Τι είναι το σουτ; Ικανότητα σίγουρα, αλλά και ψυχολογία εξίσου σίγουρα. Αν δεν το πιστεύεις, μετατρέπεται σε απέλπιδα προσπάθεια. Αν το πιστεύεις, δημιουργεί θριάμβους. Σαν τον αποψινό του Ολυμπιακού στη Βαρκελώνη που δεν του δίνει την πρόκριση, αλλά τον χρίζει φαβορί. Και λόγω μαθηματικών, αφού έχει πλέον δικό του το πλεονέκτημα έδρας, αλλά και λόγω ψυχολογίας.

Ακούγεται παράδοξο να υπερτονίζεται η ευστοχία, αυτό το εκπληκτικό 13/27 τρίποντα, όταν η άμυνα έχει κρατήσει τη Μπαρτσελόνα των 87 πόντων εντός έδρας στους 63. Κάποιος όμως από τους εντυπωσιακούς τομείς του ολοκληρωτικού παιχνιδιού που έκανε απόψε ο Ολυμπιακός, πρέπει να… ριχτεί. Και η αίσθηση είναι ότι ο Ολυμπιακός με την ευστοχία του το καθάρισε αυτό το παιχνίδι. Εδειξε αποφασισμένος να ζήσει ή να πεθάνει με τα σουτ απόψε. Πιθανότατα περιμένοντας ότι όπως συμβαίνει σε κάθε έδρα, μέσα στη ρακέτα μπορεί να επιτρεπόταν το “ξύλο” και να ερχόταν ο εκνευρισμός αν δοκίμαζε να παίξει εκεί. Τελικά όχι μόνο έζησε, αλλά… βασίλεψε κιόλας.

Οπως και παίκτες πρέπει να… ριχτούν από τον αποψινό Ολυμπιακό. Δε γίνεται ας πούμε να στερηθεί μια ιδιαίτερη μνεία ο ασταμάτητος Πρίντεζης σε μια από τις καλύτερες βραδιές της καριέρας του. Κι ας “αδικηθεί” ο τέλειος Μάντζαρης, ακόμα και αυτός ο μεγάλος ηγέτης του ο Σπανούλης. Ηταν ένω βασανιστικό ερώτημα το πότε θα βρει τον ρυθμό του, αφού ανθρωπίνως θεωρείτο αδύνατο να το κάνει από το πρώτο μετά από τόσο μεγάλη αποχή. Το ότι το έκανε από το δεύτερο κιόλας συνεισφέροντας τα μέγιστα στο μεγάλο “διπλό” ήταν ευχής έργο για τον Ολυμπιακό.

Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια φυσικά και στο τεχνικό επιτελείο των “ερυθόλευκων”, στον Γιάννη Σφαιρόπουλο και τους συνεργάτες του. Οχι μόνο επειδή “έπεισαν” τους παίκτες τους ότι την Τετάρτη αδίκησαν τους εαυτούς τους και αξίζουν κάτι πολύ καλύτερο. Αλλά γιατί ήταν η μέρα με τη νύχτα οι αλλαγές στην προετοιμασία του αγώνα που έκαναν, σε σχέση με τον “καλουπωμένο” Πασκουάλ που έδειξε να περιμένει ξανά τον Ολυμπιακό της Τετάρτης και δεν επέδειξε το παραμικρό “ρεφλέξ” για να αντμετωπίζει τη… δαιμονισμένη εκδοχή του που αντιμετώπισε απόψε.

Το αποτέλεσμα είναι από μόνο του πηγή αισιδοξίας για τον Ολυμπιακό. Κάπου το χρώσταγε στον εαυτό του, έχοντας χάσει τα κρίσιμα παιχνίδια μέχρι τώρα όντας λαβωμένος. Εβγαζε από τότε την αίσθηση του πείσματος, του ότι “πλήρης μπορώ τα πάντα”. Την επιβεβαίωσε και προχωράει. Με ακόμα μεγαλύτερη πηγή αισιοδοξίας να αποτελούν τα λόγια των πρωταγωνιστών μετά τη μεγάλη νίκη. Ολοι μίλησαν για ακόμα πιο δύσκολα παιχνίδια που έρχονται, όλοι τόνισαν ότι απέναντί τους παραμένει ένας μεγάλος αντίπαλος ικανός για τα πάντα, όλοι απέφυγαν πεισματικά κουβέντες για φάιναλ φορ και Μαδρίτη.