Πρόκειται για το μουσείο μπάσκετ της ΧΑΝΘ στη Θεσσαλονίκη. Μία έμπνευση της ΧΑΝΘ που πήρε σάρκα και οστά πέρυσι. Φέτος έκλεισε ένα χρόνο λειτουργίας και έχει τους καλύτερους οιωνούς για να αποκτήσει περίοπτη θέση ανάμεσα στα μουσεία του παγκόσμιου μπάσκετ. Οι άνθρωποι που εργάζονται καθημερινά στο μουσείο εύχονται όλη αυτή η προσπάθεια να ανταμειφθεί από την αγάπη και τη στήριξη του κόσμου. Όλοι οι άνθρωποι του μπάσκετ το “αγκάλιασαν” προσφέροντας προσωπικά αντικείμενα που σημάδεψαν την αθλητική διαδρομή τους για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι. Αναμφισβήτητα, το μπάσκετ ήταν και θα είναι η μεγάλη αγάπη των Ελλήνων. Είναι το άθλημα που χαρίζει μοναδικές στιγμές στη χώρα μας τόσο μέσω της Εθνικής μας ομάδας, της επίσημης αγαπημένης όσο και μέσω των Συλλόγων μας. 
 
Επισκεπτόμενος κάποιος το μουσείο της ΧΑΝΘ μπορεί να εξερευνήσει την ιστορία του μπάσκετ, να μάθει πώς ξεκίνησε, από ποιον καθώς και την εξέλιξή του έως σήμερα. Υπάρχει το πρώτο καλάθι που πρωτοπαίχτηκε μπάσκετ το 1919, οι επίσημες φανέλες των μεγάλων Ελλήνων αστέρων, συλλεκτικά παπούτσια των διεθνών μας, η μπάλα του 2005 από τον τελικό του Βελιγραδίου υπογεγραμμένη από το προπονητικό τιμ και τους παίκτες όπως και μοναδικές άλλες συλλογές που μόνο εκεί μπορεί να βρει κάποιος. 
 
Αξιοσημείωτο είναι ότι το μουσείο της ΧΑΝΘ, σε συνεργασία με τα σχολεία των Δήμων του Νομού Θεσσαλονίκης και όχι μόνο, επιτελεί σημαντικό έργο στην προώθηση και εκμάθηση του μπάσκετ. Επί καθημερινής βάσεως το μουσείο το επισκέπτονται παιδιά όλων των ηλικιών με τους δασκάλους και καθηγητές τους, στο πλαίσιο εκπαιδευτικών προγραμμάτων, όπου έχουν τη δυνατότητα να μάθουν τα μυστικά του μπάσκετ μέσω διαφόρων δραστηριοτήτων, όπως επίδειξη των μυστικών του αθλήματος από προπονητές. Έχουν την ευκαιρία να θαυμάσουν από κοντά αγαπημένα αντικείμενα των παικτών και προπονητών που αποτελούν είδωλό τους. Τέλος,πριν αποχωρήσουν από το χώρο του μουσείου παρακολουθούν ένα βίντεο από την εποχή που ξεκίνησε το μπάσκετ στην Ελλάδα έως και σήμερα. Μόλις ολοκληρωθεί η προβολή του βίντεο τα παιδιά υποβάλλονται σε διαφόρων ειδών κουίζ σχετικά με τα όσα άκουσαν και έζησαν τις ώρες της ξενάγησής τους στο μουσείο, αναπτύσσοντας έτσι και το ομαδικό τους πνεύμα, κάτι που και το ίδιο το άθλημα πρεσβεύει. 
 
Επίσης, μια πρωτότυπη ιδέα του μουσείου είναι η δημιουργία της βιβλιοθήκης του μπάσκετ. Συλλέγονται όλων των ειδών βιβλία που αναφέρονται στο μπάσκετ με στόχο ο καθένας μας να έχει τη δυνατότητα να δανειστεί και να διαβάσει σπάνια βιβλία σχετικά με την καλαθοσφαίριση. 

Η προσπάθεια εμπλουτισμού του υλικού του μουσείου είναι καθημερινή. Η επέκτασή του επιτελείται συνεχώς με τη συμβολή και τη βοήθεια ανθρώπων που το στηρίζουν.
Όλοι όσοι αγαπάμε το μπάσκετ ευχόμαστε να αποκτήσει την αίγλη που του αξίζει αποτελώντας σπουδαίο μνημείο για το άθλημα της καρδιάς μας…