Τα δυο περσινά τρόπαια της ΑΕΚ μετά την 15ετή ανομβρία ανεβάζουν τις προσδοκίες τελικά του προέδρου Μάκη Αγγελόπουλου που με αργά αλλά σταθερά βήματα οδηγεί την Ένωση σε ένα μονοπάτι που ολοένα και περισσότερο πλησιάζει τους “αιωνίους” αν και έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει. Αλλά είναι στο μονοπάτι σταθερά.

Η επιλογή του Λούκα Μπάνκι δείχνει ότι η ΑΕΚ θα έχει άμεσα φιλοδοξίες. Ξεφεύγει από το μοντέλο του λίγο απ’ όλα. Δηλαδή να επενδύσει σε νέα παιδιά, να έχει όμως και πρωταγωνιστικό ρόλο. Πάει σε ένα μάλλον ενδιάμεσο μοντέλο αλλά με πρωταρχικό σκοπό να κοντράρει ακόμα και τους μεγάλους. Αλλωστε ο πρόεδρος έχει θέσει σε πρωταρχική προτεραιότητα το νέο γήπεδο στο ΟΑΚΑ και η επιλογή προπονητή δείχνει πολλά.

Αρχικά ότι επιλέχθηκε ο Ιταλός είναι μεγάλη επιτυχία. Μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για καλό προπονητή επιπέδου Ευρωλίγκα, με υψηλό κασέ και που κατά καιρούς είχαν ψαχτεί και οι “αιώνιοι”. Ο Μπάνκι ασφαλώς δεν θα έμενε χωρίς δουλειά και άρα για να πειστεί να έρθει στην Ελλάδα για την ΑΕΚ έχει πάρει ανάλογες διαβεβαιώσεις. Και όπως είναι πλέον ολοφάνερο η κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ από την ΑΕΚ αποτελεί διαβατήριο για να την επιλέγουν καλά ονόματα και σε επίπεδο παικτών και προπονητικό καθώς είναι brand όχι μόνο για εμάς εδώ αλλά και για τους ξένους αθλητές που δεν γνωρίζουν την ιστορία του 1968 πχ! Σαφώς έπαιξε σημαντικό ρόλο για να πειστεί ο Μπάνκι να έρθει σε μια ομάδα με όνομα και κόσμο αλλά στην σκιά ΠΑΟ και Ολυμπιακού,χωρίς Ευρωλίγκα και χωρίς κανένα τρομερό μπάτζετ. Και εδώ είναι το θέμα και το ζουμί.

Είναι φανερό ότι η ΑΕΚ δεν θα πετάξει λεφτά, αλλά μάλλον θα ανεβάσει το μπάτζετ στα 2,5 εκατ. περίπου καθότι αλλιώς δύσκολα θα ερχόταν ο Μπάνκι και ούτε θα πήγαινε και σε μια ακριβή επιλογή ο Αγγελόπουλος για να είναι 3ος βασικά σαν στόχος. Ο Μπάνκι προφανώς έχει δουλειά μπροστά του καθώς η ΑΕΚ έχει κορμό αλλά θέλει ενίσχυση και έχει και αλλαγές.

Ο 53χρονος ιταλός τεχνικός ξεκίνησε από τα χαμηλά στα 33 του με ομάδες όπως βασικά η Λιβόρνο και σε Α2 και σε Α1 που την οδήγησε αυτός και την Τριέστε, την Τραπάνι, την Τζέσι. Στην συνέχεια το 2007 πήγε σαν ασίσταντ στην Σιένα στα ντουζένια της και εκεί ανέβασε την αξία του με την εξαιρετική πορεία της ομάδας του. Ανέλαβε μάλιστα και χεντ κόουτς το 2013 αλλά είχε αρχίσει η πτώση της αυτοκρατορίας της Σιένα. Πήγε μετά στο Μιλάνο και πέρσι στο Τορίνο που ενώ πήγαινε καλά έφυγε τον Γενάρη και συνέχισε για λίγους μήνες στο Μπάμπεργκ.

Συνεπώς είναι ένα καλό όνομα που κατά καιρούς είχε ακουστεί για καλές ομάδες όπως και η Μπασκόνια και είναι βασικά κόουτς που του αρέσει το καλό και επιθετικό μπάσκετ. Μια εξαιρετική επιλογή από την ΑΕΚ λοιπόν που δείχνει να ανεβάζει τον πήχη και μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε καλές κινήσεις στην συνέχεια