Ο Μενέλαος Σεβαστιάδης κάνει μια αναδρομή στις πρώτο μισό του πρωταθλήματος και εκτιμήσεις για όσα έχουμε να δούμε μέχρι το φινάλε. 

Ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος… σχεδόν τελείωσε, ελέω ΑΣΕΑΔ το σχεδόν, και οι ομάδες έχουν δώσει αρκετά σαφή δείγματα γραφής. Οχι ότι υπάρχει και απόλυτη εμπιστοσύνη για το μέλλον με τα πήγαινε – έλα των ξένων που μπορούν να αλλάξουν εικόνες και χαρακτηριστικά από αγωνιστική σε αγωνιστική, αλλά μερικά πράγματα μπορούμε να τα πούμε.

Το πραγματικά μεγάλο ενδιαφέρον μέχρι τέλους της κανονικής περιόδου θα είναι στην ουρά, όπως συμβαίνει πάντα. Τα πλέι οφ έτσι κι αλλιώς τίτλος τιμής και μόνο είναι για όσους μπουν… οριακά και η χαρά τους θα είναι κυρίως ότι σώθηκαν. Έτσι κι αλλιώς φέτος, ούτε πριμ βελτιωμένης θέσης και άλλων στόχων υπάρχει, κόπηκαν αυτά, οπότε το μέλημα είναι να μείνουν στην Α1.

Ο Πανιώνιος είναι με απλά μαθηματικά στη χειρότερη μοίρα αφού έχει τις λιγότερες νίκες και υστερεί σε πολλές ισοβαθμείες. Είναι όμως κοινή διαπίστωση ότι σε ρόστερ υπερτερεί έναντι πολλών, ο Αλεξανδρής έχει μεγαλύτερη εμπειρία από τους συναδέλφους και οι έξι νίκες που πρέπει οπωσδήποτε να κάνει στον δεύτερο γύρο δε χαρακτηρίζονται απαγορευτικές. Βέβαια όταν χάνεις μέσα από την Πάτρα και “δικά” σου παιχνίδια όπως αυτό που εξελίχτηκε στην Κηφισιά, νιώθεις μια ανασφάλεια. Σίγουρα, όμως, δεν ξεγράφεις τον Πανιώνιο, όταν άλλοι έχουν σωθεί και με λιγότερες νίκες στο φινάλε του πρώτου γύρου.

Η τετράδα που είναι από πάνω του με τέσσερις νίκες, έχει πολλές συγκινήσεις να μας δώσει. Προσωπικά κρίνω την Ελευσίνα ως πιο “επικίνδυνη”. Έκανε ένα ξέσπασμα όταν πήγε ο Κουστένης, μετά “κάθισε”. Δεν έχει έδρα με τις δυσκολίες κάθε επαρχιακής, όπως οι τρεις ισόβαθμες, έχει κενά στο ρόστερ, έχει χάσει και από τον Πανιώνιο μέσα.

Ο Κόροιβος έχει την απειρία της κατηγορίας και “πρωτάρη” προπονητή, μου δίνει όμως την εντύπωση της ομάδας με την πιο σαφή αγωνιστική ταυτότητα και με προσανατολισμό. Αυτό βέβαια ίσως κάνει πιο δύσκολες τις νίκες υπέρβασης, ενώ έχει και την ήττα μέσα από την Ελευσίνα και είναι η μοναδική ομάδα στο πρωτάθλημα χωρίς εκτός έδρας νίκη. Οι επιδόσεις του, λοιπόν, δεν πείθουν αν και αγωνιστικά δείχνει ικανός.

Τρίκαλα και ΚΑΟΔ μπορούν να θεωρηθούν σε ελαφρά καλύτερη μοίρα. Ξεπερνώντας τις “ατέλειες” των ρόστερ που είναι κοινός τόπος για όλους, έχουν μεγαλύτερες παραστάσεις, έχουν έδρες που μπορεί να τους δώσουν και κάτι… απρόσμενο, με άλλα λόγια είναι πιο πολύ στα δικά τους χέρια το να σώσουν τη χρονιά.

Το γκρουπ των ομάδων με τις έξι νίκες μπορεί να χωριστεί στα τρία. Κολοσσός και Πάτρα μπορεί να μην έχουν εξασφαλιστεί ακόμα μαθηματικά, αλλά με το πρόσωπο που δείχνουν ρεαλιστικά πρέπει να στοχεύουν στα πλέι οφ. Με τον Απόλλωνα να έχει ήδη μια άκρως πετυχημένη χρονιά με την παρουσία του στον τελικό κυπέλλου.

Η Κηφισιά προφανώς και δε μπορεί να επαναλάβει την περσινή εκπληκτική πορεία αλλά δύσκολα θα αγχωθεί αφού νίκησε τον Πανιώνιο. Εκεί μάλλον ο στόχος είναι να μπουν στα πλέι οφ διορθώνοντας τις “ανορθογραφίες” που τους ταλαιπώρησαν πολύ φέτος κι εκεί πλέον να επιχειρήσουν να κλείσουν με καλές εντυπώσεις μια χρονιά που δε φαίνεται να τους “πήγε”.

Μια κατηγορία μόνη της είναι η ΑΕΚ. Φαίνεται σα να είναι το μεγάλο στοίχημα του πρωταθλήματος. Οι μεταγραφές που κάνει θυμίζουν παλιές καλές εποχές, της ίδιας και της Α1. Για να τις κάνει, στοχεύει πολύ ψηλά. Σίγουρα τα ημιτελικά των πλέι οφ, προλάβει ή δεν προλάβει την πρώτη τετράδα και ποιος ξέρει τι άλλο. Ρεαλιστικά, μάλλον πιο εφικτό είναι να καταφέρει να πείσει ότι δικαιούται μια θέση στο επόμενο Eurocup παρά φέτος να μπει “σφήνα” σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό.

Αρης και Ρέθυμνο που είναι ισόβαθμοι, με αγώνα λιγότερο του Αρη, δε μπορεί να στοχεύουν αλλού παρά στην τετράδα. Πιστεύω ότι ο Αρης έχει συνολικά καλύτερο “πακέτο” για να τα καταφέρει, χωρίς πάντως να σημαίνει ότι αν βρεθούν οι δυο τους στην πρώτη φάση των πλέι οφ θεωρείται κάτι δεδομένο για την εξέλιξη.

Τον πολύ καλό ΠΑΟΚ τον θεωρώ… καρφωμένο τρίτο για φέτος. Σε μεμονωμένα ματς ισάξιο των δύο της Αθήνας, σε σειρά αγώνων ελλιπή σε λύσεις για να τους αποκλείσει. Σε σειρά αγώνων επίσης, καλύτερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα για να αποκλειστεί.

Όσο για το δίδυμο, ο Ολυμπιακός κλείνει το πρώτο μισό με μικρό πλεονέκτημα. Έχει νικήσει στην έδρα του τον Παναθηναϊκό, αλλά κυρίως τον είδε επίσης να κάνει κι αυτός ήττα. Οχι ότι είναι ίδια ήττα η δική του στην Κηφισιά και αυτή του Παναθηναϊκού στη Πυλαία, όπου έχει να πάει και ο Ολυμπιακός.

Γι’ αυτούς τους δύο πάντως, πέραν του ότι θα ξαναβρεθούν στους τελικούς που το θεωρώ δεδομένο, είναι “ζαριά” να κάνεις εκτίμηση από τώρα. Με τόση Ευρώπη μπροστά και με πιθανότητα κι άλλων αλλαγών στα ρόστερ, με την Α1 στα σοβαρά ακόμα και οι ίδιοι θ’ αργήσουν να ασχοληθούν στο μάξιμουμ.