Ο Σωτήρης Γεωργιου σχολιάζει το Eurobasket

 

Ο χαμός του χαμού! Και οι εκπλήξεις συνεχίζονται στο Ευρωμπάσκετ της Γερμανίας και τα μηνύματα πολλά. Η Πολωνία έκανε το μπαμ του Ευρωμπάσκετ καθότι μιλάμε για νοκ άουτ παιχνίδι και πέταξε έξω την πρωταθλήτρια (από το 2017 βέβαια) Σλοβενία που εξ αρχής ήταν στα φαβορί για το χρυσό έχοντας το κορυφαίο δίδυμο στην περιφέρεια και από το ΝΒΑ με Ντόνσιτς-Ντράγκιτς. Και όλα αυτά σε ένα απίστευτο σε εξέλιξη παιχνίδι που σε καθήλωνε.

Αν μη τι άλλο έχουμε δει και ματσάρες και ανατροπές και θέαμα και υψηλά σκορ. Και βλέπω προχωράνε οι ομάδες που είναι ίσως πιο ομάδες και μένουν εκτός οι ομάδες των τριών σούπερ σταρ του ΝΒΑ δηλαδή Ντόνσιτς, Γιάννης, Τζόκιτς. Και άλλο τρομερό; Εκτός όλες οι ομάδες από την πρώην Γιουγκοσλαβία (Σερβία,Σλοβενία και Κροατία)! Πολλοί αστερίσκοι να έχουμε να σχολιάζουμε λοιπόν!

Στο Γαλλία-Ιταλία ματσάρα. Η Ιταλία πάλι με τα τρίποντα και τον Ποτζέκο στο πάγκο σαν να… παίζει, γύρισε, το αγκάλιασε σαν πρόκριση το ματσάκι αλλά πλήρωσε την απειρία της (όχι σαν όνομα, αλλά ατομικά) και με μοιραίο τον κορυφαίο της Φοντέκιο, πήγε στην παράταση που το έχασε! Λογικό αποτέλεσμα καθώς η Ιταλία που όμως κέρδισε τις εντυπώσεις με το πάθος της, είχε λιγότερα (12 έναντι 13) τρίποντα που είναι το παιχνίδι της.

Αλήθεια τι παιχνιδάρα έκανε αυτό ο Μάρκο Σπίσου πάλι στο πόιντ γκαρντ με 21π και 4τρ; Παίκτης στα… αζήτητα που συμφώνησε με κανένα 200αρι και πολλά θα λέω στην Βενέτσια! Τρομερός Χερτέλ με 20π και 8ασ και δεν έχει ομάδα ακόμα θυμίζω! Δεν μου άρεσε όμως και η Γαλλία. Παλικάρι πάντως αυτός ο Τάρπει της Λε Μαν!

Το σούπερ ματς απρόσμενα ήταν το Σλοβενία – Πολωνία που οι στοιχηματικές το έδιναν 15π! Η Πολωνία είχα επισημάνει ότι είναι σοβαρή ομάδα καθώς παίζει καλό και σύγχρονο μπάσκετ και σκοράρει πολύ και ας μην έχει ονόματα. Δεμένη και με φιλοσοφία και φάνηκε και στο Ακρόπολις όταν μας έκανε ένα 15-0 και πέρασε από -20 και ας έφαγε στο τέλος 20, ενώ νίκησε Γεωργία και Τουρκία! Και έδειξε ότι ξέρει να κερδίζει και από την άμυνα και από την επίθεση. Έφαγε βέβαια και μια 30αρα από την Φινλανδία στα γκρουπ αλλά και τι έγινε; Με παντελή έλλειψη άγχους τα έβαζε όλα στο ημίχρονο και με την Σλοβενία αποσβολωμένη το ματς πήγε στους 23π! Ο Ντόνσιτς δεν ήταν καλά και τραυματίστηκε λίγο και στο χέρι. Παρόλα αυτά η πρωταθλήτρια με ασύλληπτη άμυνα το γύρισε από την 3η (!) περίοδο και λες δεν χάνει αφού πήγε και στο +6 στην 4η περ! Όμως η Πολωνία μάζευε δυνάμεις για την αντεπίθεση και το 5ο φάουλ του άστοχου Ντόνσιτς και η έλλειψη καλών ψηλών των Σλοβένων έφερε νέα ανατροπή.

Καλά αυτός ο Σέκουλιτς στο πάγκο των Σλοβένων δεν κάνει για τίποτα που λέμε. Στο +9 η Πολωνία στα 2′ και χωρίς Ντόνσιτς η Σλοβενία και έγινε πάλι θρίλερ! Ματσάρα! Αλήθεια αυτός ο Πονίτκα είναι δυνατόν να μην βρήκε σούπερ συμβόλαιο και να παίζει στην… Εμίλια με κανένα 200αρι; Τι γίνεται ρε παιδιά! Ο άνθρωπος είχε 26π με 5τρ, 16ρ, 10ασ! Μιλάμε για ένα από τα καλυτερα 3αρια της Ευρωπης.

Και με όλα αυτά βλεπω την ευκαιρία της Γερμανίας όπως και πριν 29 χρόνια το 1993 πάλι στην πατρίδα της. Που το πήρε κάνοντας την έκπληξη! Και τότε είχαν νικήσει εμάς, ημιτελικά με 76-73. Και στον τελικό τη Ρωσία με 71-70. Με τον Γερμανό Κρίστιαν Βελπ να είναι ο πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά έχοντας και το γκολ φάουλ νίκης στον τελικό. Και με προπονητή τότε τον Σέρβο Σβέτισλαβ Πέσιτς που ήταν φέτος στην Σερβία! Εμείς χωρίς Γκάλη στην νέα εποχή ήρθαμε 4οι με συντριβή από την Κροατία (99-59) και τον Φάνη στην καλύτερη πεντάδα. Ολα αυτά στον απόηχο του σοκ θανάτου του Ντράζεν Πέτροβιτς στην Γερμανία μάλιστα τον Ιούνη τότε.