Το ότι ο Ολυμπιακός είναι καλύτερη ομάδα από αυτόν τον Παναθηναϊκό, το παραδέχτηκε μέχρι και ο… Θανάσης Γιαννακόπουλος, οπότε δεν έχει νόημα να αναμασάμε τα αυτονόητα. Το ότι το επιβεβαίωσε όμως με ξεκάθαρο και απόλυτο τρόπο και μέσα στο ΟΑΚΑ είναι ένα σημαντικό θέμα. Ο Ολυμπιακός έφυγε από την έδρα του αντιπάλου του ουσιαστικός πρωταθλητής. Ναι, πολλά γίνονται στο μπάσκετ, πολλά έχουν δει τα μάτια μας, αλλά εδώ υπάρχουν πράγματα που… φωνάζουν.

Ο Ολυμπιακός σίγουρα γνώριζε ότι έμπαινε στο ΟΑΚΑ όντας καλύτερος. Σήμερα όμως ήταν και μία από τις φορές που μπήκε και αποφασισμένος να το δείξει μέχρι τέλους και να μην σκοτίζει το μυαλό του με “αν” και “μήπως” και άλλα τινά που θα του χαλούσαν έστω και για λίγο την αυτοσυγκέντρωση. Και υπήρξαν στιγμές, έστω και σε αυτόν τον αγώνα που έλεγξε απόλυτα, που άλλες φορές θα εκνευριζόταν με κίνδυνο εκτροχιασμού όπως το διάστημα από το 34′ μέχρι το 37′ όταν ο Παναθηναϊκός μείωσε στο 65-69, αλλά η αντίδραση του Ολυμπιακού ήταν απλά υποδειγματική.

Ο Παναθηναϊκός έχοντας δει σε όλο το πρώτο ημίχρονο ότι δεν πέτυχε σε κακή ημέρα τον αντίπαλό του όπως θα προσδοκούσε για να ισορροπήσει η αγωνιστική κατάσταση, μπήκε στο δεύτερο για να εκμεταλλευτεί την έδρα. Να πιέσει ασφυκτικά και με δύναμη παίζοντας στα όρια, να δημιουργήσει “αναστάτωση” στον ρυθμό του αγώνα ξεσηκώνοντας τον κόσμο, να χαλάσει το μυαλό του Ολυμπιακού. Λογική προσπάθεια, αλλά μάταιη όπως αποδείχτηκε.

Ο Ολυμπιακός είχε λύσεις σε κάθε πρόβλημα, έδειξε έτοιμος για κάθε σενάριο που θα του εμφανιζόταν. Είδε δίπλα στις σταθερές του να εμφανίζεται ο καθοριστικός για την εξέλιξη του αγώνα Ντάρντεν δηλαδή ο Αμερικανός του με τις λιγότερες πρωταγωνιστικές απαιτήσεις. Την ίδια ώρα ο Παναθηναϊκός έβλεπε τους δύο Αμερικανούς που έβαλε στην ομάδα για να βελτιωθεί στα πλέι οφ να… απέχουν. Κι αν πεις για τον Κούπερ ότι στην περιφέρεια υπάρχουν λύσεις, ο Μόργκαν υποχρέωσε πάλι Μαυροκεφαλίδη και Φώτση να… κρεμάσουν τη γλώσσα τους.

Το φινάλε του αγώνα έδειξε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο το πασιφανές. Το ότι οι παίκτες του Ολυμπιακού έφυγαν… κύριοι μετά από νίκη στο ΟΑΚΑ την ώρα που οι οπαδοί του Παναθηναϊκού χειροκροτούσαν την ομάδα του και πριν ακουστεί την κόρνα της λήξης, μαρτυρά ότι ακόμα και ο πολλές φορές εκτός λογικής Ελληνας οπαδός, κατάλαβε. Είδαν μια φιλότιμη προσπάθεια της ομάδας τους, είδαν έναν πολύ καλύτερο αντίπαλο να νικάει δίκαια και χάρισαν ένα χειροκρότημα στην ομάδα τους ίσως νιώθωντας ενδόμυχα ότι είναι το τελευταίο για φέτος. Είπαμε, πολλά γίνονται στο μπάσκετ, αλλά αυτός ο τόσο σοβαρός και συγκεντρωμένος, εκτός από ανώτερος αγωνιστικά, Ολυμπιακός πείθει τους πάντες ότι την Κυριακή είναι το απόλυτο φαβορί για να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος.