Από το “δικαιώθηκε ο Τρινκιέρι” μέχρι το “να δούμε αν θα έχουμε Εθνική στο ερχόμενο Ευρωμπάσκετ”, η απόσταση είναι… όσο θέλει ο καθένας να είναι. Διότι άλλος μπορεί να βάλει σε συζήτηση και το “ποσοστό” δικαίωσης του Τρινκιέρι, άλλος να σπεύσει να ανάψει πυροτεχνήματα πανηγυρισμών επειδή βλέπει να εκπληρώνεται η επιθυμία του για μια “ήττα ΕΟΚ “, γιατί αυτό είναι το θέμα.

Πάμε όμως να δούμε λίγο τι ακριβώς συμβαίνει σε μια υπόθεση στην οποία επιχειρήθηκε να δοθούν διαστάσεις τις οποίες ο ίδιος ο δικηγόρος του Τρινκιέρι δεν υιοθέτησε, προς απογοήτευση μάλλον όσων του έδωσαν πρόθυμα το βήμα για να… ξεσπαθώσει. Ορθά του δόθηκε το βήμα του ανθρώπου, αφού είναι άμεσα εμπλεκόμενος στην υπόθεση, απλά συνηθίζεται σε δημοσιογραφικές έρευνες για θέματα με εμπλεκόμενες περισσότερες της μίας πλευράς να ακούγονται οι απόψεις όλων. Κάτι που δε συνέβη σε δύο περιπτώσεις τις τελευταίες ημέρες, σε τηλεόραση και ραδιόφωνο που ασχολήθηκαν εκτενώς με την υπόθεση.

Ο Ιταλός προπονητής είχε υπογράψει διετές συμβόλαιο με την ΕΟΚ έναντι αμοιβής 110.000 ευρώ ετησίως. Μετά το Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας και την αποτυχημένη πορεία, η ΕΟΚ αποφάσισε να μη συνεχίσει τη συνεργασία. Η πρότασή της ήταν να εξοφληθεί τα δεδουλευμένα και να χωρίσουν, ο Τρινκιέρι αξίωσε ολόκληρη την αμοιβή του και για τον δεύτερο χρόνο, επέλεξε δηλαδή να “καθίσει” πάνω στο συμβόλαιό του. Μέση λύση δε βρέθηκε και ο Τρινκιέρι προσέφυγε στα διεθνή διαιτητικά δικαστήρια, όπως είχε δικαίωμα.

Η απόφαση που εκδόθηκε πριν από λίγο καιρό έλεγε ότι πέραν των 50.000 ευρώ που είχε πάρει ως προκαταβολή ο Ιταλός, έπρεπε να του δοθούν άλλες 110.000 ευρώ από την ΕΟΚ. Συνολικά δηλαδή 160.000 ευρώ από τις 220.000 που ο ίδιος αξίωνε και από τις 110.000 που η ΕΟΚ έκρινε ότι έπρεπε να του δώσει. Με το ίδιο δικαστήριο να δηλώνει αναρμόδιο για την αιτίαση της ΕΟΚ ότι ο Ιταλός δεν προσκομίζει τα απαραίτητα δικαιολογητικά είσπραξης που του έχουν ζητηθεί, λέγοντας ότι αυτό είναι θέμα που πρέπει να λύσει το ελληνικό κράτος, η εφορία για να το πούμε πιο απλά.

Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις, ο οφειλέτης επανέρχεται με μια πρόταση διακανονισμού. Έχει το δικαίωμα δηλαδή να προτείνει αποπληρωμή του ποσού σε κάποιες δόσεις, όπως έχει το δικαίωμα ο αντίδικος να το δεχτεί, να το απορρίψει ή, να αντιπροτείνει κάτι.

Όπως είπε και ο δικηγόρος του Τρινκιέρι με τις χθεσινές του δηλώσεις στο ραδιόφωνο, αυτή η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. Άφησε να εννοηθεί ότι ο διακανονισμός δεν “αρέσει” την πλευρά τους και κατέληξε ότι σε περίπτωση που καθυστερήσει η ΕΟΚ να πληρώσει, είναι πιθανό η FIBA πλέον, που έχει την απόφαση του δικαστηρίου στα χέρια της, να προχωρήσει σε κάποιες κυρώσεις. “Πιθανότατα για κάποιο πρόστιμο υποθέτω”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τα πράγματα μοιάζουν ξεκάθαρα. Η ΕΟΚ πρέπει να πληρώσει στον Τρινκιέρι τα λεφτά που επιδικάστηκαν και δεν έχει εκφράσει πρόθεση περί του αντιθέτου. Αν το έκανε, προφανώς και θα έπαιρνε ρίσκο για πολύ πιο σοβαρές κυρώσεις. Επειδή όμως ακόμα αναμένεται η ολοκλήρωση μια τριμερούς διαπραγμάτευσης που είναι σε εξέλιξη, μεταξύ ΕΟΚ, FIBA και Τρινκιέρι, οι… εξάρσεις κινδυνολογίας μόνο εντυπώσεις δημιουργούν.