Η φράση “το πήρε αυτός που το ήθελε πιο πολύ” ανέκαθεν έκρυβε κάτι παράδοξο μέσα της. Διότι πολύ απλά στον αθλητισμό, ακόμα και στην… πλατεία, όποιος μπει να παίξει, το θέλει πολύ. Η φράση όμως “το πήρε αυτός που το χρειαζόταν πιο πολύ”, ταιριάζει γάντι στην εξέλιξη του σημερινού ντέρμπι, πραγματικού και όχι μόνο ονομάτων, που έγινε στο ΟΑΚΑ.

Στην ΑΕΚ έχουν κάνει σαφές φέτος ότι δεν δέχονται “παρηγοριές” του στιλ “κοιτάξανε στα μάτια τον μεγάλο αντίπαλο”. Δεν συμβιβάζονται με τη θέση του… μικρότερου και το αποδεικνύουν εμπράκτως με πολλούς τρόπους. Τόσο με τις ασταμάτητες κινήσεις ενίσχυσς και διόρθωσης που εγκρίνει ο Μάκης Αγγελόπουλος, όσο και με την διαρκώς βελτιούμενη εικόνα επί ημερών Ζντοβτς που φέρνει αβίαστα χαμόγελα.

Η ΑΕΚ έχασε πολύ καιρό με τον κάκιστο αρχικό σχεδιασμό της και πιθανότατα θα χάσει και την τρίτη θέση της κανονικής περιόδου, χωρίς αυτό να καθιστά απαγορευτικά τα όνειρα με την εικόνα που δείνει εσχάτως. Εκεί, στην τρίτη θέση εστιαζόταν πέρα από το γόητρο φυσικά το κέρδος που δεν ήρθε από το σημερινό παιχνίδι. Επειδή όμως ήταν εμφανές ότι αυτό χάθηκε στις λεπτομέρειες, το κυριότερο επειδή αυτό το είδε δια ζώσης μεγάλος όγκος φιλάθλων που έχει πειστεί ότι κάτι καλό γίνεται, το επιβράβευσε με χειροκρότημα και με μια άριστη συμπεριφορά, η βραδιά επ’ ουδενί κρίνεται αποτυχημένη για την ΑΕΚ. Δεν έγινε και θριαμβευτική όπως θα μπορούσε, αλλά ο Ζντοβτς και οι παίκτες του δικαιούνται να λένε ότι “υπάρχει και συνέχεια”.

Για τον Ολυμπιακό αν η εξέλιξη του αγώνα ήταν διαφορετική, θα έμπαινε στο λεξιλόγιο η λέξη “καταστροφή”. Κάθε επιτυχία ή, αποτυχία είναι σε συνάρτηση και με την χρονική στιγμή που έρχεται. Και ο Ολυμπιακός, προερχόταν από το σοκ της ήττας στο Μπάμπεργκ, πιθανότατα από το ουσιαστικό τέλος της ευρωπαϊκής του πορείας και αν αυτό το αποτελέσματα είχε συνέχεια και την ουσιαστική απώλεια της πρώτης θέσης της κανονικής περιόδου, τότε οι αντιδράσεις θα ήταν απρόβλεπτες.

Ο Ολυμπιακός έφυγε όρθιος από ένα παιχνίδι που με αυτά τα δεδομένα ήταν καθοριστικό. Μπορεί να έχει κι άλλο ένα δύσκολο παιχνίδι, στο Αλεξάνδρειο, όμως σήμερα δεν τον… έπαιρνε να υποχωρήσει από την πρώτη θέση. Φρόντισε γι’ αυτό σε μεγάλο βαθμό ο Σπανούλης ο οποίος τέτοιες καταστάσεις τις έχει… ψωμοτύρι, ενώ μετά τη λήξη του αγώνα προέκυψε κι ένα ακόμα στοιχείο που έχει ενδιαφέρον για… παρακολούθηση.

Η ένταση με την οποία απάντηση ο Σφαιρόπουλος σε ερώτηση περί αποτυχίας έδειχνε ενόχληση, θυμό. Αν αυτή είναι γενικευμένη και όχι μόνο προσωπική από τον προπονητή που δέχτηκε έντονη κριτική, μόνο σε καλό μπορεί να βγει για τον Ολυμπιακό στη συνέχεια. Και για να διεκδικήσει όσα του αναλογούν ακόμα στην Ευρώπη, αλλά κυρίως και για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα που κατά τα φαινόμενα σε λίγο καιρό θα είναι ο μοναδικός στόχος που θα του έχει απομείνει.