Η κλήρωση του πρωταθλήματος αποφάσισε να γίνει το πρώτο ντέρμπι των «αιωνίων» Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού στην πρεμιέρα της Α1 και αναστάτωσε τα σχέδια των δυο προπονητών. Τους ανάγκασε να προχωρήσουν σε ταχύρυθμη διαδικασία μονταρίσματος.

Όσο κι αν η ρεαλιστική προσέγγιση επιβεβαιώνει ότι το πρωτάθλημα κρίνεται στους τελικούς των πλέι οφ, εκεί όπου (σίγουρα) θα συναντηθούν για να λύσουν οριστικά τις διαφορές τους, υπάρχει μια σημαντική παράμετρος, την οποία τόσο ο Ολυμπιακός (φέτος ξεκινάει και με χάντικαπ -2 βαθμούς), όσο και ο Παναθηναϊκός, την μετράνε με το παραπάνω στη δική τους ψυχροπολεμική λογική: το γόητρο της μιας εβδομάδας.

Προσέξτε: γράφουμε «γόητρο» και όχι «ψυχολογία», γιατί η ψυχολογία είναι ένας ευμετάβλητος και μεγαλοποιημένος παράγοντας, για τον απλούστατο λόγο ότι διαμορφώνεται κάθε μέρα. Συν τοις άλλοις είναι από τα κεφάλαια που οι ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό οφείλουν να το μεταχειρίζονται όπως ο οδοντίατρος την απονεύρωση.

Μέχρι τώρα, ο Αργύρης Πεδουλάκης και ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχαν δεδομένα προβλήματα να αντιμετωπίσουν μέχρι να κληθούν να μας παρουσιάσουν τα φετινά ρόστερ, όσο πιο έτοιμα γίνεται: Οι πολλοί διεθνείς που έλλειπαν και η σταδιακή επιστροφή τους, τα νέα πρόσωπα και η επίδραση που μπορούν να έχουν στη χημεία, οι τραυματισμοί. Τελευταία, απέκτησαν από ένα (πρόβλημα) , που έχω την αίσθηση ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν, αλλά είναι υποχρεωμένοι να το αντιμετωπίσουν.

Είναι οι τραυματισμοί του Ρόκο Ούκιτς και του Έισι Λο.

Μπορεί να μοιάζει υπερβολικό, αλλά τους δυο συγκεκριμένους παίκτες, τους κατατάσσω όχι απλά στους βασικούς, αλλά στους απαραίτητους. Ειδικά για τα μεταξύ τους ντέρμπι.

Ο Ρόκο Ούκιτς γιατί έχει μια εκπληκτική ικανότητα στο ένας εναντίον ενός και το isolation που του δίνει τη δυνατότητα να πετυχαίνει προσωπικά καλάθια και να ξεμπουκώνει την πράσινη επίθεση όταν ο χρόνος των 24 δευτερολέπτων πιέζει. Ειδικά όταν ο καλύτερος αμυντικός του αντιπάλου έχει πέσει πάνω στον Δημήτρη Διαμαντίδη. Θυμίζω ότι γι αυτόν ακριβώς το λόγο ήταν μακράν ο MVP στην περσινή κατάκτηση του κυπέλλου, που έδωσε τεράστια ώθηση στον Παναθηναϊκό να ξεφύγει από την στενωπό εκείνης της εποχής.

Ο Έισι Λο γιατί είναι μια πηγή ανεξάντλητης ενέργειας και ένα ιδανικό συμπλήρωμα του Βασίλη Σπανούλη. Εξ ου και η ανανέωση του συμβολαίου του για τρίτη σεζόν. Ο Αμερικανός , λόγω ύψους και ικανότητας, μπορεί να μαρκάρει τον Διαμαντίδη , να μεταφέρει την μπάλα με ταχύτητα στο επιθετικό transition και να σκοράρει χρήσιμους πόντους. Είναι ξεκάθαρο ότι ο Ολυμπιακός έχασε κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό το πρωτάθλημα, επειδή ο Λο νοσηλεύτηκε με γαστρεντερίτιδα, τις ημέρες των τελικών και δεν έπαιξε στον κρίσιμο πρώτο αγώνα του ΣΕΦ.

Από την άλλη, φέτος, οι δυο προπονητές διαθέτουν ενισχυμένο οπλοστάσιο. Έχουν στα χέρια τους κάποια επιπλέον «όπλα» για να προσπαθήσουν να καλύψουν τμήματα της δουλειάς που έκαναν ο Ούκιτς και ο Λο στο παρκέ. Ο Πεδουλάκης τον δεινό σουτέρ Ραμέλ Κάρι και τον νεοαποκτηθέντα χαρισματικό σκόρερ Νίκο Παππά. Ο Μπαρτζώκας τον Βαγγέλη Μάντζαρη που επέστρεψε από σοβαρό τραυματισμό και τον περπατημένο πια Δημήτρη Κατσίβελη.

Σε κάθε περίπτωση ισχύει αυτό που είχε δηλώσει το ιστορικό πρώην αφεντικό της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, σερ Αλεξ Φέργκιουσον, σε μια περίοδο που είχε χάσει με σοβαρό τραυματισμό τον Βίντιτς: «Δεν είναι πρόβλημα που θα λείπει ο Νεμάνια. Πρόβλημα θα είναι αν δεν καταφέρουμε να καλύψουμε το κενό του».