Το μυστήριο λύθηκε κατά το ήμισυ κι επειδή επί της ουσίας μυστήριο παραμένει, το πρώτο συμπέρασμα της νέας, με μαραθώνια μορφή, Ευρωλίγκας, είναι θετικό. Ηταν κοινή η αγωνία για το κατά πόσο σε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση θα μπορεί να υπάρχει γενικευμένο ενδιαφέρον για καιρό ή, θα έχουμε από νωρίς… αποχωρήσεις από την κούρσα και αδιάφορα ματς. Κλείνοντας την 15η αγωνιστική με ουσιαστικά το μόνο τελειωμένο θέμα να είναι η πρόκριση της ΤΣΣΚΑ και όλα τα άλλα, έστω και… τραβηγμένα να παίζονται, λες ότι το σύστημα αντέχει.

Αυτό που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσε να κρατήσει, αλλά μάλλον το ήξεραν και όσοι το διόγνωσαν για επικοινωνιακούς λόγους, ήταν το χορταστικό θέαμα, περισσότερο σαν σκορ παρά σαν ποιότητα μπάσκετ των πρώτων αγωνιστικών. Οι ομάδες ήταν πιο χαλαρές, έρχονταν τα μεγάλα σκορ, πολλοί αυθόρμητα ή για δικούς τους λόγους μιλούσαν για πανδαισία που όμοιά της δεν έχουμε ξαναδεί. Ούτε και θα ξαναδούμε, όπως καταλάβαμε από αρκετά νωρίς. Οσο σφίγγουν τα γάλατα και κυρίως όσο έρχεται η κόπωση, οι ομάδες γίνονται πιο κυνικές, ποντάρουν στις άμυνες, αφήνουν στην άκρη τα… κορδελάκια και επ’ ουδενία θυσιάσουν την ουσία στον βωμό του θεάματος.

Πάμε τώρα στα επί μέρους, αρχίζοντας από τους δικούς μας και από το συνολικό σχόλιο ότι αμφότεροι κλείνουν με θετικό πρόσημο. Ο Ολυμπιακός σίγουα θετικότερο για απλύς μαθηματικούς λόγους, την μία νίκη παραπάνω. Συνολικά το 10-5 είναι εντυπωσιακός απολογισμός αν σκεφτεί κάποιος και τα προβλήματα που είχε. Σύμφωνοι, πολλοί είχαν και έχουν προβλήματα. Αλλά και μόνο ότι ο Ολυμπιακός επηρέαστηκε λιγότερο, τον βγάζει στα συν. Η γεύση είναι γλυκόπικρη αφού από τις πέντε ήττες οι δύο ήταν… αχρείαστες, της Γαλατά και της Μακάμπι. Επειδή όμως δεν έχασε τζάμπα ματς, να το έχει στα χέρια του δηλαδή και να φύγει ηττημένος, η αριθμητική εικόνα είναι δίκαιη. Οσο για την αγωνιστική, είναι αν μη τι άλλο αισιόδοξη. Ο Ολυμπιακός θα διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες το πλοενέκτημα έδρας μιας πρόκρισης που μπορεί να μην έχει εξασφαλιστεί, αλλά ρεαλιστικά δεν γίνεται και να αμφισβητηθεί.

Ο Παναθηναϊκός θα ήταν παραπάνω από καλά αν δεν έχανε όπως έχασε το ματς στο Καζάν. Το αποτέλεσμα από μόνο του ήταν αρνητικό, όπως κάθε ήττα, αλλά ο τρόπος κλόνιζε σε μια περίοδο που έδειχνε να στρώνει πολλά θέματα ο Παναθηναϊκός. Δεν πέρασε λίγα, με αλλαγές προπονητή, τραυματισμούς επίσης και άλλα δύσκολα, αλλά έδειχνε να μπαίνει σε τροχιά με τον Πασκουάλ και τις επιστροφές. Οσο κι αν η τελευταία εντύπωση είναι πιο πρόσφατη και οδυνηρή, το 9-6 μόνο ως θετικό κρίνεται. Είχε και χαμένες ευκαιρίες, είχε και τυχερά, είχε και μεγάλες νίκες, συνολικά είχε ένα… εκρηκτικό κοκτέιλ που τον βγάζει σε θετικό πρόσημο εν όψει της δεύτερης στροφής. Λογικά δεν θα αγχωθεί για την πρόκριση, λογικά θα παλέψει για κάποιες υπερβάσεις που θα του δώσουν το δικαίωμα να φλερτάρει με το πλεονέκτημα της έδρας.

Προχωράμε και στους υπόλοιπους. Για την ΤΣΣΚΑ δεν πρέπει να υπάρχει άνθρωπος που να μην της δίνει τον τίτλο του “αφεντικού” στο πρώτο μισό. Το παράδοξο είναι οι δυο μαζεμένες ήττες στο φινάλε που αφήνουν στην άκρη ένα ερωτηματικό. Δύσκολα θα χάσει την πρωτιά πάντως, είναι γεμάτη και καλή ομάδα, χαίρεσαι να τη βλέπεις, χαίρονται κι αυτοί που παίζουν.
Στον αντίποδα και στη μεγάλη απογοήτευση, θα ξεφύγουμε κατά μία νίκη απο τους δύο ουραγούς και θα πάμε στην Μακάμπι. Τέτοιο ρόστερ με τέτοια απελπιστική εικόνα δεν την περιμένεις. Γενικά δεν ξέρεις τι να περιμένεις από τη Μακάμπι από αγώνα σε αγώνα, από λεπτό σε λεπτό. Για την ώρα, παταγώδης αποτυχία. Οπως φυσικά και οιδύο ουραγοί, Μιλάνο και Γαλατά αν και αυτοί περισσότερο εσωτερικά θέματα πληρώνουν παρά εξ αρχής κακό στήσιμο όπως αποδεικνύεται της Μακάμπι.

Ο Ερυθρός Αστέρας κερδίζει στο νήμα τη Ζαλγκίρις στον τίτλο της ευχάριστης έκπληξης, ίως τον ρεφάρουν οι Λιθουανοί που πήραν μπρος λίγο πιο αργά και στην Μπασκόνια θα δοθεί ο τίτλος της πιο φαντεζί ομάδας. Υπάρχουν διαστήματα που δεν χορταίνεις να τους βλέπεις τους Βάσκους που για μια ακόμα χρονιά αποδεικνύουν ότι το μπάσκετ θέλει… φαντασία εντός κι εκτός γραμμών, από αυτούς που φτιάχνουν μια ομάδα. Αλόνσο, Ράντονιτς και Σάρας μπορούν ήδη να καμαρώνουν για τα κατορθώματά τους και τα δημιουργήματά τους.

Να τζογάρουμε και μερικές προβλέψεις για το κλείσιμο; Οχι τίποτα εξεζητημένα. ΤΣΣΚΑ πρωτιά, αποκλεισμός για Μιλάνο και Γαλατά, πρόκριση για Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, δεδομένα και για Ρεάλ και Φενέρ. Εντάξει, δεν σας κάναμε σοφότερους σε κάτι. Καλή χρονιά να έχουμε, καλή μπασκετική χρονιά ειδικότερα και τα υπόλοιπα θα φανούν στην πράξη.