Το παρασκήνιο από την ημέρα που ανακοινώθηκε η συνάντηση της FIBA με την Ευρωλίγκα «έλεγε» πολλά. Απ’ όποια πλευρά κι αν προσεγγιζόταν το θέμα, δεν προέκυπτε η παραμικρή διάθεση υποχώρησης. Η FIBA παρέμενε «οχυρωμένη» στους νόμους και τα καταστατικά δείχνοντας να θεωρεί ότι οι… απέναντι θα υποχωρήσουν σε βασικά ζητήματα. Η Ευρωλίγκα παρέμενε επίσης «οχυρωμένη» στα ισχυρά κλαμπ που έχει μαζί της για την Ευρωλίγκα και έδειχνε να θεωρεί ότι η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα κάνει αυτή τα… πισωπατήματα για να βρεθεί η λύση.

Οι «κασσάνδρες» δικαιώθηκαν πολύ νωρίς σήμερα, πολλές ώρες πριν λήξει η σύσκεψη και υπάρξουν διαρροές και ανακοινωθέντα. Οταν η αντιπροσωπεία της Ευρωλίγκας παρουσιάστηκε με εκπροσώπους από τα μεγάλα κλαμπ και κυρίως με Μακάμπι και Ρεάλ, τα δύο βασικά της «στηρίγματα» στη ρελάνς που είχε κάνει δυο μέρες μετά την ανακοίνωση του championsleague, όλα έγιναν σαφή. Θα μιλούσαν για τα μάτια του κόσμου και τίποτα δεν θα βελτιωνόταν στις σχέσεις τους και στη… μοίρα του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

Ο Μπαρτομέου ένας υπάλληλος των κλαμπ είναι. Με… θεσάρα και με δραστηριότητα, αλλά υπάλληλος. Από τη στιγμή που τα «αφεντικά» τον συνόδευσαν, ήταν εμφανής η πρόθεση για επίδειξη ισχύος. Και έγινε εμφανέστερη όταν κατατέθηκε η πρόταση… σύγκλισης της Ευρωλίγκας.

Οι πρώτες πληροφορίες εκ των έσω που υπήρξαν μιλούσαν για… πολιτισμένο διάλογο, αλλά αγεφύρωτες διαφωνίες. Μια τρύπα στο νερό δηλαδή. Προφανώς και κανείς δεν περίμενε να παίξουν… μπουνιές. Ηρεμα κι ωραία θα μιλούσαν. Μόνο που δεν υπήρχε περίπτωση να τα βρουν. Η Ευρωλίγκα παρουσίασε αναλυτικά τις θέσεις της περνώντας εντέχνως ότι έκανε υποχωρήσεις. Τόσο εντέχνως, που ορισμένοι σε μια πρώτη ανάγνωση βιάστηκαν να μιλήσουν για βήματα προόδου.

Από τη FIBA μιλούσαν για πρόταση που μόνο χειρότερα έκανε τα πράγματα. Για πρόταση χειρότερη και από αυτήν του 2004 που είχε προκαλέσει ένα σωρό έριδες και που ακόμα αποτελεί σημείο τριβής με τη FIBA να καταγγέλει ότι η Ευρωλίγκα δεν είναι συνεπής στο οικονομικό κομμάτι.

Η Ευρωλίγκα «δέχτηκε» να θέσει την «μεγάλη» της διοργάνωση κατά κάποιο τρόπο υπό την «σκέπη» της FIBA. Στον… τίτλο όμως και σε καμία περίπτωση στη διοίκηση και στη διεπεραίωση. Εδωσε τη… λεζάντα δηλαδή για κάτι αυτονόητο, αφού διοργάνωση που δεν αναγνωρίζει η FIBA θεωρείται «πειρατική».

Η Ευρωλίγκα «δέχτηκε» να… απαλείψει και το όνομα Eurocup. Επέμεινε σφόδρα όμως, στο να διατηρήσει υπό τον έλεγχό της 40 ομάδες και να κάνει Ευρωλίγκα… δύο κατηγοριών. Οχι Γιάννης, Γιαννάκης δηλαδή. Το μεγάλο σημείο τριβής, το Eurocup, να μείνει στα χέρια της, αλλά να το λένε αλλιώς. Και… παραχωρούσε όλες τις άλλες διοργανώσεις στη FIBA. Οσα ξέραμε δηλαδή μέχρι σήμερα, με άλλες λέξεις.

Ακόμα και στο σημείο που φάνηκε διαλλακτική, δηλαδή τα windowsdates για τα προκριματικά των Εθνικών ομάδων, έριξε τη… μπηχτή της. Πέρα από το, ισχύον και σήμερα, καθεστώς αποζημίωσης για παίκτες που πιθανώς τραυματιστούν με την Εθνική τους, ζήτησε και πάγια αποζημίωση για κάθε ομάδα που δίνει αθλητή της στην Εθνική ομάδα της χώρας της. Κάπου εκεί, λένε οι πληροφορίες, υπήρξε και η… έκρηξη της FIBA.

Το «μελετάμε τις προτάσεις και μπορεί να τα ξαναπούμε» που… αιωρείται, μοιάζει πλέον με ανέκδοτο. Με όση λογική χωράει σε αυτό το σίριαλ, δεν φαίνεται το παραμικρό σημείο σύγκλισης. Αντε να πει σε λίγες μέρες η Ευρωλίγκα ότι αποδέχεται οριστικά τα «παράθυρα» των Εθνικών, άντε και ότι αποσύρει το αίτημα για λεφτά στα κλαμπ που θα δίνουν παίκτες. Μα το Eurocup ή, όπως τέλος πάντων θα πουν τη δεύτερη διοργάνωση είναι το «ζουμί».

Ακόμα και για να πούμε κάτι ακραίο και απίθανο, να πει η FIBA ότι… υποχωρεί στους αγώνες των Εθνικών, όσο θα θέλει την κατάργηση του Eurocup, καμία πρόοδος δεν θα υπάρξει. Πολύ απλά, διότι η IMG που εμφανίστηκε ως η εταιρία που θα δώσει τα έσοδα στην Ευρωλίγκα, δεν θα τα δώσει μόνο για την Ευρωλίγκα, χωρίς να έχει διευρυμένο κορμό ομάδων σε διοργανώσεις συγκοινωνούντα δοχεία. Τα λεφτά είναι όλη η ιστορία και όλα τα άλλα θέματα, όσο σοβαρά κι αν είναι που είναι, δεν παύουν να αποτελούν παρά το… περιτύλιγμα.

Αν υπάρχει άνθρωπος μετά τα σημερινά που να αισιοδοξεί για εύρεση λύσης, χαράς στο… κουράγιο του. Μακάρι και να δικαιωθεί, αλλά ο ρεαλισμός λέει ότι τα επόμενα βήματα θα αφορούν πλέον σε επίσημες ανακοινώσεις ποινών που θα προκαλέσουν αλυσιδωτές αντιδράσεις.