Το «μαγικό» πρώτο ημίχρονο σε άμυνα και επίθεση έδωσε στην Εθνική την πρώτη νίκη στο Παγκόσμιο Κύπελλο και «αέρα» για την συνέχεια που θα είναι όμως σίγουρα πιο δύσκολη!

Γράφει από την Ισπανία ο Κώστας Χαλβατσιώτης

Φαίνεται ότι οι πιο «παλιοί» της Εθνικής ομάδας που είχαν ζήσει το «δράμα» του προ-ολυμπιακού τουρνουά στο Καράκας πριν δύο χρόνια, πήραν την Σενεγάλη που βρέθηκε μπροστά τους για Νιγηρία. Και την «εκτέλεσαν» πριν καν τελειώσει το ημίχρονο!

Όχι, δεν κέρδισαν τίποτε περισσότερο από τους δύο βαθμούς στον Β΄ όμιλο με αυτή τη νίκη ούτε «εκδίκηση» πήραν από την Νιγηρία, κατάφεραν όμως να εμφανίσουν «δείγματα» ομάδας που παίρνει αυτό που θέλει. Και στο πρώτο μισό του αγώνα που είναι άλλωστε και το ενδεικτικό από πλευράς δυναμικότητας των δύο αντιπάλων, απέδειξε ότι δεν υπήρχε άλλο αποτέλεσμα από τη νίκη της εθνικής μας.

Και όλα άρχισαν φυσικά από την άμυνα που καθήλωσε τους Αφρικανούς με το τζάμπολ, για το 20-9 και το 35-11(15′). Δεν είναι όμως μόνο η διάθεση τελικά, γιατί η ομάδα έδειξε και «διαβασμένη» (δεν πληγώθηκε ουσιαστικά από τα επιθετικά ριμπάουντ των αντιπάλων που κατά τον Κατσικάρη θα ήταν ένα ζήτημα…) και πολύ σοβαρή. Οι παίκτες γνώριζαν τους ρόλους τους, έψαξαν την έξτρα πάσα στην επίθεση, είχαν επιλογές μέσα και έξω, ενώ έτρεξαν και περισσότερο από πέρσι… Ήρθαν και οι (5Χ5) «μπόμπες» του Καϊμακόγλου, απολαύσαμε και την «ατραξιόν» που λέγεται Αντετοκούνμπο.

Μετά το 45-17 του ημιχρόνου και το 50-17 της μέγιστης διαφοράς, ήρθε η ανέλπιστη για τους Σενεγαλέζους μείωση, από δικά μας λάθη, από την παρατεταμένη άμυνα ζώνης τους, από πτώση ρυθμού και παρωδική έλλειψη συγκέντρωσης. Αλλά ήταν θέμα χρόνου να «αποκατασταθεί η τάξη» μέχρι το 78-48 (33′), για να μειωθεί η διαφορά στο τελικό 87-64. Κάτι που όμως δεν έχει καμία σημασία.

Οι διεθνείς μας πέρασαν το πρώτο τεστ, ο Κατσικάρης έδωσε χρόνο σε όλους και τους είδε να «δοκιμάζονται» απέναντι σε «αθλητικά» κορμιά. Η ετοιμότητα άλλωστε δεν έρχεται από την πρεμιέρα και ο ρυθμός μπορεί να αυξηθεί όπως φάνηκε από τις δυνατότητες της ομάδας. Και θα χρειαστεί γιατί οι επόμενοι αντίπαλοι μπορεί να είναι πιο δύσκολοι. Ακόμη και οι Φιλιππίνες σήμερα. Αλλά η εθνική μπορεί να πάει πολύ μακρύτερα από την πρόκριση από τον όμιλο της Σεβίλλης προς τη Μαδρίτη…

Υ.Γ. 1 Χωρίς να θίγουμε κανέναν, ο Μιχάλης Τσαϊρέλης αν ήταν υγιής στην προετοιμασία, άξιζε να βρίσκεται εδώ…

Υ.Γ. 2 Έλληνες φίλαθλοι γενικώς και «Πελαργοί» ειδικώς, ήταν πάλι παρόντες και ετοιμοπόλεμοι για τις «μάχες της κερκίδας». Από το υστέρημά τους πολλοί έκαναν ένα από τα ακριβότερα ταξίδια για χάρη της «Επίσημης αγαπημένης».

Υ.Γ. 3 Οι διοργανωτές εξακολουθούν να έχουν προβλήματα, παρ’ ότι βρισκόμαστε στην χώρα που και υποδομές διαθέτει και το καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης!