Ο Παναθηναϊκός της Δευτέρας στο ΣΕΦ με τον Παναθηναϊκό που κόντραρε απόψε την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα δεν ήταν απλά δύο διαφορετικές ομάδες, αλλά από… διαφορετικό άθλημα. Επειδή, όμως, είναι λίγο… μεταφυσικό να εξηγηθεί όλη αυτή η διαφορά με την προσθήκη του Νίκολς ή με την αποχώρηση του Πεδουλάκη, στην τελική οι συνεργάτες του με τα συστήματα που δούλευαν τόσον καιρό καθοδήγησαν, οι ερμηνείες είναι πολύ πιο απλές και πιο… γήινες.

Ο αποψινός Παναθηναϊκός είναι δεδομένα πιο κοντά στην πραγματικότητα που μπορούν να δημιουργήσουν οι μονάδες που έχει φέτος στο ρόστερ του, παρά στο συνοθύλευμα της περασμένης Δευτέρας. Κι επειδή αυτή την πραγματικότητα την εμφάνισε ο Παναθηναϊκός, πάντα τηρουμένων των χρονικών αναλογιών και σε κάποια παιχνίδια προετοιμασίας, είναι μάλλον φανερό ότι κάτι μεσολάβησε.

Θέμα σχέσεων και εσωτερικών υποθέσεων πιθανότατα, που έφερε εντάσεις οι οποίες όταν δημιουργούνται σε σύνολο με τόσο μεγάλες προσωπικότητες, είναι συνηθισμένο να φέρνουν εκρήξεις. Ο Πεδουλάκης είναι αποδεδειγμένα πολύ καλύτερος προπονητής από το να έχει δημιουργήσει την ομάδα του ΣΕΦ και μάλλον τα αποδυτήρια πλήρωσε και όχι το παρκέ, αυτό ήταν προδιαγεγραμμένο. Οχι ότι είναι αμελητέο κομμάτι τα αποδυτήρια, όχι ότι και θα αλλάξει κάτι παραπάνω η… έρευνα για τα ακριβή αίτια του διαζυγίου.

Ο Παναθηναϊκός είχε βάλει κάποιες σωστές βάσεις από το καλοκαίρι και αυτό φάνηκε απόψε. Εχει βέβαια και ζητήματα. Ηδη πλήρωσε το ρίσκο των μείον δύο αλλοδαπών στην Ελλάδα χάνοντας βαριά το μοναδικό ματς που ρίσκαρε, εννοείται ότι θα είναι ευπρόσδεκτη και μία προσθήκη στους οργανωτές. Φυσικά και ο Καλάθης δεν είναι… άχρηστος όπως βγήκε δια βοής στα καφενεία μετά από το κακό του παιχνίδι στο ΣΕΦ, φυσικά και δεν… έμαθε μπάσκετ σε τρεις μέρες και απόψε ήταν θαυμάσιος, φυσικά και ο Μποχωρίδης δεν έμεινε για διακοσμητικός και δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοιος όπως έδειξε απόψε, όμως, μια επιπλέον λύση, χωράει.

Ολα αυτά, βέβαια, είναι… να ‘χαμε να λέγαμε, αφού αυτός που πραγματικά θα έχει λόγο από ‘δω και πέρα είναι ο Τσάβι Πασκουάλ. Ο Ισπανός που μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί αλλά δεν προκύπτει και αμφιβολία περί του ότι θα συμβεί κι αυτό, είναι μια ιδιαίτερη περίπτωση προπονητή. Ιδιαίτερη σε ό,τι αφορά την… εποχή που αναλαμβάνει την μεγάλη πρόκληση, αφού όσοι έχουν συνεργαστεί μαζί του έχουν να λένε για τον εκπληκτικό προγραμματισμό και τη μεθοδολογία του. Για να “στηθεί” ένας αγωνιστικός μηχανισμός με τους κανόνες του Πασκουάλ, απαιτείται χρόνος, προετοιμασία με την ομάδα και όχι… μερεμέτια σε μια ομάδα που ήδη λειτουργεί.

Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος δεν υπάρχει περίπτωση να “δούλεψε” τόσο πολύ πάνω σε αυτή την επιλογή και να μην έχει στο πρόγραμμα να τη στηρίξει. Με τον Πασκουάλ δεν παίρνεις ρίσκο για το τι θα δεις, είναι δεδομένο ότι θα δεις καλό, μοντέρνο και αποτελεσματικό μπάσκετ, παίρνεις ρίσκο μόνο για το πότε θα το δεις. Κι εκεί μπαίνει η παράμετρος του κόσμου, με τον Ελληνα φίλαθλο να μη φημίζεται για την υπομονή του που στη συγκεκριμένη περίπτωση όχι απλά χρειάζεται, αλλά απαιτείται αφού ο Παναθηναϊκός επενδύει σε μια λύση μακροχρόνιας προοπτικής.