπαθεί να βρει την 12αδα της Εθνικής μας για το Ευρωμπάσκετ

Το τουρνουά “Ακρόπολις” παραδοσιακά έβγαζε την 12αδα για τις μεγάλες διοργανώσεις που ακολουθούν. Πλέον όμως έχουμε και τα δύο επίσημα ματς για τα προκριματικά του Μουντομπάσκετ και την αναμονή για τους τραυματίες και βασικά για τον Παπαγιάννη. Πάμε όμως να κάνουμε μια εκτίμηση για την 12αδα και πως πήγαν οι υποψήφιοι στο “Ακρόπολις”.

Στα γκαρντ οι Καλάθης – Σλούκας και Ντόρσεϊ είναι οι πυλώνες μας.
Στα φόργουορντ ο Παπανικολάου το βασικό 3αρι. Ο Παπαπέτρου λογικά θα είναι καλά από ένα μικροτραυματισμό και, αν και ψάχνει την θέση του στην ουσία και τον ρόλο του, δεν χάνει την θέση του παρά τον συνωστισμό καθώς είναι όνομα και έμπειρος. Αντίστοιχα και ο Θανάσης που εκφράζει την ενέργεια στα φόργουορντ μαζί με αθλητικότητα, αν και επίσης ψάχνει τον ρόλο του και πάει πολλές φορές στο “4”. Με δεδομένο ότι θα είναι ο Παπαγιάννης Οκ, μαζί με τον Γιάννη φτάνουμε στους 8 παίκτες.
Νομίζω ότι οι τρομερές εμφανίσεις του Κώστα Αντετοκούνμπο έχουν φέρει και τον σίγουρο 9ο παίκτη, καθώς επειδή θα έχουμε ματς με ψηλές ομάδες ο Γιάννης αναγκαστικά θα παίζει μόνο στο “4” εκεί και ο Κώστας και λόγω αθλητικότητας χρειάζεται. Και ας ανεβαίνει ο Γιάννης και στο “5”.

Συνεπώς έχουμε 9 παίκτες που πολλοί παίζουν και σε δύο θέσεις.  Ποιοι θα καλύψουν τις άλλες τρεις θέσεις;

Νομίζω ότι στο “2” στα αμυντικά σχήματα ή και σε χαμηλά σχήματα, ο Λαρεντζάκης έχει κερδίσει την εκτίμηση του Ιτούδη βασικά για την άμυνα αλλά και επειδή γνωρίζει να παίρνει ρόλους ολιγόλεπτους με επιτυχία(κάτι που έκανε και στον Ολυμπιακό δηλαδή). Ανάγκη για τρίτο πλέι μέικερ αφού έχουμε δύο πρωτοκλασάτους δεν υπάρχει και ας το κρατήσουμε αυτό. Ο Λούντζης με τον Μποχωρίδη και τον Καλαϊτζάκη παλεύουν κανονικά για την θέση. Ο πρώτος έχει προβάδισμα καθώς βοήθησε και επιθετικά με την Γεωργία όταν είχαμε κολλήσει και δείχνει πιο έτοιμος. Ο Καλαϊτζάκης ψάχνεται και δεν έχει τόσο την θέση του πόιντ. Ο Μποχωρίδης παίζει πάντα χωρίς να απειλεί ουσιαστικά επιθετικά και αυτό είναι στα μείον. Και στο “Ακρόπολις” ο Λούντζης ήταν ο καλύτερος εκ των τριών. Μένει μετά με την λογική ότι θα πάρει και τρίτο πόιντ ο Ιτούδης, μια θέση στους ψηλούς, ο Αγραβάνης έκανε τρομερά ματς με την Ισπανία και μπορεί να πάει και στο “5” αλλά αν είναι καλά ο Παπαγιάννης δεν θα χρειαστεί εκεί. Οπότε παίζει την θέση θεωρητικά με τον Θανάση για πίσω από τον Γιάννη. Και άρα δεν θα βρει χρόνο ουσιαστικά όπως βρήκε όταν έλλειπε ο Γιάννης (πχ στην Ισπανία). Στο “Ακρόπολις” δεν πήγε καλά και είναι γενικά ένα ιδιόρρυθμο παιδί που όμως έχει και το πάθος και την ψυχή που χρειαζόμαστε. Λογικά θα παίξει την θέση με τον… τίμιο όπως λέμε Κασελάκη που μιλιά δεν έχει αλλά δουλειά και δη εξαιρετική κάνει και ήταν αποκάλυψη στην άμυνα σε θέση “4” και με την Γεωργία και με την Τουρκία (και σε κρίσιμα σημεία στο τέλος). Νομίζω ο Κασελάκης έχει κερδίσει την εκτίμηση Ιτούδη καθώς είναι και παιδί του προπονητή όπως λέμε.

Άρα η 12αδα για μένα έχει ένα αρχικό ερωτηματικό. Αν θα πάει με πολλούς ψηλούς ο Ιτούδης έχοντας και τα θέματα με την ανησυχία πάντα και προφύλαξη σε κάποια ματς του Γιάννη και την ανετοιμότητα Παπαγιάννη ακόμα και αν προλάβει (το πιθανότερο). Οπότε μπορεί να πάρει και Κασελάκη και Αγραβάνη και να μην πάρει άλλο γκαρντ πίσω από Καλάθη – Σλούκα στον άσο. Ειδάλλως έχει προβάδισμα ο Λούντζης και θα κοπεί ένας από Αγραβάνη – Κασελάκη. Όπως και να έχει είναι ένα ευχάριστο πρόβλημα για τον Ιτούδη (ο φιλότιμος Γόντικας που βοήθησε δεν είναι ακόμα έτοιμος για το επίπεδο αυτό με τόσους καλούς σέντερ μπροστά του) που είχε απόλυτο δίκαιο όταν είπε ότι οι ομάδες θα πρέπει να έχουν στην αποστολή 14 παίκτες. Ορθότατον. Καθώς μπορεί να έχεις ένα τραυματισμό και στην τελική μπορεί να θέλεις άλλους παίκτες στο πάγκο βάσει τακτικής σε ένα συγκεκριμένο ματς.

Καλό είναι να ακούσουν το αίτημα στην FIBA…