Γράφει ο Κώστας Χαλβατσιώτης

Όταν διεκόπη το αρχικά διεξαχθέν Άρης – ΠΑΟΚ είχαμε τοποθετηθεί δημοσίως κατά της απόφασης των διαιτητών να το διακόψουν οριστικά, επειδή δεν είχε αδειάσει ολοσχερώς από φιλάθλους το Αλεξάνδρειο. Από την στιγμή όμως που η υπόθεση οδηγήθηκε στα …γραφεία και στα «χαρτιά», ο «Δικέφαλος» έπρεπε να δικαιωθεί πανηγυρικά. Κι όμως αδικήθηκε κατάφορα είτε από την αρχική στάση του αθλητικού δικαστή του ΕΣΑΚΕ που δεν εκτέλεσε εξ αρχής το πειθαρχικό δίκαιο είτε από το ΑΣΕΑΔ που ανέτρεψε την πραγματικότητα είτε στο τέλος και από το ΔΣ του ΕΣΑΚΕ που ελαφρά τη καρδία αποφάσισε – με σχετική πλειοψηφία – την επανάληψη του αγώνα.

Κλείνοντας αυτή την παρένθεση πάμε όμως και στην ουσία του αγώνα που επαναλήφθηκε. Διότι από τότε που έπρεπε να γίνει το παιχνίδι μέχρι την επανάληψή του ο ΠΑΟΚ βρέθηκε σε δυσχερή θέση, στην δυσχερέστερη που θα μπορούσε. Έχασε τον αρχηγό και φυσικό αγωνιστικό του ηγέτη Κώστα Χαραλαμπίδη, έχασε τον Κώστα Κακαρούδη ακριβώς την εποχή που φορμαριζόταν και έβρισκε τα «βήματά» του στην νέα του ομάδα, έχασε όμως και τον «φυγάδα» Μπρέμερ που είχε αποκτηθεί αντι του Χαραλαμπίδη. Άνισοι όροι διεξαγωγής του ντέρμπι, που έγιναν πιο άνισοι και γιατί ο Άρης είχε πλέον στο επαναληφθέν παιχνίδι και τον Τόμας που ήταν τραυματίας στο αρχικά προγραμματισμένο παιχνίδι.

Όχι δεν ψάχνει κανείς για άλλοθι ή δικαιολογίες για την ήττα του ενός ή για την νίκη του άλλου. Αλλά ποιος δεν κατάλαβε ότι ο ΠΑΟΚ «έσκασε» και ηττήθηκε λόγω κούρασης; Ούτε οι βολές δεν έμπαιναν από ένα σημείο και μετά. Κι όχι από τους «παγκίτες», αλλά από κοτζάμ Κάρτερ και Λάνγκφορντ που από την γραμμή είναι «γκαραντί»… Ο ΠΑΟΚ δεν είχε το ρόστερ των προηγούμενων μηνών. Πήγε στο Αλεξάνδρειο με 11άδα και 11ο τον έφηβο Χονδρογιάννη, ενώ στην 10άδα συμπεριλαμβάνονται οι Λιάππης και Κώττας που πάντα έχουν ασθενέστερο ρόλο, ειδικά σε τέτοια παιχνίδια.

Με οκτώ ετοιμοπόλεμους, το ρόστερ «στένεψε» κι αν σκεφθεί κανείς ότι όλοι αυτοί οι οκτώ κουβαλάνε στις πλάτες τους αναρίθμητα παιχνίδια και στους τρεις θεσμούς που συνεχίζει ο ΠΑΟΚ (και που δεν τα κουβαλούσε τον Οκτώβριο αν γινόταν κανονικά το ντέρμπι τότε…), είναι πολύ φυσιολογικό κάποια στιγμή με την αποφασιστική ασφυκτική άμυνα που ήθελαν να παίξουν οι παίκτες του Σούλη Μαρκόπουλου, να «βγάλουν γλώσσες έξω»…

Ο Άρης βέβαια πήρε την υπερπολύτιμη νίκη – μετά την εξωαγωνιστική στο ΑΣΕΑΔ – και σε ένα γήπεδο «εκκλησία» (πλην του πυρσού που έριξε ένας πανηλίθιος…) – πήρε τα πάνω του για την συνέχεια, για να προλάβει να βρίσκεται στην πρώτη εξάδα για τα πλέϊ οφ. Έχει αδυναμίες, είχε όμως στο ντέρμπι και την τύχη να δει τους «ρολίστες» του να γίνονται «εκτελεστές»! Γιατί ο ΠΑΟΚ εξαφάνισε τους Βεζένκοφ και Πάσαλιτς, αλλά επλήγη από τους Αντεγκμπόγιε και Ριντ… Ο Άρης κέρδισε και γιατί ανανέωσε αρκετές επιθέσεις από επιθετικά ριμπάουντ, ειδικά στην πρώτη περίοδο όταν πήγε να του «κόψει το βήχα» ο ΠΑΟΚ, είχε όμως και καλό χειρισμό της μπάλας από τον Αντεγκμπόγιε. Αλλά και αμυντικά πέτυχε αφού περιορίστηκαν αισθητά ο Κάρτερ κι από ένα σημείο και μετά και ο Βον.

Ο ΠΑΟΚ έπαιξε σωστά αμυντικά, σταμάτησε τους γηπεδούχους στους 62 πόντους, οργανωτικά είχε καλά (μόνο με τον Όντουμ) και άσχημα (κυρίως με τον Τσόχλα) διαστήματα, αλλά το χειρότερο για την ομάδα του Σούλη Μαρκόπουλου ήταν η επιθετική δυστοκία. Το 6/28 τρίποντα είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο, αλλά δεν είναι το μόνο. Χάθηκαν λέϊ άπ, χάθηκαν εύκολα καλάθια και με 57 πόντους δεν κερδίζεις κανένα ντέρμπι. Σε αντίθεση με τον Άρη που η νίκη τον βοηθάει στο επαναφέρει έναν «ψηλότερο» στόχο, ο ΠΑΟΚ δεν απομακρύνεται από τον δικό του έστω κι αν έχασε. Ούτως ή άλλως έχει πολύ μεγάλο «μαξιλαράκι» με τα ως τώρα αποτελέσματά του κι αν υποχώρησε στην 3η θέση, αυτή είναι που θέλει να κρατήσει μέχρι το τέλος και μάλλον δύσκολα θα την χάσει. Για τον «Δικέφαλο» υπάρχουν κάποιες ελάχιστες πιθανότητες στην Ευρώπη κι αυτές θέλει να διεκδικήσει πρωτίστως κόντρα στην Λιμόζ. Και μετά «βλέπει»… Όσο για το ΠΑΟΚ – Αρης του Σαββάτου, μάλλον τα πράγματα θα έχουν αλλάξει σε μεγάλο βαθμό υπέρ του «Δικεφάλου» που έχει πλέον νέο παίκτη τον έμπειρο και ικανότατο Δημήτρη Χαριτόπουλο και θα έχει λογικά κι έναν Ευρωπαίο γκαρντ αντί του Χαραλαμπίδη μέχρι την Πέμπτη.

Υ.Γ. Μοιάζει μεμψιμοιρία να μιλάει κανείς για την διαιτησία, αλλά δεν τα πήγε καλά στο ντέρμπι και σίγουρα δεν ήταν ισορροπημένα τα σφυρίγματα ανάμεσα στις δύο ομάδες κι όμως αυτό θα έπρεπε να ισχύει απ΄ εξ άπαντος αν θέλουμε να μιλάμε για ισονομία και αντικειμενικότητα.